Strona 52 z 103 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Dopiero zaczyna Awatar waskowiak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Po raz kolejny pisze Pan marketingowe ogólniki. Proszę o przedstawienie namacalnych dowodów. Żaden model Della, nie ma możliwości "strojenia" w kontekście jaki próbuje Pan przeforsować. Nie ma również takiej perfekcyjnej reprodukcji. Wcale nie zdziwiłbym się również jeśli okazałoby się, że gamut również jest marketingowo podbarwiony. Takie rzeczy to tylko w Erze. Są do dość proste konstrukcyjnie monitory. W swoim przedziale cenowym jest kilka zdecydowanie lepszych, choć mniejszych. Nie przeczę że to atrakcyjne monitory. Duże, tanie, mają mnóstwo wejść. Do domu naprawdę niezłe. Sam zastanawiałbym się nad takim. Jednakowoż w dziedzinach graficznych użycie argumentu: "nie masz kasy na Eizo S2411 kup Della bo to to samo" jest fałszywe.
    Aż żal czytać
    po prostu wkleję zdjęcie pokazujące ekran serwisowy z 2407WFP
    w nim można ustawiać co się widzi... czyli kanały kolorów itp.

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

[ DVI vs DSUB ]
    Emm, a ja mam wrażenie, ze chodzi o coś innego, BIOS z zasady potrafi obsługiwać tylko jedną kartę graficzną i tylko jeden RAMDAC, jeśli do wyjście analogowe karty graficznej jest ustawione podczas startu na sztywno na 'głowne' to tylko i wyłączenie na nim będzie obraz ... do czasu zainicjowania sterownika grafiki przez system. I IMO taka właśnie sytuacja ma miejsce.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    Emm, a ja mam wrażenie, ze chodzi o coś innego, BIOS z zasady potrafi obsługiwać tylko jedną kartę graficzną i tylko jeden RAMDAC, jeśli do wyjście analogowe karty graficznej jest ustawione podczas startu na sztywno na 'głowne' to tylko i wyłączenie na nim będzie obraz ... do czasu zainicjowania sterownika grafiki przez system. I IMO taka właśnie sytuacja ma miejsce.
    Może być w tym część racji. W niektórych kartach DVI jest wyłączone do czasu startu sterownika. Jednakowoż nie jest to ani dobre rozwiązanie, ani pożądane i moim zdaniem należy to traktować jako wadę karty.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    w nim można ustawiać co się widzi... czyli kanały kolorów itp.
    Widać 8 bitowe sterowanie wag kanałów, różne dla różnych wejść, przesunięcie fazy i parę innych nieistotnych. To jest całkiem normalne, regulacja wag RGB występuje w praktycznie każdym monitorze i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-08-2007 o 19:24 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    Zmieniając nieco temat dysputy :-D ...
    Poproszę o konkretną odpowiedź (z uzasadnieniem )... mógłbym na PW (np. do Tom01) ale uznałem, że pytanie ma charakter na tyle uniwersalny, że i innym może się przydać:
    Zatem - czy ma znaczenie, w jaki sposób podłączamy monitor do komputera - czy przez złącze cyfrowe, czy analogowe?

Nie zastanawiałbym się wcale nad tą kwestią, gdyby nie to, iż po podłączeniu mojego LCD poprzez złącze cyfrowe - na monitorze pojawia mi się od razu niebieski ekran (welcome... blablabla) windowsa - WADA - nie można wejść do SETUPu i pomajstrować w ustawieniach (DEL nie tyle nie działa co LCD nic nie wyświetla)
    Sprawdziłem na analogu - normalna procedura - DEL, F12 działają - standardowe ekrany startowe.
    Jakieś sugestie?
    Na moim poprzednim monitorze LCD Samsung 171P też tak miałem. Jak podłączyłem przez analog, to wyświetlał wszystko od razu, jak podłączyłem przez DVI to obraz pojawiał się dużo później z brakiem wczesniejszych informacji. Nie było to związane na pewno z kartą graficzną. Na ATI 9800Pro oraz na GF 7800GS było identycznie. Na moim obecnym monitorze obraz pojawia się natychmiast i widzę wszelkie informacje uruchamiającego się komputera.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Może być w tym część racji. W niektórych kartach DVI jest wyłączone do czasu startu sterownika. Jednakowoż nie jest to ani dobre rozwiązanie, ani pożądane i moim zdaniem należy to traktować jako wadę karty.
    Jak najbardziej wada, toż nawet stary GF2 traktował jako główne podłączone wyjście sygnałowe (nawet jeśli był to TV) i na nie bez cyrków podawał obraz od samego początku.

Mam jeszcze dwie uwagi, intarface DVI wymienia dane z minimalna prędkością 21MHz, zakładając, ze od uruchomienia karty graficznej do zakończenia negocjacji strumienia minęło 10 sekund, to ... karta z monitorem wymieniła ~600MB danych, długie te negocjacje.

A po drugie, aby sprawdzić co jest przyczyna - proponuje podłączyć monitor do wyjścia DVI i podczas startu nacisnąć F12 czy Del (cokolwiek uruchamia 'setup' BIOSu) i poczekać chwile, jak po jakiś czasie obraz się pojawi - no to monitor ma problem z dogadaniem się z karta, a jak nie ... spróbować przełączyć monitor na wyjście VGA, jeśli na nim będzie sygnał, to problem karty graficznej*.

* - jeśli to problem monitora to na wyjściu VGA sygnału też nie będzie, głowne wyjscie video jest wybierane podczas inicjowania karty i zostaje nim do czasu resetu lub załadowania sterownika.
    Ostatnio edytowane przez Kaworu ; 08-08-2007 o 21:17

Dopiero zaczyna Awatar waskowiak

Domyślnie

mam takie wkurzające coś
    Po odłączeniu kabla dvi i podłączeniu go ponownym lub do innego nawet takiego samego lcdka robi mi się kaszana z literek..... mam to dzięki wymianie karty graficznej z 6600GT na 8800GTS/640MB... Ma ktoś pomysł jak usnąć ten efekt ?

Apropo Eizo jest jeszcze jedna kwestia kto robi takie tanie wersje, czy nie jest tak jak w przypadku Asusa dla którego tańsze wersje są wykonywane w ECS.....
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 09-08-2007 o 13:58

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

/witam

ostatnio widzialem opis HD2441W, to jest cos warte?

pozdrawiam
    f.
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fICHU Zobacz posta
    ostatnio widzialem opis HD2441W, to jest cos warte?
    Do filmów i ogólnie do domu tak. Do foto lepszy jest S2411.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    mam to dzięki wymianie karty graficznej (...) jak usnąć ten efekt ?
    Wymienić kartę.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    Eee tam Ja mam podlaczone 2 monitory jeden pod DVI drugi DSUB i na obydwu widze start kompa i bios (jak w trybie klonowania).

Napisz jaka karta nie ma wlaczonego DVI od startu to bedziemy wiedzieli czego nie kupowac. Acha i zebe nie bylo testowalem takie ustawiania na kilku kartach i na kazdej mialem na obydwu monitorach obraz POST'a
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 52 z 103 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów