Strona 85 z 103 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ten laptop [...] to FS amilo.

Jest to odchyłka w poszczególnych kolorach/odcieniach z profilu po kalibracji od wartości referencyjnych z profilu sRGB. Im mniejsza wartość tym lepiej świadczy o monitorze - ma on sam mniejsze odchyłki. Wartośc "0" jest idealna. Wzoru na delteE 94 nie będę przytaczał żeby nie zaciemniać wątku

Domyślnie

dzięki za info. gdybyś jeszcze mógł podać, czy jest tu jakaś skala - bo teraz nie wiadomo, czy różnica pomiędzy monitorami rzędu 0.5 to już bardzo dużo, czy tyle co nic. Albo lepiej - jak masz jakieś fajne źródło informacji, proszę zarzuć linkiem
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Skali nie mam jako takiej - im mniejsza deltaE tym lepiej Oczywiście nie ma co brać tych liczb baardzo dosłownie z racji tej, że profile pochodza po kalibracji 3 różnymi kalibratorami.
    Przykładowo w Spyderze przy delcieE > 2 w 50% szarości już krzyczy że jest coś nie tak
    Źródła jako takiego nie mam - ot ostatnio pasjonuje mnie badanie profilów monitorów (po mojej i kolegów kalibracji).
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 05-10-2007 o 17:08

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    im mniejsza deltaE tym lepiej
    Ladies aaaaand gentelnmaaaaaan, the wiiiiiiinneeeeeeer iiiis, Samsung 970P!!!!

Tłumy wiwatują, kwiaty, sława pieniądze......

PS. A teraz Tomek wyjaśni dlaczego SM970P z najmniejszymi defektami, nie ma najmniejszych defektów i dlaczego. Prosimy na scenę. ;-)
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-10-2007 o 17:09
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Już kiedyś wypowiadałem się na ten temat
    Samsung ma nierówno podświetloną matrycę, widać po rogach dość wyraźnie lampy, słaby jest w cieniach - widać to na krzywej którą swego czasu puszczałem. Poza tym gradienty nie są płynne no i brak OSD w monitorze.
    Poza tym ma fajny wygląd i huba USB

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Skali nie mam jako takiej - im mniejsza deltaE tym lepiej
    Można przyjąć, że standardowy obserwator zauważa różnicę barw następująco:

* 0 <ΔE < 1 - nie zauważa różnicy,
    * 1 <ΔE < 2 - zauważa różnicę jedynie doświadczony obserwator,
    * 2 <ΔE < 3,5 - zauważa różnicę również niedoświadczony obserwator,
    * 3,5 <ΔE < 5 - zauważa wyraźną różnicę barw,
    * 5 < ΔE - obserwator odnosi wrażenie dwóch różnych barw.

Źródło: Wikipedia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Samsung ma nierówno podświetloną matrycę, widać po rogach dość wyraźnie lampy
    Profesjonalne Nec Spectraview też są nierówne i nie przeszkadza to im być sprzętem zawodowym.

słaby jest w cieniach (...) Poza tym gradienty nie są płynne
    Taki drobiazg prawda? Prosiłem o wyjaśnienie dlaczego, ale nic to. Jeśli Państwo pozwolą, wyjaśnię od podstaw.

Jak zrobić, aby monitor miał małą ΔE? Kluczem jest metoda pomiaru.

Założeniem kalibracji jest wyznaczenie punktu bielu i wykreślenie przybliżonej krzywej korekcji. Robi się to dosłownie w kilku punktach. Jak monitor się zachowa poza punktami pomiarowymi, jest problemem producenta. Podczas procesu kalibracji/profilowania, punktami pomiaru są czyste (255) barwy podstawowe RGB, oraz ich proste kombinacje. Nie poddaje się pomiarom odcieni skomplikowanych, np 128, 17, 1. Odchyłka mierzona dla czystych barw jest wprost proporcjonalna do jakości filtrów barwnych RGB w wyświetlaczu. Szczególnie kiedy komórka LCD jest otwarta całkowicie, na efekt nie wpływa nic więcej. Czym lepszy jakościowo filtr, tym dla tych barw niższa ΔE.

Powyższe właśnie zaobserwowaliśmy w teście Tomka. Wszak w modelu SM970P siedzi dość wysokiej jakości, prawie ten sam wyświetlacz co w S1931. Problem z gradientem, świadczy, że zaczynają się schody w sterowaniu wyświetlaczem i zaczyna się wówczas, kiedy monitor ma wyświetlić trudniejsze poziomy jasności. Na przykład fotografię. Jeśli producent się nie przyłożył, pojawiają się przebarwienia i schody. Precyzyjne sterowanie ciekłymi kryształami, wymaga specjalistycznych układów z zaprogramowanymi nieliniowymi charakterystykami kolorymetrycznymi światła, które przez nie przechodzi. Oczywiście dla wszystkich poziomów otwarcia i wszystkich kanałów. Chcąc zatem zbadać ile rzeczywiście monitor jest wart, trzeba mierzyć odcień po odcieniu, wszystkie kombinacje. Niestety nie jest to wykonalne w warunkach amatorskich.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-10-2007 o 18:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Taki drobiazg prawda? Prosiłem o wyjaśnienie dlaczego, ale nic to.
    Zaczynasz chyba być lekko złośliwy...

Nie napisałem że to drobiazg. Jeśli ktoś myśli o prof lub półprof zastosowaniu to nie wystarczy tylko sam monitor - kalibracje tez musi włączyć w koszty. Po oprofilowaniu monitora cienie zostają wyciągnięte - należy jeszcze zwrócić uwagę jakim kalibratorem (Spyder z tak niskim poziomem czerni nie dał rady). To że przytoczyłem wyniki profilów z kalibracji było odzewem na linka którego przytoczył czornyj. Mogę porównać dowolne kolory - nie tylko takie jakie przytoczono na ww stronie przez czornyja - tylko po co?
    Napisałem również, żeby nie brać tych wyników jak wyrocznie - ot jeden z kolejnych testów...
    I oczywistym jest, że kalibrator ma określoną liczbę punktów pomiarowych - można jednak użyć tych pkt. jako ogólne odniesienie.
    A to że ja widzę skąd świecą lampy w Samsungu i niepłynność gradientu nie oznacza, ża każdy na to zwraca uwagę.
    Przytoczyłeś barwę 128.17.1 - ale to tylko jedna barwa. Np. jaśniejszego odcienia tej barwy nie ma (256.34.2) ciemniejszego również - zakładając z grubsza liniowość. Więc po co kalibrator miałby sobie nią zawracać głowę?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 05-10-2007 o 18:44

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Zaczynasz chyba być lekko złośliwy...
    Nie mam tego w zamiarze, wybacz. Piątek wieczór piwko, kanapa, rozluźnienie mózgownicy....

Jak rozmawialiśmy wcześniej na gg, wnioski z błędnej metody oceny też są błędne. Z definicji. Jestem przeciwny publikacjom takich rzeczy, gdyż wprowadzają błąd w myslenie. Kolorymetr mierzy zupełnie bezwartościowe rzeczy z punktu widzenia oceny jakościowej monitora. Wystarczy to co prawda, do wyznaczenia krzywej korekcji, ale jak rzeczywiście będzie monitor pokazywał barwę, gradienty, cienie, nie zależy zupełnie od tego. Krzywa to tylko ogólny kierunek. Podobny do pokazania celu drogi. To czy nią pojedziesz sprawnie, szybko i bezpiecznie, zależy od kierowcy, a nie pokazującego drogę.

PS. Zauważ, że kalibracja na większej ilości punktów dawała Ci kaszankę. Zaczęło się mierzenie trudnych odcieni. :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    PS. Zauważ, że kalibracja na większej ilości punktów dawała Ci kaszankę. Zaczęło się mierzenie trudnych odcieni. :-)
    Tak to prawda, ale z cieni więcej jakoby wyciągnął. Zauważyłem również że im więcej wygięć tym gradient staje się bardziej zaburzony. Jakość monitora sprawia, że krzywa korekcyjna jest łagodna (nie pokrzywiona jak paragraf) przez to płynność gradientu nie jest tak bardzo zaburzona. Wniosek - im lepszy jakościowo monitor, tym płynniejszy gradient po kalibracji
    Z trzeciej strony nie obrabiamy na codzień gradientów

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tak to prawda,
    I tym sposobem doszliśmy do udowodnienia tezy postawionej na początku. Błędy poza punktami pomiarowymi, są większe niż w nich. Nie można zatem, powtarzam, opierać się z sądem, na podstawie czystych barw kanałów podstawowych. Czym skuteczniejsze sterowanie wyświetlaczem tym błędy w całym zakresie, w tym w barwach czystych i niuansach, są bardziej jednolite.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-10-2007 o 19:40

Strona 85 z 103 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów