Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: #27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam wszystkich
    tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
    może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster

drobne rozkręcanie mam już za sobą, chciałem wyczyścić matówkę bez jej wyjmowania i ją przedmuchałem, w efekcie jakieś syfki dostały się za szkiełko z punktami pomiarowymi (znajdujące się za matówką)
    odkręcenie 2 śrubek i zebranie pędzelkiem paproszków załatwiło sprawę

w moim 40D + Tamron 17-50 mam fronfocus, przy fotografowaniu płaskich przedmiotów z niedużej odległości niestety jest niedobrze i to chciałbym skorygować

jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
    pzdr

mj91
    Guest

Domyślnie jw

witam,
    mam canona eos 450d i w zaden sposób nie moge znaleźć tej śrubki... ma ktoś moze ten aparat i powie mi gdzie ją znaleźć? swoją drogą chyba nie będę nią kręcił bo problem jest zauważalny tylko z jednym obiektywem, ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć, moze na przyszłość sie przyda
    a tak btw, to moze mi ktos wytlumaczyc skad bierze sie bf/ff w obiektywach? bo nijak nie moge tego pojąć. rozumiem w body, ale w obiektywie? przeciez czujniki są w body i na podstawie tego co "zobaczą" przestawia sie soczewki w obiektywie, az czujniki beda "widzialy" ostry obraz. poza tym gdy wlacze w 450d tryb LV z pomiarem ostrosci jak w kompaktach (na podstawie analizy obrazu z matrycy) to ostrosc jest ustawiana dobrze (to bylo do przewidzenia). wiec czemu sensory AF nie mogą tej ostrości dobrze ustawić? z jednym obiektywem celują w punkt a z drugim BF, wiec problem lezy w obiektywie, ale... gdzie? jak? dlaczego?

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawo10 Zobacz posta
    Witam wszystkich
    tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
    może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster
    ...
    jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
    pzdr
    Cytat Zamieszczone przez Swid Zobacz posta
    jak mam to zrobić w 40d?
    Przyłączam się do pytania. Jak można wyregulować AF domowymi sposobami w 40D. Próbował ktoś?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Uprawnienia umieszczania postów