Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: 350D vs 30D - niebo a ziemia:)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikie_001 Zobacz posta
    3 tygodnie temu pojechalem na plener do Zakopca z kumplem - ja z 350ka a on z 30ka. podeszlismy do kupowania sprzetu w nieco inny sposob. ja kupilem 350 z gripem i 17-40, on kupil 30ke, kita i 28-75. niby sumarycznie wyszlo tyle samo, ale zgadnijcie kto byl bardziej zadowolony ze zdjec.....
    niestety sama puszka to nie wszystko, a jakosc zdjec zalezy przede wszystkim od zastosowanego obiektywu.
    Ja tam się nie znam ale słyszałem nieraz, że jakość zdjęć - w rozumieniu tego co na nich jest - to zależy głównie od tego kto trzyma tę puszkę i stąd może wynikały te różnice.

Cytat Zamieszczone przez mikie_001 Zobacz posta
    wybor aparatu zalezy przede wszystkim od zatosowan - robie glownie landszafty i troche macro, w zwiazku z tym nie znalazlem jakiegokolwiek argumentu, ktory by przemawial za zakupem 30-ki i doplata tych nemalze 2 tysiecy, ktore mozna spozytkowac w zupelnie inny sposob.
    wiem tez z e nastepnym aparatem nie bedzie nastepca 30, tylko FF, bo to zapewni mi jakosc obrazu, wiec z mojej perspektywy moze to byc nawet FF wlozonyw body 350-ki

oczywiscie ze dla pewnych zastosowac 30ka jest lapsza od 350ki, jednak kupujac aparat pwinno sie kierowac glownie tym do czego on ma sluzyc. biorac pod uwage moja osobe jestem w stanie zbic kazdy argument swiadczacy o przewadze 30ki nad 350ka
    Tak z pewnego punktu widzenia masz rację. 350-tka jest np. dużo mniej widoczna i absorbująca jest też znacznie lżejsza i mniejsza co w pewnych sytuacjach staje się sporą zaletą. Póki co nie ma tylko doń fajnego małego dobrego szkła no może po za 50/1,8 ale mam na myśli bardziej zoom.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja tam się nie znam ale słyszałem nieraz, że jakość zdjęć - w rozumieniu tego co na nich jest - to zależy głównie od tego kto trzyma tę puszkę i stąd może wynikały te różnice.
    nawet nie wypada mi w ten sposob myslec, dlatego skladam to na karb roznic sprzetowych

Póki co nie ma tylko doń fajnego małego dobrego szkła no może po za 50/1,8 ale mam na myśli bardziej zoom.
    z bolem to zauwazylem po przesiadce z D70 (kit vs. kit). dletego poczynikem dalsze zakupy i zaopatrzylem sie we wspomniany wczesniej 17-40 i 50/1,4
    i szczerze mowiac nie rozumiem polityki canona, ktory rzuca na rynek syf..... i wymaga wylozenia duuuzych pieniedzy za sprzet cokolwiek lepszy
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Początki nałogu

Domyślnie

to znaczy czego nie rozumiesz? Bo mi sie wydaje taka polityka zupełnie logiczna.....:/
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

rozumiem, ze szkla sa gradowane jakosciowo i cenowo - to naturalne - nie rozumiem natomiast dlaczego te najtansze szkla sa AŻ TAK slabe. mialem kita od D50 i bezposrednio po nim kita od 350D wiec moge sobie porownac.....
    a z drugiej strony nie widzialem szkla, ktore by jakosciowo i cenowo odpowiadalo nikonowskiemu 18-70 (kit od D70).
    ale z drugiej strony to moze i dobrze - tym sposobem mam lepsze szkla
    ale to juz zupelny OT....
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Uzależniony

Domyślnie

"To jest na podstawie jakichś konkretnych danych czy tylko takie Twoje przemyślenia?"

Realia ekonomii, seria a tez chodzi na tym samym procku i zaleznie od numerka ma rozne osiagi. Apopos watku, powstal juz nowy ironiczny watek o tym jak to jednak 30d sie zepsul ... dochodze do wniosku ze wszytsko o canonach juz napisano i coraz mniej czasu spedzam na szukaniu tu wiedzy pewnie kolejna fascynacja forum nastapi za 2 lata jak wyjdzie 500d chyba ze wczesniej rozwinie sie jakas forma tutoriali, porad, screencastow ....

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Kiedyś "Janusz Body" stwierdził, że dodatek do aparatu - potocznie zwany fotografem - odgrywa jednak pewną rolę przy robieniu zdjęć ;-)

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    (...)Realia ekonomii, seria a tez chodzi na tym samym procku i zaleznie od numerka ma rozne osiagi. (...)

Czyli jednak tylko Twoje przemyślenia. Myślałem że się coś dowiem ciekawego. Bo to że są te same procesory to żadna nowość, natomiast z tego co rozmawiałem w serwisie w Krakowie to gość mówił, że różnice w elektronice pomiędzy 350D, a 30D są dość istotne. Także te "bebechy" się jednak znacznie różnią.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

To co jest w środku zależy głównie od użytego procesora, bo to właśnie od niego zalezy jaki jest rodzaj pamięci, jakie są taktowania i szerokości szyn itp....Różnica może być w wielkości użytych buforów i innych mniej istotnych rzeczy wpływająch np. na liczbę zdjęć w serii......
    Ot i cała prawda.
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Uzależniony

Domyślnie

chodzilo mi np o to "pisałem jakiś czas temu, że na 350D wolno wyświetlają się zdjęcia. Wyszło, że niby karta za wolna (kingston 50x 2GB). Na 30D nagle przyśpieszyła i wyświetla i przewija zdjęcia błyskawicznie. Elektronika body ma jednak znaczenie." watpie zeby spowodowane to bylo inna elektonika, poprostu "tak mialo byc"

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

@emisiaczek
    to tylko kwesita (tak jak pisałem)
    a) większych buforów
    b) softu w aparacie.....

i tyle....
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów