Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Sigma 18-125mm F3.5-5.6 DC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

mialem 18-125. jako jedyny obiektyw na starcie to niezly pomysl. robie glownie krajobrazy i zdjecia "plenerowe", wiec slabsza jakosc bez przymkniecia przeslony mnie nie bolala, a duzy zakres czesto pomagal

do 1000zl trudno znalezc uniwersalniejszy obiektyw jesli zamierzasz robic glownie krajobraz. natomiast rozwiazanie 18-55 + Tamron jest niezle, jesli robisz plenerowo ale tez duzo w swietle zastanym
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Ja mam ten obiektyw od niedawana i nie zdążyłem go jeszcze przetestować (zresztą chyba nie będę w ogóle testował, tylko po prostu robił nim zdjęcia). Kupiłem okazyjnie za 600 i decyzja była szybka. Na pewno ma niezły szeroki kąt, potem jest już nieco gorzej, ale bez przesady. Solidnie wykonany, zgrabny, przede wszystkim bardzo, bardzo wszechstronny (i chyba oto chodzi); idealny na wycieczki. Jesli chodzi o "jasność", to przecież Canony mają dobrą matrycę, więc można robić bez ryzyka na wysokich ISO. Ja jeszcze mam w planach 50-tkę (1.8) i chyba tyle. Nie daj się zwariować, sp-okojnie.

Fajnie, by przy zakupie obiektywie doradzali ludzie, ktorzy go mają lub mieli, a nie eksperci "kanapowi"...

Pzdr.

I.
    Tak się składa, że miałem ten obiektyw a także podobny Sigmę 18-200.
    Ten kto kupił go za kita będzie zadowolony - głównie z zakresu, ale tylko do czasu kiedy nie dostanie w ręce porządnego obiektywu. Zachwyt błyskawicznie mija.
    Po pierwsze ciemność, po drugie mydło - w miarę ostry od F8 ale rewelacji i tak nie będzie.
    Dla początkujących polecam zestaw taki jak mam w stopce. Zakres wystarczający, jakość bardzo dobra a cena przystępna.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Fajnie, by przy zakupie obiektywie doradzali ludzie, ktorzy go mają lub mieli, a nie eksperci "kanapowi"...
    Sparafrazuję - fajnie aby doradzali ludzie, którzy mieli też inne obiektywy. Miałem podobną wielce Sigmę 18-200 i cieszę się, że już jej nie mam.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

mam 18-125 i po 2 latach czas zmienic
    troche mnie na poczatku denerwowalo ale po kilku radach tu na forum jest ok
    trzeba robic foty ciut wolniej, bardziej sie przykladac i jest ok a zakres naprawde swietny
    chcialbym cos o takim zakresie i jakosci tamrona 28-75 i w cenie do 2000
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    mam 18-125 ...
    chcialbym cos o takim zakresie i jakosci tamrona 28-75 i w cenie do 2000
    Wiem że to powiedzenie już nie jest jazzy, ale az się na palce cisnie: tak to tylko w Erze...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie, darujmy sobie te drobne złościwości. Mniej więcej każdy forumowicz wie, które obiektywy są dobre, a które złe. Po prostu, przy braku konkretnej gotówki, trzeba iść na pewne kompromisy. Sigma 18-200 jest ponoć nawet lepsza od 18-125, ale też sporo droższa. Za ten ostatni obiektyw nie dałbym jego sklepowej ceny i pewnie trzymałbym się na początek "kita" (który ma niezły szeroki kąt). Ale była okazja, więc skorzystałem i jestem zadowolony.
    Jesli chodzi o jakość, to pewnie znacie forum o M42, gdzie większość uważa, że manualne Heliosy, Pancolary i Takumary biją na głowę całą wspóczesną optykę AF. Sprawa jest więc względna, zresztą jakość optyki na szczęście nie przeklada się na poziom artystyczny zdjęcia. Dobre zdjęcie jest po prostu dobrym, zdjęciem, a nie wypadkową rozdzielczości, ostrości, kontrastu itd.
    Pzdr.

I

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów