Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
czesc,

ja sie pobawilem w domowe ustawianie i nic z tego :-(

mam wprawdzie aparat innej marki ale tez ma takie miejsce do krecenia wiec krecilem.
moj obiektyw ma taka przypadlosc ze na ogniskowej 28mm przy f 2,8 ostrosc jest za punktem ustawionym a przy ogniskowej 70 mm przy f 2,8 ostrosc jest przed punktem ustawionym. w moim aparacie przesuniecie "wajchy" w gore lub dol o wlasnie i tu problem o jaka kolwiek odleglosc w ktora kolwiek strone nie wiele zmienia :-(. moge zrobic z 10 obrotow i efekt jest taki sam jakbym zrobil obrot ciut ciut. ani razu nie udalo sie tak przesunac punktu ostrosci aby byl w centrum mierzenia, metada prob (z tysiaca chyba) doszedlem do tego ze moge sie tylko zblizyc do prawidlowego lapania ostrosci a a potem juz znow ucieka w dal. wydaje mi sie ze zamaist poprawic to tylko pogorszylem sprawe bo teraz czesto af sie gubi a ja nie umiem trafic w fabryczne ustawiwnia :-(. dodam jeszcze ze u mnie i w wizjerze i potem na zrobionym zdjeciu jest przesuniecie ostrosci.
ma ktos pomysl co mozna zrobic aby to naprawic?
No tak ale nie wiem czy przypadkiem nie mowimy o dwoch roznych sytuacjach (a moze i o trzech nawet). Po pierwsze aparaty "innej marki" moga sie zachowywac inaczej (ja pisalem o 300/350D). Ponadto czesc bledow AF nie da sie wyregulowac ta sruba. Ja wyraznie pisalem ze AF dzialal mi ok ale rozne warunki atmosferyczne, wstrzasy ... ogolnie praca w trudnym srodowisku spowodowaly przesuniecie ukladu luster, ktore ja skorygowalem. Duza czesc bledow AF wywolana jest nieprawidlowym dzialaniem body badz obiektywu i wymaga wizyty w serwisie i kalibracji za pomoca oprogramowania.

Cytat Zamieszczone przez Yacek Zobacz posta
Rozumiem, że tym sposobem mozna wyregulować AF w pionie, a jak z poziomym ?
Przykro mi ale nie rozumiem pytania. Regulacja ta polega na ustawieniu luster do pozycji w ktorej poprawnie ustawiany jest punkt ostrosci.