Strona 58 z 103 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Uzależniony

Domyślnie

Tom1, masz może krzywe z della 2407?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Tom1, masz może krzywe z della 2407?
    Nie przechowuję takich rzeczy. Ponadto wykres krzywej korekcji nie jest jedynym w ocenie monitora. Np Nec 20WGX2 i Dell 2007WFP (wersja S-IPS) wykres ma bardzo ładny, ale monitor taki sobie. No, ale jak będę miał sposobność, pokażę.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-08-2007 o 13:32
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę zaspokoić moją ciekawość i dać znać po odbiorze.
    Okazało sie że nie mieli eizo2410 tylko 2411 ale dali mi dobrą cene 5050zł więc się zdecydowałem i dzisiaj lub jutro będę go miał
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers Zobacz posta
    Okazało sie że nie mieli eizo2410 tylko 2411 ale dali mi dobrą cene 5050zł więc się zdecydowałem i dzisiaj lub jutro będę go miał
    Dobra rada:
    Proszę sprawdzić po numerze seryjnym w polskim przedstawicielstwie Eizo (Alstor), czy monitor pochodzi z naszej sieci dystrybucji i będzie objęty normalnym świadczeniem gwarancyjnym. Piszę nie bez kozery, bo taka firma nie kupiła nigdy ani jednego monitora od importera.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-08-2007 o 11:08

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    kupiles moze ten monitor? tez musze cos kupic,a nie moge znalezc nic ciekawego w granicach 2k....
    Moze juz po ptokach, ale jesli do 2k netto, to ja nie widze lepszego do grafiki i fotografii:
    http://www.cortland.pl/15425_Formac_...cb7dbc3a6e520b

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Moze juz po ptokach, ale jesli do 2k netto, to ja nie widze lepszego do grafiki i fotografii: Formac_Gallery_2010_Xtreme-3_Raven_Black
    Pragnąłbym zauważyć, że istnieje tylko jedna matryca typu *VA względnie stabilna temperaturowo i nie jest ona montowana w tym modelu. Monitory Formac są konkurencją do tanich Neców serii 70. Nie jest możliwe skorygowanie tego monitora tak, jak to opisuje producent. Albo będzie prawidłowa skala szarości i nieprawidłowe pozostałe gradienty, albo na odwrót. Reasumując ów monitor nie tylko nie jest lepszy, ale gorszy w tym względzie od mniejszych modeli Nec 1990SXi i Eizo S1931.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Monitory Formac są konkurencją do tanich Neców serii 70.
    A ja pragnalbym zauwazyc, ze w takim razie w bledzie sa setki agencji, ktore do swoich dzialow DTP zakupuja te wlasnie monitory i ktorych jakosc odwzorowania barw nawet BEZ KALIBRACJI jest na wysokim poziomie. Nie bede sie wypowiadal nt. porownywania tych monitorow do NEC'a, gdyz pewnie bysmy sie posprzeczali a nie mam takiego zamiaru ani ochoty.
    Reasumujac - Formac, to bardzo dobry monitor, ktory sprawdza sie zarowno w pracach DTP jak i obrobce zdjec/grafiki. Sa lepsze, jednak na tym poziomie cenowym praktycznie nie maja alternatywy.

pikczer

ps
    wielokrotnie dawano do agencji w ktorych pracowalem/pracuje monitory na przetestowanie (probe). I choc parametry, opisy i Bog wie jeszcze jakie zapewnienia sprzedajacych udowadnialy wyzszosc chocby wlasnie nad Formac'iem, nie przypominam sobie ZADNEGO grafika, ktory by ten monitor wymienil badz chcial to uczynic. Jedyna konkurencja byly Eizo i LaCie, ale te kosztowaly sporo drozej. O NEC'ach wypowiadac sie nie bede.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Nie napisałem powyższego, aby się sprzeczać, a zaznaczyć fakt. Osobiście uważam, że w klasie cenowej 20-tki Formac'a, sensowniej jest wybrać 19-tkę Nec lub Eizo. Będzie mniejszy, ale w dużej części pozbawiony wad Formac'a. Wpadnie mi przy okazji w łapy taki model, pokażę różnicę na pomiarach.

PS1. Lepsze LaCie to to samo co Nec 90.
    PS2. Setki agencji pracuje na sprzęcie nieadekwatnym do zastosowań. Cóż, sprzęt profi to nadal na naszym rynku spore koszty.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-08-2007 o 21:15

Dopiero zaczyna Awatar waskowiak

Domyślnie

To zdecydowanie nie są monitory do fotografii.

Nec SV Reference 21 to monitor pokrywający z zapasem AdobeRGB. Osiągnięto to właśnie przez bliską ideału czystość widma podświetlenia. Ciekawostką jest, że taki sam wynik, firma Eizo osiągnęła na klasycznym podświetleniu, w modelu CG221. Który lepszy? Chyba nie da się tego rozstrzygnąć.
    Najpierw piszesz że monitory z większą gamą kolorów nie są do fotografii... Potem piszesz że w jednym z nich jest bliska czystość widma podświetlenia..... i piszesz że inny Eizo określany przez Eizo jako profesjonalny osiąga podobne rezultaty ! W takim razie do czego są te monitory jak nie do fotografii, przypominam że np dany NEC kosztuje 20 000zł więc chyba nie służy do gier !!!!

Zresztą to co piszesz w tym temacie to jakieś wielkie nieporozumienie, NEC nie ma 96% tylko 102% danej gamy kolorów i obraz jest idealny w porównaniu z Eizo.... w końcu to podświetlany ledami wysokiej klasy monitor 2 razy droższy do tego ... i o zupełnie innych parametrach choćby dlatego że nie ma przestarzałej konstrukcji z świetlówkami... To jak silnik ceramiczny w samochodzie i to drogi silnik a nie jakaś tam tania wersja jak w samsungu z ledami ....
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 22-08-2007 o 22:02

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    W takim razie do czego są te monitory jak nie do fotografii, przypominam że np dany NEC kosztuje 20 000zł więc chyba nie służy do gier !!!!
    To są monitory do przygotowania do druku. Optymalizowane tak, aby pokazywać np: kolory triadowe i minimalne różnice w ich jasnościach. Przykładowo, przy druku, wypalenie jest poważnym błędem przygotowania. W fotografii nie ma, aż takiego znaczenia. Zawsze fotkę można powtórzyć, a zmarnowany nakład to ciężkie pieniądze. Dlatego profesjonalne monitory do poligrafii potrafią wskazać nawet 1% tint, a fotograficzne nie.

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    Zresztą to co piszesz w tym temacie to jakieś wielkie nieporozumienie, NEC nie ma 96% tylko 102% danej gamy kolorów i obraz jest idealny w porównaniu z Eizo....
    Mam nieodparte wrażenie, że nie widział Pan ani jednego z tych monitorów na oczy. Inaczej nie posługiwałby się Pan taką prymitywną, pozbawioną konkretów retoryką.

Do informacji: Zarówno NEC Ref21 jak i Eizo CG221 pokrywają z małym zapasem całą przestrzeń AdobeRGB. Mniejsza o procenty, 102, 107 czy ile tam. I oba kosztują około 20 tys zł. Być może myli Pan CG211 i CG221.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-08-2007 o 22:17 Powód: Automerged Doublepost

Strona 58 z 103 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów