Strona 70 z 103 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ustawienie monitora jest rzeczą w dużym stopniu uznaniową, ale charakterystyki kątowe większości wyświetlaczy mają spora tolerancje w górę a małą w dół. Należy z tego wnioskować, że oko powinno być na prostopadłej przecinającej ekran w około 2/3 wysokości. Łatwo taką zależność zaobserwować na monitorach z TN. Kąty są tak małe, że często trzeba ustawiać wzrok na wysokości górnej ramki.
    Pytam dlatego, że spotkałem się z opinią, że graficy komputerowi mają ustawione monitory nisko trochę poniżej oczu i tak ustawione by wzrok był prostopadle skierowany do czoła monitora (coś jak wariant II w moim rysunku).
    Tłumaczone to było tym, że wzrok ma tendencje do "opadania" i mniej męczą się mięśnie oczu.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Pytam dlatego, że spotkałem się z opinią, że graficy komputerowi mają ustawione monitory nisko trochę poniżej oczu i tak ustawione by wzrok był prostopadle skierowany do czoła monitora (coś jak wariant II w moim rysunku).
    Tłumaczone to było tym, że wzrok ma tendencje do "opadania" i mniej męczą się mięśnie oczu.
    Nie słyszałem o takim uzasadnieniu, ale faktycznie monitor niżej, jest bardziej komfortowy. Moim zdaniem oczywiście. Ważna jest relacja geometryczna monitor-oko, a mniej monitor-biurko.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

ja mam jakiś model sony 19" lcd, i mi do wszystkiego wystracza, oglądam na nim tv, zdjecia, filmy dvd, programy do obóbki zdjęć

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    ja mam jakiś model sony 19" lcd, i mi do wszystkiego wystracza, oglądam na nim tv, zdjecia, filmy dvd, programy do obóbki zdjęć
    No i? :-)

PS. Sony miało w ofercie kilka sensownych modeli, np HX95 porównywalny z Nec 1970NXp, ale to już historia.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    No i? :-)
    No i jest zadowolony. Nie psuj mu tego (-:

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Który lepsiejszy model z 17'' ??
    - Eizo FlexScan S1701SH
    - Eizo FlexScan S1731SHG

najbardziej potrzebny do fotgrafii,photoshop itd...
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    oglądam na nim tv, zdjecia, filmy dvd, programy do obóbki zdjęć
    Aaa widzisz i tu jest pies pogrzebany.

Wystarcza Ci bo ogladasz tylko programy do obrobki zdjec ... gdybys zaczal ich uzywac mogloby sie okazac ze juz nie jest tak rozowo
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    @pst
    Dlaczego ustawiłeś w EIZO temperaturę na native?
    a bo tak mi poradzono
    to dopiero pierwsza kalibracja - troche powalczę i wydrukuje wiekszą ilość zdjęć z róznych warunków; zobacze co dostałem na odbitce i czy mi to odpowiada
    jestem w trakcie zamówienia żarówki aby zmienić temp światła (ponoć dają ~4700k zawsze to lepiej niz 2500)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skylines Zobacz posta
    Który lepsiejszy model z 17'' ??
    - Eizo FlexScan S1701SH
    - Eizo FlexScan S1731SHG

najbardziej potrzebny do fotgrafii,photoshop itd...
    Eizo o symbolach S**01, S**11 to TN. Dyskwalifikacja do większości zastosowań. Pomimo, że to Eizo, są znacznie lepsze monitory na TN.

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    a bo tak mi poradzono
    Ten kto radził, myślał zupełnie sensownie. Naturalny punkt bieli podświetlenia nie wymaga korekty wyświetlaczem i po kalibracji monitor ma najmniejszą ilość defektów. Jest tylko jeden problem. Wymagania muszą być zbieżne z naturalną temperaturą podświetlenia. W sytuacji wymaganych ~6500K może być ok, ale przy 5500K gucio.

Ciekawostka:
    Czym tańszy monitor, tym z reguły, wyższa temperatura podświetlenia. Jest to robione w celu reklamowym. Monitor wpadający w niebieski, wydaje się bardziej jaskrawy na wystawie. Między innymi z tego powodu, w coraz tańszych monitorach są coraz większe problemy kalibracyjne. Im większa różnica, tym trudniej i z większymi wadami sprowadza się do docelowych parametrów.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-09-2007 o 13:13 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Aaa widzisz i tu jest pies pogrzebany.

Wystarcza Ci bo ogladasz tylko programy do obrobki zdjec ... gdybys zaczal ich uzywac mogloby sie okazac ze juz nie jest tak rozowo

to sie nazywa czepialstwo ??: , uzywam oczywiscie programów do grafiki, a co do efektów końcowych zdjęcia wiadomo że potrzeba jest dokonać pewnych ustawień w programie, no i może skalibrowac monitor ale urządzonko do kalibracji trochę kosztuje

Strona 70 z 103 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów