Strona 62 z 103 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    podbeskidzie

Domyślnie

hm ... tez mi się wydaje ze tom01 sieje tu jakąś czarną wizję wg której lepiej wywalić kompa razem ze swoim badziewnym monitorem i iść w góry, a następnie zbierać kilka lat zbierać na nowy monitor bo tanie są do **** ... wydaje mi się że nie tędy droga, wydając np kasę na aparat nie rzucę się od razu na Canon EOS 1 Ds Mark II za 16 tysi bez szkła bo tylko on jest najlepszy i nim tylko mogę zrobić świetną fotę i tylko jego matryca ma super rozpiętość tonalną, a reszta aparatów to nieświeże mięso z supermarketu i skoro nie mam kasy na niego to lepiej nie kupować nic i zająć się wędkarstwem ... nie zrobiłem tak, kupiłem aparat 4x tańszy i jestem bardzo zadowolony, dlatego teraz szukam na monitora 4x tańszego niż ten_świetny

zwracam uwagę iż prosiłem o informację czy lepiej pracować na mojej wypalonej bańce czy szukać ewentualnie nowej lub mało używanej bańki na allegro niż nabyć jakiegoś płaszczaka do tysiaka, mam wątpliwości czy faktycznie będzie w stanie wyświetlić jakoś zdjęcie ale nie mam opcji wydania 3 tysi

Tomasz1972 pisze ze nawet samsung 740n daje radę a jest to monek w cenie 0,7k zł, więc chyba nie jest tak źle, pytanie tylko który z monitorów do 1k jest lepszy od innego monitora do 1k (abstrahując od tego ze ponoć wszystkie i tak są do bani)

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tomek, weź pod uwagę, że SM971P to nie jest przedział do 1 tys zł. A co do SM740N, obiektywnie opisz walory. Plusy i minusy. Nie wystarczy napisać "da się pracować". Wszak doświadczenie i opis liczbowy dają możliwość pracy na sprzęcie skrajnie nieprzystosowanym do fotografii. Ty jesteś zawodowcem, nie porównuj się do przeciętnego Kowalskiego. Znam wielu profesjonalnych fotografów i grafików pracujących na 10 letnich CTX'ach. Sam pierwsze przygotowania do druku w kolorze (!) robiłem na monitorze monochromatycznym. Dało się!

Cytat Zamieszczone przez chaos Zobacz posta
    nie rzucę się od razu na Canon EOS 1 Ds Mark II za 16 tysi bez szkła bo tylko on jest najlepszy i nim tylko mogę zrobić świetną fotę
    Widzę, że albo Pan nie rozumie, albo udaje, że nie rozumie. Nie piszę o 1MKII a o tanim przyzwoitym aparacie, nie wprowadzającym drastycznych defektów w fotkę, na przykład swoim plastikowym obiektywem.

Być może z Pana punktu widzenia sieję defetyzm. Ale jestem zdecydowanym przeciwnikiem rozmywania pojęcia jakość. Nie mam na myśli high-end'owej jakości, ale przyzwoitość.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-09-2007 o 13:35 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    podbeskidzie

Domyślnie

czyli nic się nie dowiem od toma ... chyba że będę dysponował większym budżetem

może wypowie się ktoś z pozostałych forumowiczów ? ma ktoś "badziewnego" lcd'eka i na mim pracuje ? da się ? czy każdy ma wypaśny płaszczak lub super bańkę ?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

czyli nic się nie dowiem od toma
    Dowiedział się Pan bardzo dużo. To, czy Pan z tego skorzysta, to inna bajka. Może Pan, równie dobrze, uczyć się na własnym portfelu.

Poniżej porównanie do czego prowadzi niski próg tolerancji defektów. Można to odnieść również do różnic jakościowych monitorów, mogą być nawet znacznie bardziej widoczne. Poniższe zdjęcie zostało zrobione prawie w tej samej minucie przez dwóch ludzi. Po lewej niedrogą amatorską lustrzanką z przyzwoitym obiektywem a po prawej małpą jakich sprzedaje się na tony w naszym kraju. Doskonale wiem, że 90% ludzi będzie zachwyconych efektem z małpki, i nie zauważą zniekształcenia poduszkowatego, rozjechanej kolorystyki skóry o urodzie różowej świnki, zaniebieszczenia zieleni, braku ostrości. Jest tylko jedno ale: jesteśmy na Boga na forum fotograficznym.

Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-09-2007 o 13:54

Dopiero zaczyna
    Miasto
    podbeskidzie

Domyślnie

post ma się nijak do poprzednich, nie wybieramy aparatu tylko dyskutujemy o monkach

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

post ma się nijak do poprzednich, nie wybieramy aparatu tylko dyskutujemy o monkach
    Owszem ma. Pokazuję różnicę w jakości. Pojęciu jako takim, a nie konkretnym urządzeniu.

Zresztą, nie moim zadaniem jest robienie komuś dobrze na siłę. Szczerze życzę zadowolenia z użytkowania, i dobrych wyników pracy przy nowym monitorze.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

SM740N jest monitorem na matrycy TN ale to tylko 17" i wada matryc TN opisana przeze mnie wyżej jest do pominięcia . Po oprofilowaniu daje prawidłową kolorystykę . Oglądając gradient od 0.0.0 do 255.255.255 widac wyraźne schody zarówno w cieniach jak i światłach . Ale przy odrobinie wprawy i wyczuciu monitora idzie obrobić foty . Oczywiście bez kalibratora ani rusz . ( standardowo ma rozjechane zarówno biele jak i czernie )
    Komfort pracy na drogich modelach monitorów polega głównie na tym , ze mamy idealne przejścia od 0 do 255 (bez schodów) więc widzimy więcej szczegółów.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Dodam od siebie parę uwag. Monitory z TN, są najczęściej sterowane 6 bitowo (262 tys odcieni), a reszta brakującej palety jest tworzona sztucznie za pomocą algorytmu obliczającego kolor na podstawie sąsiednich. W efekcie, emulowana jest paleta 16,2 mln. Skutkiem działania powyższego mechanizmu, na ekranie może być róż zamiast pomarańczu lub inne nieprzewidywalne efekty. Po oprofilowaniu, jak zauważył Tomek, są liczne defekty na przejściach tonalnych. Np niebo w "schody". Powodem tego jest drastycznie cięcie palety przez oprogramowanie profilera, do zbioru odcieni, jako tako reprodukowanych. Chyba nie ma sensu nawet podawać deltaE takiego monitora.

Układ symulujący inny kolor, tzw FRC (Frame Rate Control), jest też źródłem innych defektów, jak na przykład najbardziej widoczne, migotanie monitora na niektórych typach obrazów.

Do kolejnej wady, szczególnie dotyczącej monitorów SM to wąskie zakresy regulacji jasności oraz oszukańczy regulator kontrastu. Monitor jest bardzo jasny, szczególnie wieczorem. Regulator jasności obsługuje plus-minus 30% zakresu, co przy jasności nowego ponad 200 cd/m^2 nie pozwoli na komfortową pracę. Wielu użytkowników ratuje się regulacją, kontrastu, która wcale nie reguluje tego co ma, a zamiast tego "obcina matrycę". Mechanizm ten optycznie dający mydło na ekranie, wstępnie polaryzuje cały ekran, co prowadzi do dalszego zmniejszenia palety, zaburzenia stosunków jasności i wydłużenia czasu reakcji. Oczywiście lekarstwem na dużą jasność jest poczekanie trochę aż monitor zciemnieje w wyniku degradacji lamp. Biorąc pod uwagę średnią trwałość tej klasy monitorów, nie będzie to zbyt długo.

Ostatnia wada w tym odcinku to źle skompensowana charakterystyka jasności. Monitor kłamie w cieniach, kłamie w światłach. Charakterystyka ta, zwana gammą, wygląda na takim monitorze jak S. Cienie są zlane, nie widać czy będą detale czy nie i to samo robi w światłach. Oczywiście najczęściej jest rozjechany każdy kanał RGB z osobna, do daje zaburzenia temperatury bieli losowo w różnych jasnościach.

Kąty na dobrych 17-tkach z TN są akceptowalne. Przykładem jest bardzo dobry monito klasy "korporacyjnej" Nec 1770NX. Problemem są tylko od dołu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-09-2007 o 15:16

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja ze swojej strony dodam, czy kupimy tani czy drogi monitor to bez kalibracji ani rusz - trzeba kalibrować.
    Dochodzi kwestia czym - też nie tanim urządzeniem .

Do kwoty 1 tyś zł polecam SM 970P (krzywa korekcyjna zbliżona do SM971P) - ale pamiętajmy o kalibracji

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm czyli 971P jest znacznie lepszy? tzn. chodzi mi oto czy za kwotę ~1200-1300 zł kupi jakąś lepszą 19 niż ten Samsung. Wiem że Eizo pewnie lepszy ale aktualnie obrabiam fotki na Necu1550VM więc i tak porównania nie będzie...
    350D

Strona 62 z 103 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów