Aktualizacja
Więc wyregulowałem af kręcąc prawym (patrząc od góry) mimośrodem i testy kartkowe wychodziły dobrze, jednak af zaczął się zbyt często mylić moim zdaniem.
Usiadłem do tematu jeszcze raz, biorąc pod uwagę że przecież są dwa mimośrody. Postanowiłem testy i regulacje przeprowadzać na punktach bocznych AF.
Już kontrolne zdjęcia pokazały istotę problemu.
Z jednej strony miałem minimalny BF, a z drugiej większy FF. Środkowy w takiej konfiguracji działał w miarę poprawnie, tzn czasem trafiał przed, czasem za na ogół w środek.
Zacząłem kręcić lewym mimośrodem i niestety zabawa okazała się bardzo trudna i męcząca, jak się później okazało z powodu pierwszej źle przeprowadzonej regulacji.

Gdybym widział sam mechanizm regulacji, jak pracuje i co daje kręcenie jednej i drugiej strony, to pewnie poszło by mi sprawniej, a tak działałem na oślep.

Teraz już wiem, że błędem było regulowanie na początku tylko prawą śrubą, co spowodowało rozjechanie się układu AF. W wyniku tego gdy później lekko podkręciłem prawą w dół, po przekątnej robił się FF. Pokręciłem lewą w dół żeby go wyeliminować to po drugiej stronie robił się BF albo FF, zależy w jakiej konfigurcji względem siebie były mimośrody i tak w kółko. Dopiero gdy po X godzinach prób przesunąłem prawy mimośród sporo w dół w stronę BF (prawdopodobnie do jego fabrycznej pozycji), a lewy sporo w stronę FF aparat zaczął trafiać punktami bocznymi i centralnym.
Pod koniec zamiast testu kartkowego test z trzema kartami do gry, okazało się że jeszcze jest minimalna tendencja do BF, więc podkręciłem ale już bardzo delikatnie lewy mimośród w górę, i teraz aparat trafia idealnie w punkt zarówno centralnym jak i bocznymi.

Więc osoby które mają puchy z dwoma mimośrodami, powinny moim zdaniem regulować puchę za pomocą obu, ustawiając je przy pomocy bocznych punktów AF albo ewentualnie metodą prób i błędów dojść który z nich powoduje problemy (jeśli nie oba). Nigdy nie regulujmy jednym, bo może nam się rozjechać układ AF, i mimo że centralny będzie w testach mniej więcej celował ok, to sam układ AF będzie się częściej mylił. Oczywiście możemy mieć szczęście i regulując jednym mimośrodem trafić w akurat ten dobry .