Zobacz wyniki ankiety: Oddaje głos na

Głosujących
116. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 93

Wątek: [battle] ANALOG vs CYFRA

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Większą część życia spędziłem przed komputerem. Nadgarstki nie bolą mnie nigdy....
    To widocznie oglądałeś filmy na kompie albo coś ;-), ja w wieku 30 lat mam zepół cieśni nadgarstka (RSI) - ale tak jest jak się rysuje projekty w zamiennie z programowaniem w delphi ;-) - i tak od 10 lat zawodowo a poprzednie 5 nauka (programowanie, granie itp). 9 godzin w pracy potem jeszcze w domu przy komputerze, a do tego w wolnych chwilach jeszcze ciężki aparat ;-)

Pozdr
    Artur
    Edit. co do dioprii - to były wcześniej niż komputer - na razie od 5 lat -4.75 i -6 - ale od pół roku pozbyłem się okularów na rzecz szkieł kontaktowych - chociaż przez wcześniejsze lata uważałem tych co wpychają coś sobie do oka za nienormalnych dołączyłem do nich w końcu - to inna jakość życia - o ile się nie przegina
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 03-11-2006 o 22:21
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Promieniuje , a w zalezności od klasy monitora czasami bardziej od CRT .
    Nie migocze więc nie męczy oczu jednak cała elektronika , świetlowki i ich przetworniki generują pole elektromagnetyczne .
    Kiedyś w pracy mierzyli nam promieniowanie monitorów. U mnie na biurku stał krowiasty monitor Barco i jeszcze większy skaner, a najbardziej promieniowała mała lampka z 60 watową żarówką i podświetlarka do filmów.

J

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Jesteś chyba pierwszym człowiekiem, który uważa, że siedzenie w ciemnościach szkodzi oczom bardziej, niż gapienie się w monitor :razz:
    Mi wzrok rozwaliło Barco, bo kolorki miało wzorcowe, za to ostrość nie bardzo...
    A przy okazji: ile czasu, z ręką na sercu siedzicie przed ekranami? I nie chodzi mi o to ile godzin dziennie, tylko ile LAT w miarę regularnie? I ile dioptrii mają wasze szkiełka, te na nosie? Bo jak patrzę na liczniki cyfrówek to samo przejrzenie tych tysięcy zdjęć trzaskanych na spacerze z psem MUSI rozwalać oczy.
    Może ktoś zrobi taką ankietę? Ilu posiadaczy cyfrówek nosi okulary? A za rok ją powtórzymy - i popatrzymy jak krzywa ślepaków rośnie

J
    i myslisz ze ta opinie tak pochopnie bym wyrazal zeby ktos zbil mnie z tropu argumentem o szkodliwosci monitora ? monitor meczy owszem, ale nigdy nie mialem z nim problemu, samo siedzenie w ciemnicy oczu nie popsuje, ale czy probowales kiedys oceniac odbitki w ciemni ? nie, musisz wyjsc na zewnatrz i to bije w twoje oczy bardziej niz monitor, ciagle bombardowanie, ogromna ciemnosc, niesamowita jasnosc, wytezanie wzroku zeby dojrzec pod powiekszalnikiem w ktorym imejscu jest ostre, probowales kiedys czytac po ciemku (to znaczy przy malej lampce) ? Mi mama zabraniala i teraz wiem dlaczego. Nie nosze szkiel, zawsze mialem swietny wzrok, ale teraz zaczynam byc po malutku krotkowidzem. Odsylam do moich gogow, wychowali pokolenia ludzi ktorzy przychodzili zdrowi a konczac bude chodzili juz w okularach.
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 03-11-2006 o 23:05
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

thorin : masz rację ; sam sobie zepsułem wzrok wychodzac na pełną światlość prosto z ciemni . Teraz widzę tylko jak jest jasno , albo ciemno . O zmroku i świcie widzenie czegokolwiek to męka , nie mówiąc o prowadzeniu samochodu .
    Jednak pamiętac nalezy ze monitory też szkodzą .

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    i myslisz ze ta opinie tak pochopnie bym wyrazal zeby ktos zbil mnie z tropu argumentem o szkodliwosci monitora ? monitor meczy owszem, ale nigdy nie mialem z nim problemu, samo siedzenie w ciemnicy oczu nie popsuje, ale czy probowales kiedys oceniac odbitki w ciemni ?
    Tak. W przeciwieństwie do wielu teoretyków - bawiłem się w ciemnię, dość poważnie nawet. A już parę lat później przesiadywałem godzinami przed monitorem - zawód taki. I będę się upierał, że monitor rozwala wzrok szybciej i skuteczniej. Dostaliśmy do cyfrówek niezbędny załącznik, przed którym spędzamy więcej czasu, niż przy robieniu zdjęć. Powiększalnik przy nim to pikuś, nawet, jeżeli też szkodzi.

J

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jester, arturs - nie mam zamiaru się z wami licytować na godziny przesiedziane przed ekranem, ale swoją karierę ślęczenia przed komputerem rozpoczynałem jako dziecko przed junostem, następnie były bańki, które z uwielbieniem ustawiałem na najwyższą rozdzielczość interlaced, dopiero potem trinitrony (na Barco mnie nie było stać) i wreszcie LCD (ufff). I w wieku 30 lat (odpukać) wzrok mam niezgorszy.

A co do nadgarstków - to być może uratowło mnie to, że od ponad 10 lat używam Wacoma, co ogólnie wszystkim polecam.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-11-2006 o 23:44

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jester, arturs - nie mam zamiaru się z wami licytować na godziny przesiedziane przed ekranem, ale swoją karierę ślęczenia przed komputerem rozpoczynałem jako dziecko przed junostem
    Witaj w klubie
    ZX Spectrum?

J

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Witaj w klubie
    ZX Spectrum?

J
    Atari 800XL

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja zacząłem na C64 :rolleyes: A wzrok, no cóż, trzeba odrobinę przykręcić kółkiem przy wizjerze, ale w zupełności ten wzrok mi wystarcza do normalnego funkcjonowania bez dodatkowych szkiełek .

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Atari 800XL
    Po Spectrum miałem 1040ST... Nawiasem mówiąc, gdyby teraz monitory wyświetlały obraz z taką jakością, jak wtedy monochromatyczny SM 124 to nie byłoby całej tej dyskusji o psuciu wzroku...

J

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów