Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
Ja mam ten obiektyw od niedawana i nie zdążyłem go jeszcze przetestować (zresztą chyba nie będę w ogóle testował, tylko po prostu robił nim zdjęcia). Kupiłem okazyjnie za 600 i decyzja była szybka. Na pewno ma niezły szeroki kąt, potem jest już nieco gorzej, ale bez przesady. Solidnie wykonany, zgrabny, przede wszystkim bardzo, bardzo wszechstronny (i chyba oto chodzi); idealny na wycieczki. Jesli chodzi o "jasność", to przecież Canony mają dobrą matrycę, więc można robić bez ryzyka na wysokich ISO. Ja jeszcze mam w planach 50-tkę (1.8) i chyba tyle. Nie daj się zwariować, sp-okojnie.

Fajnie, by przy zakupie obiektywie doradzali ludzie, ktorzy go mają lub mieli, a nie eksperci "kanapowi"...

Pzdr.

I.
Tak się składa, że miałem ten obiektyw a także podobny Sigmę 18-200.
Ten kto kupił go za kita będzie zadowolony - głównie z zakresu, ale tylko do czasu kiedy nie dostanie w ręce porządnego obiektywu. Zachwyt błyskawicznie mija.
Po pierwsze ciemność, po drugie mydło - w miarę ostry od F8 ale rewelacji i tak nie będzie.
Dla początkujących polecam zestaw taki jak mam w stopce. Zakres wystarczający, jakość bardzo dobra a cena przystępna.