Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: #27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak to się skończy, jak napisałeś. Jak jeden zawsze trafia - to masz farta, bo w zoomach często tak jest, że AF się nieco rozjeżdża na różnych ogniskowych. IMHO jest to wadliwa sztuka, ale i tak dobrze, że trafia na długim końcu, gdzie masz mniejszą GO. Jak masz na gwarancji, możesz spróbować reklamacji. Sama kalibracja obiektywu IMHO nic nie da - mnie powiedzieli ma żytniej, że mogą skalibrować na jednej konkretnej ogniskowej. Trzy razy oddawałem - nic nie zrobili. Za czwartym była pewna poprawa i dałem sobie z nimi spokój i pogodziłem się z tym. Co o nich myślę - nie muszę chyba pisać. To było kilka lat temu. Teraz jestem mądrzejszy i kupuję w sklepach, gdzie mam szansę przetestować przed zakupem. Wiem, zaraz mnie tu zakrzyczą ludzie, że kupowali przez neta i jest wszystko ok. Nie neguję - piszę tylko o swoich doświadczeniach, a wiem, że nie jestem w nich odosobniony.
    Grzegorz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbbest Zobacz posta
    Sama kalibracja obiektywu IMHO nic nie da - mnie powiedzieli ma żytniej, że mogą skalibrować na jednej konkretnej ogniskowej.
    Nie chcę bronić serwisu serwisu na żytniej, ale nie jest to prawda.
    Walczyłem z serwisem z 24-105, który ostrzył inaczej na różnych ogniskowych.
    Za trzecim razem wysłałem razem z body i ... jako tako go skorygowali (nie idealnie, ale od biedy akceptowalnie). Na pewno kalibruja wiec dla kilku ogniskowych...

PS: Przepraszam za kaszane z polskimi znakami, czasem udaje mi sie wcisnać dziwna kombinacje klawiszy i znika częsć (!?) polskich znaków...

Domyślnie

Witam !!!!
    W jaki sposób regulowane jest FF\BF w 450D. Do 400D mam kluczyk i wszystko się ładnie reguluje natomiast kolega prosił mnie o regulację 450-tki i pikuś. Wiem, że na Żytniej ...... itd. , ale tutaj jest dział Tips & Tricks dlatego pytam.
    Pozdrawiam !!!!!

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To będzie górnictwo, ale mam prośbę - zaktualizujcie wątek bo nie ma już zdjęć od tego poradnika Z góry serdecznie dziękuję!:-)

Uprawnienia umieszczania postów