Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: #27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

Mieszany widok

dzekoo
    Guest

Domyślnie śrubka AF w 400D

Dla ciekawych, tak wygląda ta śrubka w 400D.

Widok jest z powiększającego lusterka dentystycznego. Jak widać jest to sześciokąt. Więc podobnie jak w 350D. Nie wiem jaki rozmiar, może też 1,3mm?
    http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm

Czy ciężko się nią kręci? Ja na razie nie zamierzam, wyślę jeszcze raz na Żytnią.

Pozdrawiam
    Jacek.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzekoo Zobacz posta
    Dla ciekawych, tak wygląda ta śrubka w 400D.
    Czyli ekscentryk! (Albo mimośród - słowo, którego w tym wątku chyba zabrakło) - Dostrzegam pewną zbieżność między zachowaniem poszukiwaczy B/FF a istotą działania tej śrubki.

Swoją drogą, ciekawe, że jest ona tylko z jednej strony lustra. Niby tak jest łatwiej regulować ale pojawia się też moment skręcający, który pewnie nie pozostaje bez wpływu na zawiasy lusterka w dłuższym okresie czasu.

ps Żeby nie było... miałem na myśli tych co to regulują już od nowości... ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie jak podnosimy lustro

Moze glupie pytanie, ale nie chce nic spartolic. Jak dobieramy sie do tej sruby regulacyjnej? Po prostu podnosimy delikatnie paluchami lustro i przyklejamy tasma klejaca do papiero by nie opadlo ?

Dziekuje za odpowiedz,
    Mikolaj

Dopiero zaczyna Awatar Poohacz79
    Miasto
    Biskupice

Domyślnie

Właśnie skończyłem kalibrację puszki 400D. Operacja się udała, pacjent żyje.
    Teraz 18-55 IS, 17-40L, 28-135IS oraz 50mm rewelacyjnie ostrzy w punkt.
    Wielkie podziękowania dla autora za pomoc

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam BF w 5D
    kluczyc robie, tylko ktora srubka nalezy krecic? bo w tips&tricks jest jedna zaznaczona w 5D sa 4 (dwie na kazda strone przy lustrze)

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Podziękowania dla McKane za poruszenie tego tematu i sposób na pozbycie się problemu BF i FF.

U mnie od samego początku występował FF w 400D tak że z trudnością można było zrobić ostre zdjęcie. Myślałem że to wina obiektywów, wysłałem cały sprzęt do Warszawy w celu usunięcia ww problemu. Skalibrowano mi Aparat, obiektywy. Po 2 tygodniach powróciły i okazało sie, że na wszystkich obiektywach występuje nadal FF. Kupiłem obiektyw Canon EF 24-105 f/4 L IS USM i po nałożeniu na aparat okazało się że też jest FF.

Skorzystałem z porady dotyczącej przykręcenia śrubki w aparacie i w tej chwili wszystkie obiektywy celują w punkt z z minimalnym przesunięciem w kierunku BF. Nie chcę już więcej dłubać w aparacie, zresztą BF w granicach 0.2 mm jest nawet niezły przy fotkach typu portret. Najważniejsze że punkt z wszystkimi obiektywami jest ostry. W moim aparacie wystarczyło podnieść lustro i bez żadnych przyklejań, zabezpieczeń migawki przeprowadzić całą operację. Punkty AF są nadal w tym samym miejscu, nic się nie zmieniło i poprawnie ostrzą.

Co do klucza, kupiłem imbus o średnicy 1mm i spiłowałem go w kwadrat tak gdzieś do 0.8. Nie używałem suwmiarki, wszystko na oko i metoda prób i błędów.

Canon ma jakiś problem z kalibracją i zawsze wydaje się im że jest dobrze programowo i nie sprawdzają jak naprawdę te fotki wyglądają., albo im się nie chce.

Co do obiektywów to:
    Canon EF 24-105 f/4 L IS USM
    Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM
    Canon EF 75-300 f/4-56 III USM
    Canon EFS kit 18-55 f/3.5-5.6 II
    i po analogu:
    Canon EF 35-70 f/3.5-4.5 A AF
    Canon EF 70-210 f/4 AF (jest na optyczne.pl)

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikolas679 Zobacz posta
    Może glupie pytanie, ale nie chce nic spartolic. Jak dobieramy sie do tej sruby regulacyjnej? Po prostu podnosimy delikatnie paluchami lustro i przyklejamy tasma klejaca do papiero by nie opadlo ?

Dziekuje za odpowiedz,
    Mikolaj
    Właśnie jestem po operacji. Dwa razy wysyłałem do Warszawy sprzęt i za każdym razem był odsyłany z FF. O tyle dobrze, że wszystkie szkiełka po regulacji ostrzyły tak samo z FF. Zrezygnowałem z Warszawy po kupnie (Canona 24-105 L f/4 IS), który ostrzył tak jak pozostałe obiektywy z FF. Po kalibracji kluczykiem jest OK.

Co do pytania o zabezpieczania aparatu podczas operacji. Ja podniosłem lusterko i niczym nie zabezpieczałem. Tak samo migawka była bez zabezpieczeń. Jeżeli jest dobry kluczyk, to przy uważnej pracy nic się nie uszkodzi.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam wszystkich
    tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
    może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster

drobne rozkręcanie mam już za sobą, chciałem wyczyścić matówkę bez jej wyjmowania i ją przedmuchałem, w efekcie jakieś syfki dostały się za szkiełko z punktami pomiarowymi (znajdujące się za matówką)
    odkręcenie 2 śrubek i zebranie pędzelkiem paproszków załatwiło sprawę

w moim 40D + Tamron 17-50 mam fronfocus, przy fotografowaniu płaskich przedmiotów z niedużej odległości niestety jest niedobrze i to chciałbym skorygować

jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
    pzdr

mj91
    Guest

Domyślnie jw

witam,
    mam canona eos 450d i w zaden sposób nie moge znaleźć tej śrubki... ma ktoś moze ten aparat i powie mi gdzie ją znaleźć? swoją drogą chyba nie będę nią kręcił bo problem jest zauważalny tylko z jednym obiektywem, ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć, moze na przyszłość sie przyda
    a tak btw, to moze mi ktos wytlumaczyc skad bierze sie bf/ff w obiektywach? bo nijak nie moge tego pojąć. rozumiem w body, ale w obiektywie? przeciez czujniki są w body i na podstawie tego co "zobaczą" przestawia sie soczewki w obiektywie, az czujniki beda "widzialy" ostry obraz. poza tym gdy wlacze w 450d tryb LV z pomiarem ostrosci jak w kompaktach (na podstawie analizy obrazu z matrycy) to ostrosc jest ustawiana dobrze (to bylo do przewidzenia). wiec czemu sensory AF nie mogą tej ostrości dobrze ustawić? z jednym obiektywem celują w punkt a z drugim BF, wiec problem lezy w obiektywie, ale... gdzie? jak? dlaczego?

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawo10 Zobacz posta
    Witam wszystkich
    tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
    może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster
    ...
    jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
    pzdr
    Cytat Zamieszczone przez Swid Zobacz posta
    jak mam to zrobić w 40d?
    Przyłączam się do pytania. Jak można wyregulować AF domowymi sposobami w 40D. Próbował ktoś?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Uprawnienia umieszczania postów