Strona 100 z 103 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 991 do 1 000 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

maynard
    Guest

Domyślnie

W dzisiejszych czasach smużenie nie jest zauważalne, na tyle, żeby to był problem. "Input lagi" czy inne "wady" LCD, mają znaczenie w zasadzie tylko przy rozgrywkach zawodniczych.
    Widzę, że aby w pełni zrozumieć i rozróżnić poniższe modele (i wybrać najlepszy dla siebie), musiałbym się dużo pouczyć i pewnie do tego czasu zadomowiłaby się już technologia OLED... A mnie czas niestety nagli, tak że na dniach muszę zdecydować się na zakup. Dlatego mam wielką prośbę do Pana Tom01, aby zasugerował Pan mnie, który z przedstawionych poniżej monitorów i dlaczego będzie w najwyższym stopniu sprawdzał się w wymienionych przeze mnie aplikacjach: CADowskich i w "grach komputerowych". Z opinii na tym forum wiem, że na Pańskim zdaniu można polegać.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Panowie, setna strona w wątku. Gdzie szampan? 8)

Cytat Zamieszczone przez maynard Zobacz posta
    Widzę, że aby w pełni zrozumieć i rozróżnić poniższe modele (i wybrać najlepszy dla siebie), musiałbym się dużo pouczyć i pewnie do tego czasu zadomowiłaby się już technologia OLED...
    Od Młodego Technika do produkcji wielkoseryjnej daleka droga. Nie spodziewałbym się, że ktoś wykładający miliony $ w technologię LCD, za chwilę wyłoży następne miliony w następną. Raczej, co potwierdza dotychczasowa praktyka w różnych dziedzinach, eksploatuje się posiadaną technologię do granic możliwości. Nie ma żadnych podstaw aby sądzić, że szybko pojawią się masowo inne rodzaje monitorów i do tego lepsze niż LCD. Np, od czasu powstania CD, wymyślono kilkanaście lepszych standardów zapisu optycznego, ale tylko patent Philipsa zalał rynek. Pieniądz rządzi rynkiem, a nie altruizm i szczytne idee.

Cytat Zamieszczone przez maynard Zobacz posta
    który z przedstawionych poniżej monitorów i dlaczego będzie w najwyższym stopniu sprawdzał się w wymienionych przeze mnie aplikacjach: CADowskich i w "grach komputerowych".
    Proszę bardzo, poniżej "na talerzu" dwudziestkiczwórki:

Jeśli do tworzenia ww oprogramowania, Eizo CE240W, lub S2411W. Oba są podobne, droższy pozwoli na najlepsze możliwe uśrednienie efektu, jaki będą widzieć klienci na swoich monitorach.

Jeśli do eksploatacji ww oprogramowania, Eizo S2411W.

Jeśli tylko do grania, Eizo HD2441W, Eizo S2411W, Dell 2407WFP.

Jeśli tylko do CAD, Eizo S2411W lub S2431W.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-11-2007 o 12:47
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Mamy tylko wino musujące ...

Od Młodego Technika do produkcji wielkoseryjnej daleka droga. Nie spodziewałbym się, że ktoś wykładający miliony $ w technologię LCD, [ ... ]
    Sony zdaje się ostatnio wypuścił wielki aż 11" TV OLED i pchaja w te technologie całkiem sporo $. Gdyby nie problem z formatami większymi niz powiedzmy ~7" i to, ze ekrany mają problem z żywotnością zastąpiłyby LCD bez problemu. Maja lepsze parametry do tego przy podobnej skali produkcji koszt wytworzenia wyświetlacza byłby mniejszy o ~nn%. Mawiają, ze to nn = 40, ale nie miałem jak potwierdzic.

A tak poza tym, to IMO opinia Tom01, wydaje się być słuszna.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    Sony zdaje się ostatnio wypuścił wielki aż 11" TV OLED i pchaja w te technologie całkiem sporo $.
    Jest to całkiem zrozumiałe. Kto wymyśli i opatentuje rozwiązanie które przyjmie się na całym świecie, zarobi nie miliony, a miliardy $. Jednak nie jest to proste. Nawet jeśli pomysł jest dobry, to wcale nie gwarantuje sukcesu komercyjnego. Przykładem mogą być MiniDisc albo MemoryStick, patenty Sony, które się przyjęły słabo, albo wcale. Proszę zauważyć, że ogólnoświatowymi standardami stały się rozwiązania, których prawa patentowe zostały rozdane za darmo. Jednakowoż, Sony w tym kierunku zupełnie nie patrzy.

maynard
    Guest

Domyślnie

Tom01, dziękuję serdecznie za Pańskie cenne rady. Porónanie wydaje się być zrozumiałe. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz: co takiego czyni HD2441W gorszym od S2411W, że nie zaleca Pan użycia go do pracy w CADowskich aplikacjach, zaliczając go jedynie do grona "rozrywkowych" monitorów? HD2441W stanowi wyższą półkę cenową, a to S2411W wypada na wszechstronny model.

Skoro 100-na strona, to ja piję zdrówko Kolegów Forumowiczów:wink:
    Ostatnio edytowane przez maynard ; 10-11-2007 o 16:14

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie ledwie dwudziesta piąta (w profilu ustawia się ilość wyświetlanych postów na stronę), ale napić zawsze się można .

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To zdrówko! I najlepsze życzenia dla p. Tomasza - wiele zdrowia, cierpliwości i możliwości udzielenia jeszcze lepszych rabatów dla forumowiczów

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    I najlepsze życzenia
    Nie, no bez przesady, czuję się zażenowany.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

a ja jutro odbieram eizo 2111 W
    obejrzałam go jednak i nie przeszadza mi to "rozjaśnienie" z lewego boku.

Po pierwsze na tym boku leży paletka narzędzi tylko ..a nie zdjecie.
    Po drugie nie jest to wcale uciazliwe .. a nawet bym powiedziala "nie jedna osoba nie zauważy tego rozajśnienia."

W każdym razie wzięłam kilka swoich zdjęć, obejrzałam na tym monitorku i moge stwierdzić że jest duża różnica i widać błędy w czerni..

u mnie było idealnie czarne na monitorze a na eizo widać było że zdjęcie wcale nie jest idealnie czarne ale ma rozjaśnienia...oraz wiele innych

Ehh a seria do obrobienia fotek już czeka

lisek00
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    a ja jutro odbieram eizo 2111 W
    obejrzałam go jednak i nie przeszadza mi to "rozjaśnienie" z lewego boku.

Po pierwsze na tym boku leży paletka narzędzi tylko ..a nie zdjecie.
    Po drugie nie jest to wcale uciazliwe .. a nawet bym powiedziala "nie jedna osoba nie zauważy tego rozajśnienia."

W każdym razie wzięłam kilka swoich zdjęć, obejrzałam na tym monitorku i moge stwierdzić że jest duża różnica i widać błędy w czerni..

u mnie było idealnie czarne na monitorze a na eizo widać było że zdjęcie wcale nie jest idealnie czarne ale ma rozjaśnienia...oraz wiele innych

Ehh a seria do obrobienia fotek już czeka
    Witam wszystkich
    Sam mocno sie zastanawiam nad tym monitorem.
    Monii, daj znać jak sie sprawuje Tobie, czy go kalibrowałaś i czym

Strona 100 z 103 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów