kazdy sie nadaje ale nie kazdy chce sie nosic.. wez sobie do reki cos co wazy 2kg i bedziesz miał odpowiedz ;-) .. u mnie czesciej lezal w domu niz zabierany byl w gory ;-)
do prawdziwych panoram potrzebna jest odpowiednie glowica.. cos w stylu Manfrotto 303, 303 plus czy 303 sph.. ta z sherpy srednio sie nadaje..
Moja Sherpa 600R zaliczyła już kilkanaście wypadów w góry (oraz tereny górzyste) i jak na razie nic jej nie dolega (może poza startymi stopami). Nie do końca rozumiem co masz na myśli pytając "czy nadaje się ...". Jeżeli masz na myśli wagę to moim zdaniem jest to kwestia przyzwyczajenia oraz "możliwości udźwigu" danej osoby :-). Dla mnie dodatkowe 2.5 kg nie jest jakimś specjalnym obciążeniem, tak więc jeżeli tylko uważam iż podczas danego "wypadu" statyw będzie przydatny zawsze mam go przy sobie.
W kwestii głowicy w pełni zgadzam się z przedmówcami. Ta dołączona do statywu nie jest żadną rewelacją, co wcale nie oznacza iż za jej pomocą nie można wykonać udanych ujęć.
Kwestia techniki oraz wprawy. Po kilku "treningach" nie jest to nic trudnego.
Ostatnio edytowane przez axk ; 26-06-2008 o 21:50
EOS + Speedlite
czyli teoretycznie można zrobic panorame![]()
bo montujesz aparat w osi obiektywu a nie w punkcie nodalnym.. dlatego potem mozesz miec problemy z sensownym sklejeniem panoramy.. pocztaj sobie o tym chocby TU
Wiem dobrze jak wykonuje się zdjęcia panoramiczne. Stwierdzam jedynie (na podstawie własnych doświadczeń) iż przy pomocy standardowej głowicy dołączonej do tego statywu można bez problemu wykonać zdjęcie panoramiczne. Osobiście nigdy nie miałem problemu ze scaleniem kilku zdjęć w jedno wynikowe. Oczywiście standardowa głowica nie jest idealna do tego typu "operacji" niemniej wykonanie nią panoramy jest technicznie wykonalne.
Ostatnio edytowane przez axk ; 27-06-2008 o 10:18
EOS + Speedlite
taka panorame to mozna zrobic na statywie za 50zl :wink: .. moze nawet bedzie latwiej bo glowica sherpy jest regulowana tylko jednym zaciskiem.. to bardzo wygodne i szybkie rozwiazanie ale aqratnie do panoram to sie nadaje jak piesc do oka ;-)
o ile odlegle panoramy mozna jeszcze pstrykac to problem zacznie sie intensyfikowac gdy w poblizu pojawia sie elementy ktore bedziesz chcial umiescic na pierwszym planie.. no i precyzja idzie w kosmos ;-)
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 27-06-2008 o 12:34