Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie potrzeba do tego żadnego wyszukanego oprogramowania. Najprostszym testem jest poprawny gradient 0-255, trochę doświadczenia i oglądanie go z uwagą na newralgiczne elementy.
    (...)
    To samo dla pozostałych kanałów:
    O ja pierniczę. Ale syfon. Wiedziałem że mój LCD (starodawna Belinea 101920) jest kiepski do zdjęć, które nadal obrabiam na CRT, ale żeby aż tak?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    O ja pierniczę. Ale syfon. Wiedziałem że mój LCD (starodawna Belinea 101920) jest kiepski do zdjęć, które nadal obrabiam na CRT, ale żeby aż tak?
    He, he... a ja według tych testów mam nieźle. Żadnych kolorowych pasów, przejścia w miarę płynne. frc1 i frc2 doskonałe do ustawiania clock i phase przy podłączeniu monitora przez wejście analogowe. Nie sądziłem że na starym, wyjechanym LCD LG będzie tak dobrze. W sumie też powoli robię przymiarki do większej powierzchni obrazu ale monitor na dobrej matrycy jest poza moim zasięgiem. Skończy się pewnie na jednej z tańszych panoram...
    Do ustawiania jasności LCD chyba ten test jeszcze jest dobry: (?)
    http://www.simpelfilter.de/en/farbma...hitepoint.html
    http://www.simpelfilter.de/en/farbma...lackpoint.html

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Nie sądziłem że na starym, wyjechanym LCD LG będzie tak dobrze.
    Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    Rozróżniam pomiędzy 0,0,0 a 1,1,1. Świetny test !!!! Dzięki Tomasz za linka !
    Proszę, podejdźcie do tych testów z odpowiednim dystansem. Ani one nie dowodzą, że monitor to padło, ani że genialny. Mają one na celu pokazać coś, czego nie widać w czasie normalnego użytkowania i nakierować na poszukiwanie newralgicznych cech. Kompleksowa ocena monitora to rzecz o wiele bardziej złożona. Ja np w tej chwili widzę różnicę 000, a 111 na laptopie z beznadziejną przestrzenią i wyjątkowo kiepskimi parametrami. I odwrotnie, Pst ma przebarwienia na monitorze na którym nie powinno ich być. Dużo zmienia też ustawianie punktów pracy monitora.

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Jak już bawimy się w testy, to jeszcze jeden:
    http://www.drycreekphoto.com/Learn/C...itor_black.htm

Analogiczny obraz testowy do analizy cieni jest w Nokia Test Monitor.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów