w stanach w http://www.bhphotovideo.com/
w stanach w http://www.bhphotovideo.com/
tak jak u ciebie - nie możesz korzystać bez ustawienia. O tym właśnie pisałem.
U mnie wszystko było wyzerowane i należało datę oraz czas wprowadzić samodzielnie.
Ale to w Stanach. Tam wszystko jest odwrotnie...Zamieszczone przez Macio
![]()
Ano właśnie. Dlatego nawet gdy kupuję w internecie - to wybieram taki sklep w którym mogę odebrać towar osobiście. Nawet za cenę dołożenia kilku złotych więcej niż w przypadku tańszych sklepów wysyłką bez macania.Zamieszczone przez Zeus
Jednak przy zakupie takich rzeczy jak sprzęt foto, wzięcie do łapki i pomacanie przed "uiszczeniem" jest bardzo istotne.
Co prawda, gdybym nie miał innego wyjścia i możliwości oglądnięcia sprzętu - pewnie zrobiłbym tak jak Wy...
W każdym razie mam nadzieję że Wasze aparatki są O.K. i że to nie refurby.
Miłego pstrykania i dużo radości z nowych puszek.
M@riusz
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
Jeśli jest włączany pierwszy raz, to woła o datę.
O obiektywach wiem prawie wszystko
potwierdzam, przy pierwszym uruchomieniu dziewiczego 30D, wyświetla się automatycznie menu z nastawą daty.
Canon 5D / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 L / EF 24-105 F4 L IS USM /EF 70-200 F4 L / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /
M@riusz, ale jaki jest problem? Jeđli sprzęt wygląda na nowiutki, działa i jest OK, to może znaczyc, jak napisałem powyżej, że po prostu sklep chciał się upewnić, że wszystko działa i nie ryzykować wysyłki ewidentnie wadliwego sprzętu. Dla mnie to zaleta.
Z tego co pamiętam to 30D ma domyślnie ustawione ciągłe numerowanie zdjęć. Jeśli nie zostało to zmienione, to należy wsadzić kartę, zrobić zdjęcie i sprawdzić numer. Mam w ogóle wrażenie, że całe zamieszanie jest niepotrzebne - skoro ma gwarancję, działa i wygląda na nowy, to po co się martwić![]()
ja juz nie pamietam jak bylo z ta data... wydaje mi sie ze przy pierwszym wlaczeniu musialam ustawic date ale nie bylo 00-00-0000 tylko wlasnie jakas inna-rok 2005.
ale...
na karcie pierwsze zdjecie mialo numer 1 wiec chyba wszystko ok![]()
a takie male off topic pytanko: jako byla uzytkowniczka nikona nie moge rozgryzc pewnej funkcji z CN-nr 13 ustawilam sobie tak ze kolkiem moge zmieniac punkty AF ale czy to znaczy ze nie moge juz korygowac ekspozycji?
Pozdrawiam
z tego co pamiętam (oj lenistwo body leży w plecaku) to masz obie funkcje - tylko aby wybrać kółkiem punkt AF musisz najpierw wcisnąć przycisk AF, na tylnej ściance w PG, obok gwiazdki. Joystick jest jednak IMHO najlepszy, bo dostęp do punktów AF jest bezpośredni i i ntuicyjny - przez co najszybszy.