Taaa... Do oglądania filmów na DVD na pewno będzie jak znalazł![]()
Gdyby tylko gamut załatwiał sprawę jakości monitora...
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
warunek konieczny a nie wystarczający ale i tak odpada znakomita większość monitorów każdej marki wliczając to znakomitą większość eizo jeśli chodzi o obróbkę grafiki kolorowej, chyba coś w tym jest albo dobry monitor do kolorów albo do czerni, nie można mieć wszystkiego chyba że ktoś kupi oled lub sed (scrt)
Ludzie a co myślicie o Formac Gallery 2010 Xtreme-5 ???? Czy byliby chętni na te monitory ? Podobno rozchodzą się jak ciepłe bułeczki ? Oczywiście w cenach rozsądnych typu 2700 brutto z fakturą itp itd. ?
Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 04-10-2007 o 23:30
Na odległość się nie da, chodziło raczej o kalibrację w serwisie sprzedawcy, a nie na stanowisku użytkownika. W przypadku notebooka można go jedynie oprofilować. Do tego trzeba fachowca na miejscu, wynająć kalibrator, albo wysłać komuś kto to zrobi. Efekt "po" jest sporo lepszy niż "przed" i jest to inna klasa poprawy niż kręcenie na oko, ale na notebooku nigdy cudów nie będzie.
Nie jest to warunek konieczny przy przydatności do grafiki. Raczej bonus.
Ciekawostka:
Monitor szerokogamutowy daje piękny kolor na fotkach wprost z aparatu, zapisanych w AdobeRGB, zamiast szaro-burych, niekontrastowych, ale aby to było pełne szczęście, zachowanie wewnątrz gamutu, w całej skali jasności, musi być najwyższych lotów. Wszak w grę wchodzą ciężkie do wyświetlenia zakresy.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-10-2007 o 23:52 Powód: Automerged Doublepost
Na cud nie liczeale monitor notebooka (1600x1200) mam lepszy niż stacjonarny. Co do wysyłania to raczej nie zabardzo moge, bo pracuje na nim. Pozostaje szukanie na miejscu. Jutro dzien wolny, wiec pokrece sie po miescie i popytam w labach ..? (sam nie wiem gdzie moga miec jeszcze kalibratory)
W firmach zajmujących się publikacjami, agencje reklamowe itd. Proszę nie dawać do profilowania jeśli do dyspozycji będzie usługa na kalibratorze klasy Colorvision Spyder. Przy starych CRT to się jakoś sprawdza (wysoka czerń), ale z notebookiem może Panu zrobić niezły pasztet. Niezłe efekty da dowolna wersja Gretag Eye One vel X-Rite I1 oraz Monaco. Rewelacyjny profil na notebookowych wyświetlaczach robi Lafot oraz spektrofotometry X-Rite/Gretag serii Eye One Pro.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-10-2007 o 00:07
Kiedyś mi ludzie mówili że więcej niż 14" nie jest potrzebne, a Bill Gates mówił że nigdy więcej niż 1MB RAMu nie będzie potrzebne, ciągle to słyszę ..... po co te kolory ? Po co człowiek widzi 2 razy więcej niż jest kolorów w skali SRGB czy NTSC ? a niektórzy dużo więcej ? Odpowiedź daje Tom01 to bonus ! w sumie dużo dałbym za takie bonusy ! Więcej kolorów czyli widzenie także w podczerwieni i nadfiolecie by się przydało - wiele roślin i zwierząt ma takie barwy widziane tylko w tych pasmach .... Hehe ja bym nazwał bonusem lekkie nogi delli a antybonusem cieżkie nogi eizo ale co za różnica 2kg... albo głośniki do monitorów.... w sumie po co komu mniejsza delta niż 1 ? jak wystarczy żeby była poniżej 2 ..... wolę gamut przejścia tonalne są delikatniejsze i bardziej naturalne ....
Także wolę większą ilość kolorów niż odcieni czerni, nie dajmy się zwariować świat jest bardzo kolorowy a nie czarno biały wbrew słowom niektórych
Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 05-10-2007 o 00:10
Ja mam właśnie 2407. Co prawda skalibrowałem go kalibratorem Huey Pro a nie jakimś cudem techniki za 500euro, ale jestem zadowolony. Wydruki wyglądają jak na monitorze, więc czego chcieć więcej?
Za to patrząc od strony użytkowej to monitor oferuje całą baterię osobno konfigurowalnych wejść, pivot, hub usb, czytnik kart i matryce s-pva. Nie znalazłem w necie testu, który by nie polecał kupna tego monitora. Więc i ja kupiłem. Jak by nie patrzeć za 610euro trudno znaleźć coś o podobnych możliwościach.
Pewnie koledzy profesjonaliści się zaraz oburzą, ale uważam, że dla osoby która nie traktuje fotografii jako głównego źródła dochodów jest to jedna z najlepszych ofert na rynku.
Ostatnio edytowane przez lempl ; 05-10-2007 o 00:11