Strona 63 z 103 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Nie jest znacznie lepszy - to praktycznie to samo (design i dodatkowy przycisk)
    Choć krzywa korekcyjna egzemplarza którego kalibrowałem jest bardziej rozjechana od mojego 971P - ale to może przypadłość tego konkretnego egzemplarza.
    Jeśli w gre wchodzi kwota 1300 zł to IMO warto dołożyć do EIZO S1931.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 02-09-2007 o 08:05

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Pytanie z innej beczki, jaki kalibrator jest tutaj najbardziej polecany??

Pzdr.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Lafot LMC-03 :-)

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

A ja szukam z kolei kalibratora którym dało by się ugryźć i EizoS1931 i Neca 2090uxi.
    Lafot potrafi oprofilować oba te monitory?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ok to jeszcze inne pytanie, czy opłaca się kupować jakieś tanie kalibratory za około 400zł np. spyder2express? Da się nim skalibrować np. tego Samsunga 970p lub Eizo s1931?;]
    350D

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    ok to jeszcze inne pytanie, czy opłaca się kupować jakieś tanie kalibratory za około 400zł np. spyder2express? Da się nim skalibrować np. tego Samsunga 970p lub Eizo s1931?;]
    Tomasz_u mial problemy z oprofilowaniem Samsunga Spyderem. Powstaly przy tej okazji rozne teorie w wiekszosci nieprawdziwe przy czym wina lezala przypuszczalnie po obydwu stronach (slabej odpowiedzi matrycy w cieniach i sredniej dokladnosci spydera). Mysle ze z Eizo nie byloby problemu.

Ja uzywam spydera na codzien tak do crt jak i lcd i nie jest zle. Profil nie jest tak dokladny jak z wyzej wzmiankowanego Lafota ale to zupelnie inna liga. Osiagam natomiast wystarczajaca wiernosc kolorow i detali na odbitkach wiec nie zamierzam zmieniac profilera.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm jak mówisz że z Eizo by nie było problemu, to w takim razie o co chodzi, jeśli Tom01 cały czas mówi że do Eizo nadaje się tylko kalibrator Lafota za ponad 1k pln?
    350D

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    hmm jak mówisz że z Eizo by nie było problemu, to w takim razie o co chodzi, jeśli Tom01 cały czas mówi że do Eizo nadaje się tylko kalibrator Lafota za ponad 1k pln?
    Bo tomowi chodzi o sprzetowa kalibracje monitora czego spyder nie zrobi a ja mowilem o oprofilowaniu monitora co jest zupelnie inna czynnoscia.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dokładnie jak McKane pisze: wydaje się że Spyder2 ma problemy z monitorami którego punkt nominalny czerni jest dość niski np. poniżej 0,2 cd/m2. Niestety nie miałem okazji przetestować innego modelu Spydera, ale przetestowałem Spydera którego miałem na monitorze 970P - totalna porażka (podobnie jak u mnie). Na innych monitorach z jaśniejszym punktem czerni było w miare OK.
    Dodam, że miałem przyjemność pracy z EyeOne Display2 - nim udało się bez problemu skalibrować mój monitor. Jednak w cieniach lepszy jest Lafot - ja postawiłem na Lafota, choć uważam że EyeOne jest OK (ma mniej możliwości zaawansowanych i ma mniejszą precyzję niż Lafot).
    Poza tym Spyder2Express nie pozwala na prekalibracje monitora - jedynie robi profil z zadanych domyślnych parametrów (których nie da się zmienić).
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 02-09-2007 o 15:46

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Bo tomowi chodzi o sprzetowa kalibracje monitora czego spyder nie zrobi a ja mowilem o oprofilowaniu monitora co jest zupelnie inna czynnoscia.
    brrr a czym to się różni, tzn inaczej czy profilowanie wystarczy do średnio zaawansowanej obróbki

Cytat Zamieszczone przez tomasz urbanowicz
    Dokładnie jak McKane pisze: wydaje się że Spyder2 ma problemy z monitorami którego punkt nominalny czerni jest dość niski np. poniżej 0,2 cd/m2. Niestety nie miałem okazji przetestować innego modelu Spydera, ale przetestowałem Spydera którego miałem na monitorze 970P - totalna porażka (podobnie jak u mnie). Na innych monitorach z jaśniejszym punktem czerni było w miare OK.
    Dodam, że miałem przyjemność pracy z EyeOne Display2 - nim udało się bez problemu skalibrować mój monitor. Jednak w cieniach lepszy jest Lafot - ja postawiłem na Lafota, choć uważam że EyeOne jest OK (ma mniej możliwości zaawansowanych i ma mniejszą precyzję niż Lafot).
    Poza tym Spyder2Express nie pozwala na prekalibracje monitora - jedynie robi profil z zadanych domyślnych parametrów (których nie da się zmienić).
    a ten Eizo S1931 ma wyższą punkt czerni? i
    350D

Strona 63 z 103 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów