Podziękowania dla McKane za poruszenie tego tematu i sposób na pozbycie się problemu BF i FF.

U mnie od samego początku występował FF w 400D tak że z trudnością można było zrobić ostre zdjęcie. Myślałem że to wina obiektywów, wysłałem cały sprzęt do Warszawy w celu usunięcia ww problemu. Skalibrowano mi Aparat, obiektywy. Po 2 tygodniach powróciły i okazało sie, że na wszystkich obiektywach występuje nadal FF. Kupiłem obiektyw Canon EF 24-105 f/4 L IS USM i po nałożeniu na aparat okazało się że też jest FF.

Skorzystałem z porady dotyczącej przykręcenia śrubki w aparacie i w tej chwili wszystkie obiektywy celują w punkt z z minimalnym przesunięciem w kierunku BF. Nie chcę już więcej dłubać w aparacie, zresztą BF w granicach 0.2 mm jest nawet niezły przy fotkach typu portret. Najważniejsze że punkt z wszystkimi obiektywami jest ostry. W moim aparacie wystarczyło podnieść lustro i bez żadnych przyklejań, zabezpieczeń migawki przeprowadzić całą operację. Punkty AF są nadal w tym samym miejscu, nic się nie zmieniło i poprawnie ostrzą.

Co do klucza, kupiłem imbus o średnicy 1mm i spiłowałem go w kwadrat tak gdzieś do 0.8. Nie używałem suwmiarki, wszystko na oko i metoda prób i błędów.

Canon ma jakiś problem z kalibracją i zawsze wydaje się im że jest dobrze programowo i nie sprawdzają jak naprawdę te fotki wyglądają., albo im się nie chce.

Co do obiektywów to:
Canon EF 24-105 f/4 L IS USM
Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM
Canon EF 75-300 f/4-56 III USM
Canon EFS kit 18-55 f/3.5-5.6 II
i po analogu:
Canon EF 35-70 f/3.5-4.5 A AF
Canon EF 70-210 f/4 AF (jest na optyczne.pl)