Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 99

Wątek: #27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Witam.

Bardzo przydatny wątek.

Mam pytanie dotyczące właśnie tych dwóch mimośrodów. Czy jeżeli regulujemy np. prawym w górę to lewym powinniśmy regulować w dół czy oba w ten sam sposób? Chodzi o to by lustro przestawiać całą płaszczyzną bez skosowania.
    Więc jak kręcić obie śrubki - w tę samą stronę czy w przeciwne?

Pozdrawiam
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Witam
    Czy ktoś wie jak to jest z kręceniem obiema śrubkami. Skoro są dwa mimośrody to logicznym wydaje się regulowanie lustra za pomocą lewej i prawej śrubki tak by płaszczyzna lustra przemieszczała się całościowo. Nie wiem czy dobrze myślę. Może ktoś już przerabiał ten temat.
    Jeśli jednak należy regulować obie śrubki to czy przy regulacji prawej powiedzmy w górę - lewą powinno się kręcić również w górę czy wręcz przeciwnie?
    Zastanawia mnie to, a nie chcę ruszać ustawienia w swoim body bo po wstępnych próbach wychodzi, że nie ma potrzeby póki co.

Pozdrawiam
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawo10 Zobacz posta
    Witam wszystkich
    tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
    może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster
    ...
    jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
    pzdr
    Cytat Zamieszczone przez Swid Zobacz posta
    jak mam to zrobić w 40d?
    Przyłączam się do pytania. Jak można wyregulować AF domowymi sposobami w 40D. Próbował ktoś?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Przyłączam się do kolegów wyżej. Jak można wyregulować AF w 40D?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Dopiero zaczyna Awatar Aruan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za ten temat i porady - mam podobne objawy w aparacie, przymierzam się do regulacji. Czy ma ktoś w Warszawie pożyczyć taki śrubokręcik na dzień - dwa? Będę sie starał zrobić swój, ale to może sporo dłużej potrwać.
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
    WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

Dopiero zaczyna Awatar Aruan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przymierzam się żeby też zrobić regulację, mam dwa pytania:

- Czy ma ktoś pożyczyć taki śrubokręcik na 2-3 dni w Warszawie?
    - Czy regulacja może spowodować utratę gwarancji?
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
    WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

wheneverwherever
    Guest

Domyślnie

Pytanie moje - czy moge bezkarnie palcem podnieść lutra? Kiedyś znajomy palcem podnosił i chciał zerknąć co jest za lustrami i niestety - serwis przykasował chyba z 250 ponad zeta. Wiem że lustra są sprzężone ze sobą i małe porusza się w sposób zgrany z dużym - jest tam pewnie jakaś przekkładnia. Czy można podnosic palcami i nie bać się?

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wheneverwherever Zobacz posta
    Pytanie moje - czy moge bezkarnie palcem podnieść lutra? Kiedyś znajomy palcem podnosił i chciał zerknąć co jest za lustrami i niestety - serwis przykasował chyba z 250 ponad zeta. Wiem że lustra są sprzężone ze sobą i małe porusza się w sposób zgrany z dużym - jest tam pewnie jakaś przekkładnia. Czy można podnosic palcami i nie bać się?
    lustro chodzi tak samo góra-dół,

A ja mam pytanie

mam 30d i zrobiłem już kluczyk... ale wydaje mi się tak jakby śrubki były "zapieczone" jest coś takiego możliwe?
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

wg. mnie możesz i tak lustro chodzi góra dół

pozatym.. mam pytanie... czy śruby mogą być zapieczone?
    zrobilem kluczyk ale jakos mi nie idzie;/
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    wg. mnie możesz i tak lustro chodzi góra dół

pozatym.. mam pytanie... czy śruby mogą być zapieczone?
    zrobilem kluczyk ale jakos mi nie idzie;/

Absolutnie i pod żadnym pozorem nie powinno się podnosić lustra palcem. Tak można było zrobić w starych lustrzankach - tych bardzo starych. We wszystkich dSLRach pod lustrem jest drugie lusterko (pod kątem prostym) które też się składa w momencie pstrykania. Albo Mirror Lock Up albo "czyszczenie matrycy" - w obu przypadkach lustro składa się samoczynnie..

Podnoszenie palcem to... asking for troubles.

Śruby mogą być smarowane "thread lock'iem". Taki klej zapobiegający wykręcaniu się. Klej jest płynny i oleisty dopóki ma kontakt z tlenem. Po wkręceniu w gwint brak tlenu zestala klej. Używane są dwa rodzaje - jeden co można odkręcić (zwykle niebieski) i drugi "na amen" (zwykle czerwony).
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-12-2009 o 22:34

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów