planuje studyjne zdjecia ludzi, czasami jakis plener, potrzebuje stabilnego statywu, jeden chwiejny juz posiadam![]()
mam Canona 400D - nada sie czy polecicie cos innego?
bede wdzieczna za wskazowki![]()
planuje studyjne zdjecia ludzi, czasami jakis plener, potrzebuje stabilnego statywu, jeden chwiejny juz posiadam![]()
mam Canona 400D - nada sie czy polecicie cos innego?
bede wdzieczna za wskazowki![]()
matka
((((()))))
Ja mam 450R i jestem mega zadowolony...tez się przesiadłem z chwiejnego non-name![]()
Za tą cenę to moim zdaniem dobry wybór.
600R wiele się nie różni...bardziej nóżki rozstawia i nie ma korbki![]()
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
600r jest stabilny i bardzo solidny.
Do wad zaliczyłbym: brak korbki, gwint do mocowania aparatu nie kręci się idealnie w osi statywu, nóżek nie można wbić w ziemię.
Idź do MediaMarkt i sobie obejrzyj.
dzieki Panowie![]()
do MediaMarktu wstapie i obejrze.
matka
((((()))))
To tam mają sherpy ?? Wydawało mi się, że CX to był max![]()
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
Kupiłem w MM Sherpę 600R za 350 pln onegdaj. Co o statywu to jest fajny i stabilny a wady ? Jak juz gdzies pisałem największa to to że przy kadrowaniu pionowym odchyla sie tylko w jedna stonę i to w tą, że spust migawki masz na dole(chore), no i pozatym precyzja głowicy taka sobie aczkolwiek da się żyć z nią
Ostatnio edytowane przez kami74 ; 29-10-2006 o 23:47
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
A nie wkurza was to że do zdjęć pionowych aparat obraca się w prawo ???
mam 600R i od 1,5 roku zbiera ode mnie w kosc, znoszac to raczej dzielnie. moja ma odbita rurke w taki sposob, ze z duzym oporem wyciaga sie srodkowy segment (wymaga przylozenia sily F) i jest to niejako zasluga tego plastikowego "kolnierzyka" kolumny i rurek nog. jakos z tym zyje, ale wolalbym nie miec. jak ktos jeszcze ma Sherpe cala, to polecam zakleic kolumny Lizard Skinami (takimi gumowymi nakladkami jak w MTB sie okleja dolna rurke trojkata tylnego kola).
z innych wad to troche slabe gumki na koncach nozek i absolutnie wku... rozwiazane zaciski - szczegolnie uchylu bocznego glowicy. nieco lepiej blokada glowicy (obrot galki - wygodne gdy sie pracuje w terenie, wpieniajace gdy sie statyw sklada do noszenia) i wzglednie ok motylek blokady kolumny
inna kwestia, ze statyw to u mnie podstawowe wyposazenie i dostaje mocno w kosc obijany po kamieniach, taplany w blocie, tarzany w mokrej trawie itd. itp. mimo to, poki co nie zniszczylem
na poczatku tak. po czasie - uwazam to za zalete. przyzwyczajenie do takiego ukladu w pionie daje mi przy fotach z lapy troche lepsze podparcie. a poza tym mam gniazdko wezyka spustowego na gorze.
jak poszukasz na forum, zobaczysz, ze opiewam ten statyw i jestem z niego bardzo zadowolony.
Tym niemniej jednak ostatnio pojawilo sie jedno (acz duze) ale:
statyw bardzo niefartownie upadl na plastikowa blokade szybkozlaczki - nie trzeba by geniuszem, zeby sie domyslec, ze kawalek odpadlPo naprawieniu (to cholerstwo trudno skleic) ten plastki juz nie chce trzymac szybkozlaczki, lecz co pewien czas lekko puszcza (aparat nie wypada, ale nie tak to powinno wygladac
). Sumujac - super statyw w swojej cenie, ale niestety udalo mi sie go uczynic 'inwalida'
EDIT: Rehabilitacja trwa![]()
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
eee... mialem ten sam error i z Foto-Techniki zamowilem nowa zlaczke. poszlo za to ze 40zl z wysylka, ale statyw dalej dziala.
co do sily "trzymania" - dokrecasz srubka ten plastik i powinien mocniej trzymac
EDIT: http://www.foto-technika.pl/ <- napisz, albo zadzwon