zwracam sie z zapytaniem co wybrać...
Na razie na korzyść Tamrona przemawia różnica cenowa prawie 300PLN, kompletnie nie znam tego obiektywu więc może ktoś używa i mógłby podzielić sie spostrzeżeniami!
Serdecznie pozdrawiam!
zwracam sie z zapytaniem co wybrać...
Na razie na korzyść Tamrona przemawia różnica cenowa prawie 300PLN, kompletnie nie znam tego obiektywu więc może ktoś używa i mógłby podzielić sie spostrzeżeniami!
Serdecznie pozdrawiam!
Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500
Z tego co poczytałem na forum i nie tylko SIGMA ze szkiełkami APO przewyższa o głowę resztę "tanich" szkieł.
CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl
Tamron będzie uczył Cię pokory. Jest strasznie wolny i bardzo głośny. Bawiłem się nim kilka minut potem odpiąłem. W poniedziałek będę się starał strzelić z niego kilka razy. Kolega ma mi go pożyczyć, tak dla zabawy. Więc się pobawię.
Nie wiem, jak z nowym Tamronem, ale stary to była MASAKRA. Wolny, ciężki i mydlany.
O obiektywach wiem prawie wszystko
CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl
Tamron 70-300 - długość 116,5 mm, waga 435g
Sigma 70-300APO - długość 119,5 mm, waga 530g
Tamron przy Sigmie jest znacznie lżejszy, obydwa tak samo wolne i głośne, pod względem ostrości bardzo zbliżone, trudno powiedziec ktory ostrzejszy - według kryteriów Cichego obydwa mydlane, ale nieco lepsze od Canona EF 75-300/4-5,6USM
Poruszamy się w pewnej półce cenowej. Jeśli miałbym wybierać, to na 100% sigme. Może to sentyment, ale ten Tamron jest wyjątkowo felerny. W poniedziałek mam nim strzelac do księżyca. Nie wydaje mi się, żeby efekty były lepsze niż tym co mam. A nie powiem co mam bo jeszcze nie czas.