Aż żal czytać
po prostu wkleję zdjęcie pokazujące ekran serwisowy z 2407WFP
w nim można ustawiać co się widzi... czyli kanały kolorów itp.
Aż żal czytać
po prostu wkleję zdjęcie pokazujące ekran serwisowy z 2407WFP
w nim można ustawiać co się widzi... czyli kanały kolorów itp.
Emm, a ja mam wrażenie, ze chodzi o coś innego, BIOS z zasady potrafi obsługiwać tylko jedną kartę graficzną i tylko jeden RAMDAC, jeśli do wyjście analogowe karty graficznej jest ustawione podczas startu na sztywno na 'głowne' to tylko i wyłączenie na nim będzie obraz ... do czasu zainicjowania sterownika grafiki przez system. I IMO taka właśnie sytuacja ma miejsce.
Może być w tym część racji. W niektórych kartach DVI jest wyłączone do czasu startu sterownika. Jednakowoż nie jest to ani dobre rozwiązanie, ani pożądane i moim zdaniem należy to traktować jako wadę karty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widać 8 bitowe sterowanie wag kanałów, różne dla różnych wejść, przesunięcie fazy i parę innych nieistotnych. To jest całkiem normalne, regulacja wag RGB występuje w praktycznie każdym monitorze i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-08-2007 o 19:24 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Na moim poprzednim monitorze LCD Samsung 171P też tak miałem. Jak podłączyłem przez analog, to wyświetlał wszystko od razu, jak podłączyłem przez DVI to obraz pojawiał się dużo później z brakiem wczesniejszych informacji. Nie było to związane na pewno z kartą graficzną. Na ATI 9800Pro oraz na GF 7800GS było identycznie. Na moim obecnym monitorze obraz pojawia się natychmiast i widzę wszelkie informacje uruchamiającego się komputera.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
Jak najbardziej wada, toż nawet stary GF2 traktował jako główne podłączone wyjście sygnałowe (nawet jeśli był to TV) i na nie bez cyrków podawał obraz od samego początku.
Mam jeszcze dwie uwagi, intarface DVI wymienia dane z minimalna prędkością 21MHz, zakładając, ze od uruchomienia karty graficznej do zakończenia negocjacji strumienia minęło 10 sekund, to ... karta z monitorem wymieniła ~600MB danych, długie te negocjacje.
A po drugie, aby sprawdzić co jest przyczyna - proponuje podłączyć monitor do wyjścia DVI i podczas startu nacisnąć F12 czy Del (cokolwiek uruchamia 'setup' BIOSu) i poczekać chwile, jak po jakiś czasie obraz się pojawi - no to monitor ma problem z dogadaniem się z karta, a jak nie ... spróbować przełączyć monitor na wyjście VGA, jeśli na nim będzie sygnał, to problem karty graficznej*.
* - jeśli to problem monitora to na wyjściu VGA sygnału też nie będzie, głowne wyjscie video jest wybierane podczas inicjowania karty i zostaje nim do czasu resetu lub załadowania sterownika.
Ostatnio edytowane przez Kaworu ; 08-08-2007 o 21:17
mam takie wkurzające coś
Po odłączeniu kabla dvi i podłączeniu go ponownym lub do innego nawet takiego samego lcdka robi mi się kaszana z literek..... mam to dzięki wymianie karty graficznej z 6600GT na 8800GTS/640MB... Ma ktoś pomysł jak usnąć ten efekt ?
Apropo Eizo jest jeszcze jedna kwestia kto robi takie tanie wersje, czy nie jest tak jak w przypadku Asusa dla którego tańsze wersje są wykonywane w ECS.....
Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 09-08-2007 o 13:58
/witam
ostatnio widzialem opis HD2441W, to jest cos warte?
pozdrawiam
f.
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
Mój śmietnik
Eee tamJa mam podlaczone 2 monitory jeden pod DVI drugi DSUB i na obydwu widze start kompa i bios (jak w trybie klonowania).
Napisz jaka karta nie ma wlaczonego DVI od startu to bedziemy wiedzieli czego nie kupowac. Acha i zebe nie bylo testowalem takie ustawiania na kilku kartach i na kazdej mialem na obydwu monitorach obraz POST'a
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296