Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: #27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikolas679 Zobacz posta
    Może glupie pytanie, ale nie chce nic spartolic. Jak dobieramy sie do tej sruby regulacyjnej? Po prostu podnosimy delikatnie paluchami lustro i przyklejamy tasma klejaca do papiero by nie opadlo ?

Dziekuje za odpowiedz,
    Mikolaj
    Właśnie jestem po operacji. Dwa razy wysyłałem do Warszawy sprzęt i za każdym razem był odsyłany z FF. O tyle dobrze, że wszystkie szkiełka po regulacji ostrzyły tak samo z FF. Zrezygnowałem z Warszawy po kupnie (Canona 24-105 L f/4 IS), który ostrzył tak jak pozostałe obiektywy z FF. Po kalibracji kluczykiem jest OK.

Co do pytania o zabezpieczania aparatu podczas operacji. Ja podniosłem lusterko i niczym nie zabezpieczałem. Tak samo migawka była bez zabezpieczeń. Jeżeli jest dobry kluczyk, to przy uważnej pracy nic się nie uszkodzi.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam wszystkich
    tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
    może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster

drobne rozkręcanie mam już za sobą, chciałem wyczyścić matówkę bez jej wyjmowania i ją przedmuchałem, w efekcie jakieś syfki dostały się za szkiełko z punktami pomiarowymi (znajdujące się za matówką)
    odkręcenie 2 śrubek i zebranie pędzelkiem paproszków załatwiło sprawę

w moim 40D + Tamron 17-50 mam fronfocus, przy fotografowaniu płaskich przedmiotów z niedużej odległości niestety jest niedobrze i to chciałbym skorygować

jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
    pzdr

mj91
    Guest

Domyślnie jw

witam,
    mam canona eos 450d i w zaden sposób nie moge znaleźć tej śrubki... ma ktoś moze ten aparat i powie mi gdzie ją znaleźć? swoją drogą chyba nie będę nią kręcił bo problem jest zauważalny tylko z jednym obiektywem, ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć, moze na przyszłość sie przyda
    a tak btw, to moze mi ktos wytlumaczyc skad bierze sie bf/ff w obiektywach? bo nijak nie moge tego pojąć. rozumiem w body, ale w obiektywie? przeciez czujniki są w body i na podstawie tego co "zobaczą" przestawia sie soczewki w obiektywie, az czujniki beda "widzialy" ostry obraz. poza tym gdy wlacze w 450d tryb LV z pomiarem ostrosci jak w kompaktach (na podstawie analizy obrazu z matrycy) to ostrosc jest ustawiana dobrze (to bylo do przewidzenia). wiec czemu sensory AF nie mogą tej ostrości dobrze ustawić? z jednym obiektywem celują w punkt a z drugim BF, wiec problem lezy w obiektywie, ale... gdzie? jak? dlaczego?

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawo10 Zobacz posta
    Witam wszystkich
    tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
    może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster
    ...
    jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
    pzdr
    Cytat Zamieszczone przez Swid Zobacz posta
    jak mam to zrobić w 40d?
    Przyłączam się do pytania. Jak można wyregulować AF domowymi sposobami w 40D. Próbował ktoś?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Uprawnienia umieszczania postów