Strona 91 z 103 PierwszyPierwszy ... 41818990919293101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 901 do 910 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    a jak ? bo jak stroiłem oprogramowaniem na płycie znajdującej sie w pudełku z monitorem to kontrasty były dobre .. ale różnice w czerni widziałem dopiero tak od 10,10,10 patrząc na wprost .. a 6,6,6 patrząc pod dużym kątem
    Ingerencja w LUT karty, szczególnie zgrubnie, na oko, prowadzi do obcięcia palety i w skrajnym przypadku utraty płynności przejść tonalnych. Monitor trzeba po prostu skalibrować. Nie na oko, a przyrządem. Proszę pamiętać że żyłowanie na siłę skrajów zakresu to nie jest sposób na regulację. Jest zdecydowanie bardziej poprawnie uzyskać płynną charakterystykę jasności w całym zakresie, nawet kosztem kilku odcieni z brzegu. Tym bardziej, że to jest monitor domowy, nie ma szans na wyniki jak na profesjonalnych.

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Ze przeciez o wiele wygodniejszym narzedziem beda dwa monitory: jeden dobry do wyswietlania grafiki (19" Eizo S1931), a drugi jaki badz do trzymania palety narzedzi
    Dwa monitory do dobry pomysł, choć ma wielu przeciwników. Trzeba jednak pamiętać, że monitory nie mogą się między sobą znacząco różnić. Zmiana kolorystyki, lub/i jasności, wielkości, przenoszonych elementów między ekranami może być denerwująca.

PS. A'propos "dobrych" monitorów. S1931 jest bardzo często wykorzystywany jako właśnie pomocniczy, na narzedzia :-).
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-10-2007 o 10:09 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Dwa monitory do dobry pomysł, choć ma wielu przeciwników. Trzeba jednak pamiętać, że monitory nie mogą się między sobą znacząco różnić. Zmiana kolorystyki, lub/i jasności, wielkości, przenoszonych elementów między ekranami może być denerwująca.

PS. A'propos "dobrych" monitorów. S1931 jest bardzo często wykorzystywany jako właśnie pomocniczy, na narzedzia :-).
    No bez przesady S1931 jako pomocniczy w domu to rozwiazanie dla rekinow finansjery a nie zwyklych uzytkownikow

W kazdym razie wazne jest zeby monitor pomocniczy byl oprofilowany i nie posiadal jakis drastycznych defektow bo trzeba pamietac ze to na nim bedziemy wybierac kolory.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    No bez przesady S1931 jako pomocniczy w domu to rozwiazanie dla rekinow finansjery a nie zwyklych uzytkownikow
    Dążyć należy do najlepszych, prawda?

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

no dobra ostatni raz was pomęcze.
    Juz prawie byłam zdecydowana na eizo 2111W..

ale niewiele drozej mozna kupic EIZO ColorEdge CE210W UK ... czy color edge jest duzo lepsze? . Widzialam monitory tej serii na żywo i strasznie mi sie podobaly, kolorystyka super i co najwazniejsze kalibracja jest bardziej precyzyjna.

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    no dobra ostatni raz was pomęcze.
    Juz prawie byłam zdecydowana na eizo 2111W..

ale niewiele drozej mozna kupic EIZO ColorEdge CE210W UK ... czy color edge jest duzo lepsze? . Widzialam monitory tej serii na żywo i strasznie mi sie podobaly, kolorystyka super i co najwazniejsze kalibracja jest bardziej precyzyjna.
    Mam ten monitor (CE 210W). Bardzo polecam ! Na pewno się nie zawiedziesz !!! Obraz jest rewelacyjny.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

gnz
    Guest

Domyślnie jaki monitor do DTP do 3500 pln?

witam
    mam pytanie odnosnie monitora lcd do DTP. rozwazam kupno Dell 2407-hc oraz Apple Cinema Display 23 ''. pracuje glownie w Photoshopie, Illustratorze i InDesginie. mozliwe jest jeszcze sprowadzenie Eizo S2431W z UK za ok 3600 pln. co byscie mi doradzili z tych 3 monitorow?

pozdrawiam

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Brałbym pod uwagę Eizo S2431 lub ew. Neca 2490WUXi, który jest już dostępny na rynku amerykańskim, więc i do nas powinien kiedyś trafić. W przypadku rzeczonego Nec-a możliwa jest sprzętowa kalibracja z korekcją wprowadzaną w tablicy LUT monitora, szerszy jest też gamut co pozwala pokryć przestrzeń ISOCoated. Zaletą Eizo powinno być bardziej równomierne podświetlenie i solidniejsze wykonanie.

ACD odradzam - jest maławy a jakość wyświetlanego obrazu nie rzuca na kolana. DELL-a nie widziałem, ale sądząc po wynikach testów nie należy się po nim spodziewać niczego zachwycającego.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-10-2007 o 22:53

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    W przypadku rzeczonego Nec-a możliwa jest sprzętowa kalibracja z korekcją wprowadzaną w tablicy LUT monitora,
    Nie sprawdzałem tego na przedmiotowym modelu, ale inne z tej serii od dłuższego czasu mają zablokowany trick pozwalający na kalibrację sprzętową.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie sprawdzałem tego na przedmiotowym modelu, ale inne z tej serii od dłuższego czasu mają zablokowany trick pozwalający na kalibrację sprzętową.
    Nie sprawdziłem tego empirycznie, ale dostępny w Europie program BasICColor display 4.1.6 (koszt 100Euro) ma możliwość sprzętowej kalibracji monitorów Nec serii 90, łącznie z edycją LUT monitora.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-10-2007 o 12:02

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nie sprawdziłem tego empirycznie, ale dostępny w Europie program BasICColor display 4.1.6 (koszt 100Euro) ma możliwość sprzętowej kalibracji monitorów Nec serii 90, łącznie z edycją LUT monitora.
    Basiccolor i Spectraview Profiler to jest dokładnie ten sam program. Kupię i sprawdzę, bo Spectraview Profiler niestety nie wykrywając monitora SV nie daje opcji "hardware calibration", a zmuszenie monitora nie daje rezultatu. Działa to bez problemu w serii 80 i starszych wersjach monitorów serii 90.

Lista referencyjna monitorów powyższego oprogramowania zawiera modele, które można kalibrować i profilować. Profiler daje kilka możliwości kalibracji różniące się ingerencją w monitor wagi_kanałów/jasność/lut, lub/i kartę. Tak, że wiadomo wprost jak można kalibrować/profilować wymienione monitory. Chyba że czegoś nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-10-2007 o 12:20

Strona 91 z 103 PierwszyPierwszy ... 41818990919293101 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów