Zobacz wyniki ankiety: Oddaje głos na

Głosujących
116. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 93

Wątek: [battle] ANALOG vs CYFRA

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Na to jest sposób. Wystarczy w CFn ustawić zwijanie z wystającym końcem filmu. Można zmianiać częściowo naświetlone rolki, tylko trzeba zapamiętać ile się na której zrobiło. Potem poprostu z dekielkiem (test dekielka )wypstrykać tyle ile się zrobiło + 1 tak dla bezpieczeństwa :-)

Przy okazji, dziś sobie zrobiłem test na BF/FF, zobaczymy jak wyjdą skany Mam nadzieję że nie będe musiał się wysyłać do serwisu.
    zbytek ostroznosci to jak zakladanie 3 prezerwatyw, przestrzeganie kalendarzyka, i lykanie tabletek jednoczesnie niby nie szkodzi ale szczegolnie konieczne tez nie jest. Ja zawsze mam marker przy sobie i zapisuje ostatnia liczbe jaka mi wyswietlacz pokazal na rolce filmu, a pozniej tylko rolke do niej przestrzeliwuje, mam z kolei inne zboczenie, ustawiam mimo dekielka czas 1/2000 i przyslone 32, specjalnego problemu nie powinno byc tez z przekladaniem rolki do innych body, kiedys przekladalem ze swojej 600tki do 50ki kumpla i rzeczywiscie byl widoczny moze troszeczke wiekszy odstep miedzy klatkami w miejscu gdzie byla ostatnia klatka z 600tki i pierwsza z 50tki ale potem juz bez problemow, jedyny problem moze byc przy eosie 100 ten o ile dobrze pamietam, najpierw wywijal pusta klisze do swojej wewnetrznej kasety i potem naswietlone klatki wwijal do kasetki, tak ze pierwsza fotka nosila numer 36
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokładnie, to samo miałem z 300v. Najpierw nawijał na szpulę. Przy przesiadce z 300v na 33 została mi nie całkiem naświetlona Superia, jakieś 22 klatki. Cofnąłem film, wyciągnąłem końcówkę i pstryknąłem na 33 jakieś 13 klatek. Na szczęście nie udało mi się zrobić multiekspozycji :-) A już chciałem edytować i dopisać żeby pstrykać na 1/4000 i f/32 z zasłoniętym wizjerem, ale byłeś szybszy :wink:

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Też tak często zwijam i zmieniam. I przestrzeliwuję do następnej, bez pomijania ,,dla pewności''. Nie potrafię odróżnić miejsca, gdzie była ,,przerwa'' (33v).
    A co do wątku, to też posiadam zarówno aparat fotograficzny jak i cyfrowy.
    Bardziej lubię fotograficzny, robię nim zdjęcia ,,dla siebie''. Pixelowy jest do zwrotu kosztów, czyli do komercji (-:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    Pisząc wcześniej o róznicy w plastyce zdjęć uzyskiwanej za pomocą większych formatów niż matryce w aparatach cyfrowych miałem na myśli naprzykład taki efekt z 6x6 jak na zdjęciu poniżej

pozdrawiam
    Pytanie nie brzmiało czy lepszy jest 6X6 czy crop.
    Jak zrobisz fotę z przystawką 6X6 to plastyka bedzie taka sama.
    Jedyna zaleta analogu to tajemnica, nigdy nie wiesz czy do końca dobrze przebiegł cały proces od pomiaru światła do wywołania w labie.
    Czasem może wyjść coś ciekawego zupełnie przypadkiem. :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

cyfra bo:
    - latwo sie na niej uczyc - nieoceniona wrecz by zrozumiec niektore rzeczy (robie i widze - ucze sie jak poprawic - kombinuje - na bierzaco nie czakam kilku dni na wyniki)
    - cyfrowa ciemnia jest latwiejsza i wygodniejsza w uzyciu
    - koszty zdjecia sa nizsze szczegolnie jak sie uczysz foto (nie placisz za zniszczone klatki)
    jakosc porownywalna (nie mieszac srednich i duzych formatow bo nie o to chodzi ;-) )
    funfactor - choc tutaj moze byc roznie to jednak 90% bedzie wolala cyfre

bajer ;-)

EDIT:
    a i jeszcze jedno cyfra sie ciagle rozwija - a z analoga firmy juz powoli wychodza i niewiele sie tam juz dzieje - choc sa jeszcze od czasu do czasu jakies nowosci - to IMHO jest to juz koniec - smierc naturalna - ale nisza pozostanie jeszcze dlugo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    cyfra bo:
    - latwo sie na niej uczyc - nieoceniona wrecz by zrozumiec niektore rzeczy (robie i widze - ucze sie jak poprawic - kombinuje - na bierzaco nie czakam kilku dni na wyniki)
    Bo analogi są dla weteranów

cyfra bo:
    - cyfrowa ciemnia jest latwiejsza i wygodniejsza w uzyciu
    eeee

cyfra bo:
    - koszty zdjecia sa nizsze szczegolnie jak sie uczysz foto (nie placisz za zniszczone klatki)
    jakosc porownywalna (nie mieszac srednich i duzych formatow bo nie o to chodzi ;-) )
    Ale puszka kosztuje duużo mniej, ja za 33 dałem 600zł

cyfra bo:
    EDIT:
    a i jeszcze jedno cyfra sie ciagle rozwija - a z analoga firmy juz powoli wychodza i niewiele sie tam juz dzieje - choc sa jeszcze od czasu do czasu jakies nowosci - to IMHO jest to juz koniec - smierc naturalna - ale nisza pozostanie jeszcze dlugo
    Nie wierzę. Przecie fotografia bez analogów to jak ser bez dziur, jak klawiatura bez "Scroll Locka", jak matówka bez paprochów... Fuji musi dalej robić filmy bo jak nie to, to sam sobie będe robił :rolleyes:
    Ale jak pisałem wcześniej, optium było by mieć i tego i tego.

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ale puszka kosztuje duużo mniej, ja za 33 dałem 600zł
    niby tak ale ja juz mam ponad 40k zepsutych zdjec ;-) nawet tego nie przelicze ile bym musial za to zapłacic nawet niech by mnie jedno zdjecia w analogu kosztowalo 25gr (film+wywolanie stykowki+odbitki z dobrych)... szok nie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Bo strzelacie seriami jak najeci pojawi sie obiekt i wtedy ratatatatatat ja mam i tego i tego, i kiedy zakladam rolke delty to nagle musze przemyslec co mam zrobic zeby nic nie spieprzyc, a majac "trabanta z silnikiem polo" nagle zapominam o mysleniu nad kadrem i tez strzelam cekaemista, nie jak snajper
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    Bo strzelacie seriami jak najeci pojawi sie obiekt i wtedy ratatatatatat ja mam i tego i tego, i kiedy zakladam rolke delty to nagle musze przemyslec co mam zrobic zeby nic nie spieprzyc, a majac "trabanta z silnikiem polo" nagle zapominam o mysleniu nad kadrem i tez strzelam cekaemista, nie jak snajper
    to prawda, jak zakładam 120-kę po psiksa to często po zmierzeniu światla, kadrowaniu, ustwawieniu ostrości i wzięciu oddechu... rezygnuję z wyzwolenia migawki, bo stwierdzam że chyba jednak nie warto.
    Ale potem 12 klatek i każda jest do pokazania. :-)
    Cyfra jest bardzo potrzebna, pomocna i wogóle trudno bez niej byłoby, ale analog i jego dusza jest nieporównywalna do cyfry.

pozdrawiam
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no pewnie ze tak, jedna z moich ostatnich serii ~550kb na analogu bym jej nie wypuscil bo bym sie zastanawial czy wszytko dobrze wyjdzie i ze mam jeszcze tylko dwie rolki w torbie ;-) a pozniej gdzie ja to wywolam, na cyfrze puszczam takich serii kilkanascie i wybieram co ciekawsze klatki reszte wywalem na luzie ;-)
    a wyniki? np ta klatka lub ta

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów