@absolut - moze to serwis jest do niczego ??
@absolut - moze to serwis jest do niczego ??
niestety serwis Canona jest tylko jeden - w WarszawieZamieszczone przez Auwo
albo w aparacie istnieje jakis rodzaj uszkodzenia, który nieszczy migawke. Nie wierzę, że w ciagu roku można załatwić trzy migawki w tym kolejna po 50 ciu zdjęciach. Canon jest zdziercą, ale nie partaczem...
Albo,....masz już takie szczęście :wink: Panowie, w Warszawie nie ma już więcej wadliwych migawek, ruszajcie do wymiany![]()
Wczoraj "sprawdziłem" licznik w 10D. w 8 miesięcy pstryknąłem tylko/aż 3000 fotek.
Patrząc na to ze strony mojego starego analogowego Zenitha to b. duzo, a patrząc na to z pozycji uzytkownika cyfrówki to siedzę i nic nie robię.
Ale migawka mi działa dobrze - jak na razie. :wink:
//mj
Jestem nowym użytkownikiem 300D ... i zacina mi sie już migawka, pojawia mi się err99 po zrobieniu około 2500 zdjęć, narazie wystarczy restart aparatu i działa znowu , lae jak długo... chyba teraz wszyscy bdą się cieszyć że nie mają tego złomu
![]()
![]()
Zamieszczone przez christoper
Nie widze zwiazku. Skoro po resecie jest wszystko ok to na pewno nie jest to mechaniczne zacinanie sie migawki.Zamieszczone przez christoper
Jak to zrobiłeś??? słyszałem, że poza serwisem to niemożliwe...Zamieszczone przez Aszu
![]()
pozdrawiam
Aszu jest z Wawy, serwis Canona jest w Wawie. Pare zl dla ciekawskiego to zaden wydatekZamieszczone przez Cychol
.
Ja w dwurocznice swojego 10D sprawdze mu licznik albo jak go bede sprzedawal (wtedy wyniki sprawdzenia poprosze na papierze z odpowiednimi pieczatkami serwisu itp 8) ).
Mój też kiedyś wyświetlił „err 99”. Tyle tylko że to nie ja go wtedy obsługiwałem. Pożyczyłem go kiedyś koledze który sprzedał swojego Nikona i czeka na nowego. I na dokładkę wyświetlił mu to kilka razy. Od tamtego czasu zrobiłem mnóstwo zdjęć i jakoś się nie doczekałem by mi pokazał taki komunikat.
Tak sobie myślę że ta „głupia maszyna” chyba wyczuła że trafiła w ręce nikoniarza.
![]()
![]()
![]()
Mój D30 ma już 3 migawkę. Canon daje gwarancję na 40 tyś fotek (tyle ponoć ma wyżyć). Od 3 lat zrobiłem D30-tką ok 100 tyś fotek. teraz mam 3 migawkę od ok. 9 tyś.Zamieszczone przez fotna
Jak można poznać objawy 'końca' migawki?... Jeśli masz problem z odpalaniem lampy - czyli np. przy ustawieniach które 'gwarantują' użycie zew. lampy 2 razy na ok. 10 prób lampa nie błyśnie (tylko pamietaj, aby przed błyskiem była naładowana!) to moze to oznaczać powolny 'koniec'... Dlaczego tak jest - bo moduł migawki posiada zintegrowany obwód do wyzwalania flesz'a (zarówno wewnętrznego jak i zewnętrznego)... przy zewnętrznym jest wyższej napięcie odpalania - dlatego to jest dopiero miarodajny test.
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...