Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Czarnobyl, Prypeć.

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Po tym co napisał tomaj_2, zacząłem się zastanawiać czy odpowiednio jest to miejsce zabezpieczone - jeśli to jest prawda
    Zabezpieczone ?? Stary oni zbierają kasę, aby zbudować nowy sarkofag, bo stary się rozlatuje Myślisz, że maja kasę aby skutecznie tego chronić, nie sądzę
    A co się tyczy ilości tego towaru w środku to.... info z tej strony wziąłem. Laska się przygotowała do tego reportażu, więc zakładam, że informacje są prawdziwe.
    Ostatnio edytowane przez tomaj_2 ; 01-11-2006 o 21:59
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Ciekawa propozycja - jakie byłyby koszty takiej wycieczki ?

To jest jedna z tych atrakcji "z dreszczykiem" :P

Z tego co czytam po stronkach to lepiej trzymać się asfaltu a będzie dobrze.
    Maska przeciwpyłowa też się przyda.

Wartość promieniowania przy reaktorze to 0,7rentgena - dawka śmiertelna to 500.

Dawka normalna (np. w Polsce) to około 20microRentgenów.

To begin our journey, we must learn a little something about radiation. It is really very simple, and the device we use for measuring radiation levels is called a geiger counter . If you flick it on in Kiev, it will measure about 12-16 microroentgen per hour. In a typical city of Russia and America, it will read 10-12 microroentgen per hour. In the center of many European cities are 20 microR per hour, the radioactivity of the stone. 1,000 microroentgens equal one milliroentgen and 1,000 milliroentgens equal 1 roentgen. So one roentgen is 100,000 times the average radiation of a typical city. A dose of 500 roentgens within 5 hours is fatal to humans. Interestingly, it takes about 2 1/2 times that dosage to kill a chicken and over 100 times that to kill a cockroach. This sort of radiation level can not be found in Chernobyl now. In the first days after explosion, some places around the reactor were emitting 3,000-30,000 roentgens per hour. The firemen who were sent to put out the reactor fire were fried on the spot by gamma radiation. The remains of the reactor were entombed within an enormous steel and concrete sarcophagus, so it is now relatively safe to travel to the area - as long as one do not step off of the roadway and do not stick in a wrong places.......
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 01-11-2006 o 22:42
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

!!!! UWAGA !!!!
    Osoby zainteresowane wyjazdem do miasta Prypeć w 2007 roku w okolicach czerwca zapraszam na PM !!!!!

Widzę Ripek ze się przygotowałeś do rozmowy Przynajmiej poraz pierwszy widze kogoś co pisze do rzeczy....

Też bym jechał gdzieś podkoniec kwietnia, ale wszystko by mysiało być wystawione typu "kawa na ławe" No i ciuchy kupić by zostawić juz tam napromieniowane

Wartość promieniowania przy reaktorze to 0,7rentgena - dawka śmiertelna to 500.
    Dawka normalna (np. w Polsce) to około 20microRentgenów.
    Gdzieś czytałem, że 10-12mikro to normalne promieniowanie a w kijowie zrasta do 19mikro..... Zgadzam się 500 to śmiertelna dawka co człowiek w wiekrzej postury zyje ok 5 godzin,,, chudszy mniej

Własnie Ripek zabrałbys ze sobą ten sprzęt z podpisu ? Chyba nie/...

Kolejna sprawa wyjazd nie jest w 100% bezpieczny wiec trzeba by pomyslec o srodkach ostroznosci....
    Ostatnio edytowane przez Zakk Wylde ; 04-11-2006 o 21:40

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A przepraszam takie pytanie, z tego co wiem to strefa jest zamknieta dla osob postronnych, jedynie za zgoda i to w wyjatkowych sytuacjach. Powiedzcie mi zatem jakim cudem ktos tam organizuje wycieczki?? Na 100% to sa grubo smarowane wejscia, a zapewnienia ze nie zostaniecie napromieniowani mysle ze mozna bypotraktowac z przymruzeniem oka. Rada ode mnie dla tych ktorzy chca jechac a planuja miec dzieci - wezcie sie do roboty przed ta wycieczka 8) zarty zartami, promieniowanie nie jest wysokie ale wezcie poprawke na takie zjawisko jak to ,ze nie tylko zgromadzony uran tam wysyla promieniowanie, ale rowniez cala materia ktora zostala napromieniowana, rowniez Ona oddaje promieniowanie w powolnych procesach rozpadu izotopow sztucznych, ktore powstaly po dawce promieniowania. To jestkwestia tego, ze jedne materialy emituja wieksze a drugie mniejsze promieniowanie. W kazdym badz razie ja pomimo ,ze kusi taka wycieczka bym sie nie zdecydowal bo uwazam to jednak za glupote. Po to jest strefa ochronna zeby ludzie nie zostali napromieniowani, co prawda nie jest ono wysokie(w sensie ze nie jest grozne dla zycia), ale w dlugoterminowym aspekcie moze okazac sie roznie??:
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    APowiedzcie mi zatem jakim cudem ktos tam organizuje wycieczki??
    Jak to jakim? Takim samym jak załatwianie 99% tego typu spraw w Rosji ;-)

A w kwestiach technicznych, promieniowania itp. - poczytajcie sobie stronę Kid of Speed. Jej ojciec jest jakimś tam inżynierem od tych spraw, także chyba to co pisze jest wiarygodne (o tym żeby nie odchodzić od dróg itp.).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

http://www.atvn.pl/index_sub_page.ph...title=ARCHIWUM

Dla zainteresowanych: wpiszcie Czarnobyl w ww. wyszukiwarke. Pojawi się lista programów, które treściwie i rzeczowo omawiają problematykę Czarnobyla i awarii elektrowni atomowej.

Domyślnie

też nie raz interesowała mnie wycieczka do Czarnobyla ale ostatnio w trakcie wycoieczki po pomorzu ktoś podsunął mi pomysł aby wybrac się do polskiego Czarnobyla czyli bydowanej i nie ukończone elektrowni w Żarnowcu tam ponoć też sa takie opuszczone budynki itp.. - czy ktoś tam był widział a moze ma foty? czekam na info

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Są jakieś zdjęcia, ale najciekawiej to to nie wygląda. Nasuwa się myśl - jaka władza - taki Czarnobyl
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Elektro...%C5%BBarnowiec
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ewentualnie zamiast jechać można odpalić S.T.A.L.K.E.R'a w domu Polecam, fajny klimat

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=276887

tam znajdziesz pare zdjatek z naszej prawie elektrowni.
    miejscami sa fajne klimaty.
    mnie sie szczegolnie podobaja resztki po takich jednych drzwiach

pozdrawiam,
    f.
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów