Zobacz wyniki ankiety: Oddaje głos na

Głosujących
116. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 93

Wątek: [battle] ANALOG vs CYFRA

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    O! Flejmik

http://clarkvision.com/imagedetail/d...ge2/index.html

http://clarkvision.com/imagedetail/d...ge2/index.html

Pomijajac powyzsze linki zastanawiam sie, jak dlugo analogowcy beda trzymnac sie legend rodem z pierwszych kompaktow po tym jak cyfra udowodni ze analog to wcale taki dobry nie byl
    Ojeju... jakich legend? Znowu masz porównanie (takiego sobie) skanera z cyfrą. Velvia osiąga DMAX powyżej 3.5, a ten skaner ma 3.4 (deklarowany pzrez producenta, czyli w rzeczywistości na pewno niższy).
    Wystarczy?
    Poza tym, velvia to materiał o na prawdę niewielkiej rozpiętości tonalnej, znacznie mniejszniej niż Provia chociażby, nie mówiąc już o większości negatywowych.
    Ja tu flejmiku nie widzę i swoje wiem (-:

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja tam jeszcze nie widzialem zdjecia z analoga, ktorego nie dalo by sie zrobic cyfra, wiec dla mnie to legendy. Zelatynowcy podaja co prawda jakies liczby (czesto kosmiczne ) a nigdzie nie widac przykladow.
    ...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja się dalej będe upierał że cyfra jak najbardziej, ale analoga tez warto mieć. Może i rzeczywiście technologia kliszowych SLR nie jest już rozwijana tyle ze co tam jeszcze rozwijać, o jakości zdjęcia (poza "jakośścią" fotografa oczywiście) decyduje niemal wyłącznie użyta klisza oraz szkło. Puszka i jej wodotryski tylko ulatwiają pracę, ale nie decydują o jej efektach (wyłączając stare aparaty z "demoludów", które nie trzymały czasów i puszczały swiatło, ale to inna bajka).
    Efekty fotografowania cyfrą i analogiem moga być oczywiście bardzo podobne, czasami wręcz trudne do rozróżnienia niemniej to co mnie najbardziej wciąga w fotografii kliszowej to pewna kreatywność samego materiału, którego wybór decyduje o charakterze zdjęć. Oczywiście każdy negatyw można z lepszym lub gorszym skutkiem "podrobić", przerabiając cyfrowe zdjęcie w PSie, tyle że do fotografowania powinno się używac aparatu a nie komputera
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja tam jeszcze nie widzialem zdjecia z analoga, ktorego nie dalo by sie zrobic cyfra, wiec dla mnie to legendy. Zelatynowcy podaja co prawda jakies liczby (czesto kosmiczne ) a nigdzie nie widac przykladow.

Ja uwazam ze malokontrastowe czy normano kontrastowe motywy lepsze sa z cyfry.
    Natomiast wystarczy ze sloneczko wyjdzie na plenerku slubnym i wtedy cyfra jest gorsza. Klisza zwlaszcza Reala lepiej sie sprawdza. Przy tych samych nastawach na Reali z duzym zapasem nie zlapiesz przepalen. Na matrycy naswietlajac na swiatla trzeba zejsc nizej z ekspozycja, a wtedy srednie tony juz nie sa tak obwicie naswietlone i robia sie bure.
    Przerabialem to, robilem te same kadry tym i tym. Na razie z matryca jeszcze trzeba sie cackac jak ze slajdem. Podobno jest juz jakas nowa technologia czujnikow na razie w laboratoriach.

Co do przykladow to moze te.
    http://www.szwayko.republika.pl/wydarzenia/17/01.html
    http://www.szwayko.republika.pl/wydarzenia/17/06.html
    Punkty swietlne sa w kolorze reflektora, a nie biale jak to czesto bywa w cyfrze.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 02-11-2006 o 09:21

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

szwayko- na czym to było robione ?

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    szwayko- na czym to było robione ?
    Te akurat na XTRze 400.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Te akurat na XTRze 400.
    Aha, ja ją narazie tylko raz miałem załadowaną. Nawet mam przykład:
    http://img329.imageshack.us/img329/5366/f1000017no8.jpg
    Z przylotu Benedykta do Krakowa. Strawiłem ją w 10 minut, ale nie miałem wyrzutów sumienia bo efekty były fajne

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bagnet, no nie wyszła Ci ta fota za bardzo. Słabe rozmycie łopat i wogóle... Już wolę Twoje owoce. Letadła zostaw innym :-P
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

rozpiętość tonalna to nie wszystko.
    dopuki cyfrówki powszechnie będą miały małe matryce, różnice plastyki zdjęć z analoga zwłaszcza średnio i wielkoformatowego będą niedopodrobienia
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Bagnet, no nie wyszła Ci ta fota za bardzo. Słabe rozmycie łopat i wogóle... Już wolę Twoje owoce. Letadła zostaw innym :-P
    Ale to miał być tylko przykład Ex-try 400, specu :razz: Zresztą i tak jakoś przeszły mi te latadła (ale oglądać lubię). I nie przez manualne szkła, bo na swój Servo MF nie narzekam
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 02-11-2006 o 11:31

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów