Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 99

Wątek: #27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

Coś już napisał Awatar polaro
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma chętnych z odpowiedzią. W takim razie zadam inne pytanie...

Załóżmy, że ostrzę ręcznie i kropka potwierdzająca ostrość działa prawidłowo (zdjęcia są ostre tam gdzie powinny). W przypadku użycia AF obserwuję stały i powtarzalny FF. Oznacza to, że problem leży po stronie obiektywu?

Bardzo proszę o pomoc...

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Rozumiem ze masz obiektyw i on nie trafia jak powinien. Coz , ja bym sie pokusil o regulacje. Jak sprzezysz zespol ze soba to satysfakcja z fotek jest wieksza...Chyba ze masz wiecej obiektywow i na zmiane nimi cykasz , a one trafiaja perfekt... To jest dylemat wtedy...
    Ja na szczescie uzywam mojej L-ki w 90% , ona trafia dobrze wiec puki co nie zamierzam nic regulowac.
    Pozdrawiam
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam!
    Jestem po kilku dobrych godzinach prób wyregulowania FF w moim 350D i D... Dorobiłem kluczyk, kręcę, kręcę i nadal ostrzy ok 1cm przed punktem AF... Najlepsze jest to, że kręciłem w drugą stronę i tysz nic. O co kaman? A-ha, przy regulacji ok 30 stopni przeskakuje stopień po stopniu, natomiast później czuję jedynie stały opór, ale nic się nie dzieje Ratunku

amateurphoto
    Guest

Domyślnie Skuteczna regulacja w 30d

Po zastosowaniu się do wymienionych porad, samodzielnie ustawiłem AF. Mój 30D z tamronem 17-50/2.8 miał wyraźny FF. Klucz wykonałem suwmiarką elektroniczną, polecam zaoszczędzi dużo czasu. Najpierw mierzyłem na tablicy, później z kluczem i laptokiem latałem po lesie, aby dostroić idealnie i udało się.
    Jestem pewien tego że teraz focus działa duuuużo szybciej. Po wielu próbach mogę śmiało stwierdzić że AF ma teraz 100% celność - po prostu tam gdzie miga punkt focusa jest ostro ZAWSZE.
    Dziekuję za fachową poradę !!!

pozdrawiam

Coś już napisał Awatar polaro
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zrób zdjęcie przy żarówkach to się niemiło rozczarujesz :P Mam tak samo

@Miedziak:
    Zapewne kluczyk nie jest dokładnie spiłowany i prześlizguje się. Miałem podobnie, ogarnęła mnie lekka panika, ale na szczęście znalazłem jeszcze odrobinkę zimnej krwi i dopiłowałem kluczyk od nowa. Teraz ładnie przeskakuje przy delikatnych ruchach.

Domyślnie

jak mam to zrobić w 40d?

Coś już napisał

Domyślnie

Męczyło mnie ostatnio moje body, na 50 1.8 II kartkowe testy wychodziły idealnie w punkt, albo delikatny bf, jednak na zdjęciach przy małych przesłonach bardzo często miałem mydło. Na innych obiektywach (17-85, 17-40 f4, 28-90) testy kartkowe to samo, albo w punkt, albo delikatny BF.
    Zrobiłem test z większej odległości z trzema kartami do gry w różnych odstępach i niestety za każdym razem ostrość na ostatniej karcie, mimo że celowałem w środkową. Dodatkowo posiadam sigme która ma spory bf, co w połączeniu z bf body dawało tragiczne wyniki, i byłem ciekaw czy po wyregulowaniu body sigma nie zacznie lepiej trafiać.

Kluczyk dorobiłem z imbusa 1,5, nie robiłem kwadratu, tylko spiłowałem na imbus o rozmiarze 1.3. Ruszyłem delikatnie śrubę do góry, takie dwa kliknięcia. Założyłem 50 mm, testy kartkowe i delikatny FF . Cofnąłem o jeden klik do dołu, test kartkowy i nadal, FF ale już praktycznie niezauważalny. Sigma celuje lepiej, ale ciągle ma BF- jedzie do kalibracji. Zostawiłem body, na kilka godzin, przed chwilą siadłem , chciałem idealnie wyregulować, ale najpierw zrobiłem testy z kartami do gry i okazało się że trafia. Testy kartkowe w punkt, więc chyba się wyregulowało samo . Sigma niestety ciągle BF.

Generalnie polecam, choć to operacja dla ludzi o stalowych nerwach . Ale ja osobiście, zamiast dawać do partaczy z żytniej wolę sobie sam wyregulować, tylko te dłonie tak się trzęsą ... ;]
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Coś już napisał

Domyślnie

Aktualizacja
    Więc wyregulowałem af kręcąc prawym (patrząc od góry) mimośrodem i testy kartkowe wychodziły dobrze, jednak af zaczął się zbyt często mylić moim zdaniem.
    Usiadłem do tematu jeszcze raz, biorąc pod uwagę że przecież są dwa mimośrody. Postanowiłem testy i regulacje przeprowadzać na punktach bocznych AF.
    Już kontrolne zdjęcia pokazały istotę problemu.
    Z jednej strony miałem minimalny BF, a z drugiej większy FF. Środkowy w takiej konfiguracji działał w miarę poprawnie, tzn czasem trafiał przed, czasem za na ogół w środek.
    Zacząłem kręcić lewym mimośrodem i niestety zabawa okazała się bardzo trudna i męcząca, jak się później okazało z powodu pierwszej źle przeprowadzonej regulacji.

Gdybym widział sam mechanizm regulacji, jak pracuje i co daje kręcenie jednej i drugiej strony, to pewnie poszło by mi sprawniej, a tak działałem na oślep.

Teraz już wiem, że błędem było regulowanie na początku tylko prawą śrubą, co spowodowało rozjechanie się układu AF. W wyniku tego gdy później lekko podkręciłem prawą w dół, po przekątnej robił się FF. Pokręciłem lewą w dół żeby go wyeliminować to po drugiej stronie robił się BF albo FF, zależy w jakiej konfigurcji względem siebie były mimośrody i tak w kółko. Dopiero gdy po X godzinach prób przesunąłem prawy mimośród sporo w dół w stronę BF (prawdopodobnie do jego fabrycznej pozycji), a lewy sporo w stronę FF aparat zaczął trafiać punktami bocznymi i centralnym.
    Pod koniec zamiast testu kartkowego test z trzema kartami do gry, okazało się że jeszcze jest minimalna tendencja do BF, więc podkręciłem ale już bardzo delikatnie lewy mimośród w górę, i teraz aparat trafia idealnie w punkt zarówno centralnym jak i bocznymi.

Więc osoby które mają puchy z dwoma mimośrodami, powinny moim zdaniem regulować puchę za pomocą obu, ustawiając je przy pomocy bocznych punktów AF albo ewentualnie metodą prób i błędów dojść który z nich powoduje problemy (jeśli nie oba). Nigdy nie regulujmy jednym, bo może nam się rozjechać układ AF, i mimo że centralny będzie w testach mniej więcej celował ok, to sam układ AF będzie się częściej mylił. Oczywiście możemy mieć szczęście i regulując jednym mimośrodem trafić w akurat ten dobry .
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Swid Zobacz posta
    jak mam to zrobić w 40d?
    Też jestem ciekawy! Pomoże ktoś?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek27 Zobacz posta
    Ponawiam pytanie Slawo10. Czy ktoś wie gdzie jest ta śrubka w 40D?
    Cytat Zamieszczone przez Swid Zobacz posta
    jak mam to zrobić w 40d?
    Też chętnie się dowiem. Pomoże ktoś?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów