Co ma zauważalność forum do tego ?! Przeciez post o tym na BGF napisał użytkownik forum BGF, a nie człowiek z canonaZamieszczone przez Vitez
![]()
Co ma zauważalność forum do tego ?! Przeciez post o tym na BGF napisał użytkownik forum BGF, a nie człowiek z canonaZamieszczone przez Vitez
![]()
nawet na forum N info bylo wczesniejhttp://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=20048
a ja durny zapomnialem o tym doniesc![]()
IMO - canon wychodzi z założenia, że profesjonaliści pracują sprzętem z segmentu uznanego przez firmę jako profesjonalny. Nie biorą za to pod uwage naszych polskich realiów. W tym cały ból.Zamieszczone przez akustyk
Nie, Akustyk to jest dokladnie odwrotnie. W Szwajcarii np. jako "profesjonalny korpus" lapalo sie juz chyba nawet 10D, a jako obiektywy liczyly sie nie tylko L-ki, ale tez co lepsze inne - np. 100/2.8 Macro. Natomiast kluczowym fragmentem jest wymog posiadania legitymacji prasowej, ktora w duzym uproszczeniu jest wlasnie tym, czym...Zamieszczone przez akustyk
Zamieszczone przez akustyk
IMHO podejscie sluszne (choc onanistom takim jak ja nie na reke ;-) )
i to wydaje mi sie rozsadne. pomoc dla tych, ktorzy jej faktycznie potrzebuja, nie tylko dla tych co pieszcza zabawkiZamieszczone przez muflon
poniekad tez jest to ograniczenie profesjonalistow wylacznie do tych, ktorzy uzywaja sprzetu Canona do reportazu. ale do tego juz chyba przywyklem, ze innych Canon nie dostrzega
tylko jak w tym momencie fotograf ptakow mialby byc pro... ?
Auwo - tez sie zgadzam, ze podejscie nie jak na polskie realia, zwlaszcza jesli sie uwzgledni podana przez muflona Szwajcarie...
Sugerujesz ze zdjecia we wszystkich pismach przyrodniczych pochodza z listow od czytelnikow? ;-)Zamieszczone przez akustyk
Edit: Aha, w sensie sprzetu nie legitymacji... No nie wiem, mimo wszystko wydaje mi sie, ze fotograf robiacy zawodowo zdjecia dla jakiejs gazety tematycznej jednak bedzie mial cos wiecej niz 350D i stare 75-300...
nie. ale ze sa wolni strzelcy, sprzedajacy zdjecia, nie robiacy je na zamowienie. poniekad cala dzialka osob robiacych stocki sie w ta definicje miesci. jesli nie klepia od czasu do czasu fuch dla pism, to na legitymacje prasowa szansy nie maja...Zamieszczone przez muflon
chociaz, prawde mowiac, nie wiem czy to ma dla nich jakis znaczenie. tam gdzie taki CPS ma najwieksze znaczenie, tam jest majtanie sprzetem i potrzeba dlugich luf. no a to wlasnie sa reportezy. architekt, studyjny czy inny sobie bez CPS poradzi... chociaz milo ze strony Canona by bylo, gdyby przed takimi tej mozliwosci nie zamykal...
mysle muflon, ze troche w tym momencie przeceniasz fotografow ze szajcarskiej perspektywy i z przeswiadczenia, ze prasowka to tylko szybka akcja. wezmy takie czasopisma florystyczne (strzelam z palca) czy budowlane - tam fotografowany obiekt nie sp...li (bo gdzie?) i mozna go spokojnie cykac malpka Fuji za 1000zlZamieszczone przez muflon
ale i tu wracamy do punktu wyjscia - czy takiemu bedzie potrzebne CPS?
szczerze mowiac, to wydaje mi sie, ze takie wprowadzenie ostrych ograniczen na sprzet mija sie z celem. tyle, ze pozwala Canonowi odgraniczyc amatorow chcacych dorwac sie do "szkielek" od ludzi, ktorzy tego autentycznie potrzebuja...
No ale Canon najwyraźniej robi to samo z "polskiej perspektywy", którą najwyraźniej uważa za lepsza od szwajcarskiej ;-) Zobacz sobie na http://www.cps.canon-europe.com/membership/apply.do ("Click here to view full list...") - tam jest lista sprzętu. Aktualna, bo od mojej ostatniej wizyty uzupełniona o kilka nowości, które w międzyczasie się pokazały. I ja myślę, że (cytując Ciebie) poniżej takiego poziomu sprzętu to chyba CPS jest najzwyczajniej w świecie niepotrzebnyZamieszczone przez akustyk
A że z wymaganiami w PL chyba trochę przegięli to inna sprawa...
hehe... to 50/1.8 to chyba tak na doczepke, zeby sobie kazdy mogl limit dorobicZamieszczone przez muflon
a tak swoja droga, to szkiel EF-S tam sie zupelnie nie spodziewalem. to troche sprzeczne z sygnalami ktore Canon wysyla pod adresem uzytkownikow semi-pro i pro korzystajacych z APS-C... no bo jesli to ma kiedys byc zupelnie wyparte przez FF...
howgh, Old Shatterhand!Zamieszczone przez muflon