Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Pierwsze uruchomienie Canon 30D

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zeus Zobacz posta
    kjoanna a gdzie ty swój kupiłaś?

w stanach w http://www.bhphotovideo.com/

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak jak u ciebie - nie możesz korzystać bez ustawienia. O tym właśnie pisałem.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zeus Zobacz posta
    Czy przy pierwszym uruchomieniu nowego aparatu Canon 30D data jest wyzerowana i trzeba wprowadzić od początku aktualna datę czy biegnie juz jakaś data.
    U mnie wszystko było wyzerowane i należało datę oraz czas wprowadzić samodzielnie.
    Cytat Zamieszczone przez Macio
    Refurby już są od jakiegoś czasu, choćby na Adoramie
    Ale to w Stanach. Tam wszystko jest odwrotnie...
    Cytat Zamieszczone przez Zeus
    Kupilem w sklepie internetowym czyli sprzedaż wysyłkowa bez możliwości wcześniejszego obmacania.
    Ano właśnie. Dlatego nawet gdy kupuję w internecie - to wybieram taki sklep w którym mogę odebrać towar osobiście. Nawet za cenę dołożenia kilku złotych więcej niż w przypadku tańszych sklepów wysyłką bez macania.
    Jednak przy zakupie takich rzeczy jak sprzęt foto, wzięcie do łapki i pomacanie przed "uiszczeniem" jest bardzo istotne.
    Co prawda, gdybym nie miał innego wyjścia i możliwości oglądnięcia sprzętu - pewnie zrobiłbym tak jak Wy...
    W każdym razie mam nadzieję że Wasze aparatki są O.K. i że to nie refurby.
    Miłego pstrykania i dużo radości z nowych puszek .

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli jest włączany pierwszy raz, to woła o datę.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał Awatar axor
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

potwierdzam, przy pierwszym uruchomieniu dziewiczego 30D, wyświetla się automatycznie menu z nastawą daty.
    Canon 5D / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 L / EF 24-105 F4 L IS USM /EF 70-200 F4 L / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /

Miasto
    Kraków

Domyślnie

M@riusz, ale jaki jest problem? Jeđli sprzęt wygląda na nowiutki, działa i jest OK, to może znaczyc, jak napisałem powyżej, że po prostu sklep chciał się upewnić, że wszystko działa i nie ryzykować wysyłki ewidentnie wadliwego sprzętu. Dla mnie to zaleta.

Z tego co pamiętam to 30D ma domyślnie ustawione ciągłe numerowanie zdjęć. Jeśli nie zostało to zmienione, to należy wsadzić kartę, zrobić zdjęcie i sprawdzić numer. Mam w ogóle wrażenie, że całe zamieszanie jest niepotrzebne - skoro ma gwarancję, działa i wygląda na nowy, to po co się martwić

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

ja juz nie pamietam jak bylo z ta data... wydaje mi sie ze przy pierwszym wlaczeniu musialam ustawic date ale nie bylo 00-00-0000 tylko wlasnie jakas inna-rok 2005.

ale...
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Z tego co pamiętam to 30D ma domyślnie ustawione ciągłe numerowanie zdjęć. Jeśli nie zostało to zmienione, to należy wsadzić kartę, zrobić zdjęcie i sprawdzić numer.
    na karcie pierwsze zdjecie mialo numer 1 wiec chyba wszystko ok

a takie male off topic pytanko: jako byla uzytkowniczka nikona nie moge rozgryzc pewnej funkcji z CN-nr 13 ustawilam sobie tak ze kolkiem moge zmieniac punkty AF ale czy to znaczy ze nie moge juz korygowac ekspozycji?

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    ja juz nie pamietam jak bylo z ta data... wydaje mi sie ze przy pierwszym wlaczeniu musialam ustawic date ale nie bylo 00-00-0000 tylko wlasnie jakas inna-rok 2005.

ale...

na karcie pierwsze zdjecie mialo numer 1 wiec chyba wszystko ok

Pozdrawiam
    Wystarczy że będzie w aparacie ustawiona numeracja zdjęcia na Auto Reset i za każdym razem przy uruchomieniu będziesz miała pierwsze zdjęcie z numerem 1
    Samo to jeszcze nic nie znaczy.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Mam w ogóle wrażenie, że całe zamieszanie jest niepotrzebne - skoro ma gwarancję, działa i wygląda na nowy, to po co się martwić

Raczej masz rację ale chciałem się tylko upewnić.
    Aparat który dostałem wygląda jak nowy ale np. matówka była zabrudzona tzn były na niej dwa paprochy i jeden duzy włos ok. 15mm także używanie mojego pierwszego Canona zacząłem do czyszczenia matówki.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    a takie male off topic pytanko: jako byla uzytkowniczka nikona nie moge rozgryzc pewnej funkcji z CN-nr 13 ustawilam sobie tak ze kolkiem moge zmieniac punkty AF ale czy to znaczy ze nie moge juz korygowac ekspozycji?
    z tego co pamiętam (oj lenistwo body leży w plecaku ) to masz obie funkcje - tylko aby wybrać kółkiem punkt AF musisz najpierw wcisnąć przycisk AF, na tylnej ściance w PG, obok gwiazdki. Joystick jest jednak IMHO najlepszy, bo dostęp do punktów AF jest bezpośredni i i ntuicyjny - przez co najszybszy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów