Strona 45 z 103 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Vitez
    To że są ludzie, którzy nie wiedzą co sprzedają to mnie nie dziwi, choć czasami bardzo wkurza.

adalbert
    Tom01 napisał mi to samo i tekst zrozumiałem, ale chciałem się dopytać, czy dobrze zrozumiałem.:rolleyes:
    Tzn. Czy rżną Klientów na extra 300 PLN nic więcej nie oferując.

Tom01
    Napisałeś: Nie mam pojęcia czy X-Rite sposób cokolwiek zmienia w tych partiach.
    Tak więc chyba dobrze odpowiedziałem powyżej Vitezowi.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    To że są ludzie, którzy nie wiedzą co sprzedają to mnie nie dziwi, choć czasami bardzo wkurza.
    Ale zgodzisz się chyba, że przypinanie takiej łatki obligatoryjnie do rozmówcy, nie jest w dobrym tonie?

Tzn. Czy rżną Klientów na extra 300 PLN nic więcej nie oferując.
    Cena ma zazwyczaj wiele składników. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że towar w innej cenie, który jest inaczej dystrybuowany lub przechodzący zupełnie inną drogę, jest "rżnięciem" klientów.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ale zgodzisz się chyba, że przypinanie takiej łatki obligatoryjnie do rozmówcy, nie jest w dobrym tonie?

Cena ma zazwyczaj wiele składników. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że towar w innej cenie, który jest inaczej dystrybuowany lub przechodzący zupełnie inną drogę, jest "rżnięciem" klientów.
    Jakiej "łatki" ??? Napisałem Vitezowi, że niestety zdarza mi się spotykać sprzedawców, którzy delikatnie mówiąc nie do końca wiedzą co sprzedają. Myślę, że miałeś szanse również spotkać się z podobną praktyką kupując najróżniejsze towary.

Co do kanałów dystrybucyjnych to nie dyskutuję i nie dyskutowałem. Moje pytania dotyczyły wyłącznie wersji specjalnej dla Eizo. Z pierwszej twojej odpowiedzi wynikało, że nie różnią się. Będąc doświadczonym przez życie (o czym było wyżej) zadałem kilka pytań - czy napewno ??? A w ostatniej odpowiedzi napisałeś zdanie zaczynające się od "nie mam pojęcia" co w mojej ocenie wskazuję, że jeżeli ktoś tak pisze to znaczy, że nie wie.

W tej sytuacji lepszym i bardziej profesjonalnym wyjściem byłoby szybkie dowiedzenie się, czy i czym w końcu te wersje się różnią i informacja tu oraz na stronie internetowej.
    A "rżnięcie" jest między innymi wtedy gdy klient ewidentnie przepłaca bo np. nie zostaje do końca dobrze poinformowany o kupowanym produkcie.
    Oczywiste dla mnie jest, że posiadacz Eizo wybierze specjalną wersję dla Eizo oczekując, że będzie dla niego lepsza i skłonny będzie za to zapłacić nawet te dodatkowe 300 PLN. Ale jeżeli "nie ma różnicy, poza ZNACZKIEM EIZO" to wg. mnie został naciągnięty.:sad:

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jakiej "łatki" ??? Napisałem Vitezowi, że niestety zdarza mi się spotykać sprzedawców, którzy delikatnie mówiąc nie do końca wiedzą co sprzedają.
    Proszę unikać takiej retoryki, gdyż między wierszami wypływają zgoła inne wrażenia rozmówców.

A w ostatniej odpowiedzi napisałeś zdanie zaczynające się od "nie mam pojęcia" co w mojej ocenie wskazuję, że jeżeli ktoś tak pisze to znaczy, że nie wie.
    Napisałem: "Różnica jest tylko w sposobie dystrybucji. Samo urządzenie i ma dokładnie takie same możliwości.". Co do "nie mam pojęcia", sugeruję nie wyciągać z kontekstu.

W tej sytuacji lepszym i bardziej profesjonalnym wyjściem byłoby szybkie dowiedzenie się, czy i czym w końcu te wersje się różnią i informacja tu oraz na stronie internetowej.
    Nie udzielam się na forum, jako centrum informacji o produktach X-Rite. Roszczeniowa forma zwracania się do mnie, jest nie na miejscu.

Z użytkowego punktu widzenia, nie różnią się zupełnie. Nie zaobserwowałem żadnych różnic w wynikach kalibracji na różnych urządzeniach, zarówno Eizo jak i nie-Eizo. Inna cena jak napisałem, wynika z różnych dróg dystrybucji.

Proszę zauważyć analogię z rynku motoryzacyjnego. Część lub wyposażenie jest zawsze droższa w ASO niż u niezależnych dostawców. Towar droższy z zapewnieniem o jakości, dopasowaniu i ze wsparciem producenta, lub tańszy, dokupiony oddzielnie i radzenie sobie z nim samodzielnie. Każdy kanał sprzedaży ma prawo do ustalenia cen i zakresu usług dodanych, a klienci wybór.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-07-2007 o 16:35

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A tak z ciekawości, używam w tej chwili LCD wbudowanego w notebooka HP nx9420 i w drugim kompie NEC 1701. Kolory na obu są strasznie rozjechane względem siebie.

Czy komuś udało się skalibrować lcd w tym laptopie ? (naturalnie HP żadnego softu nie daje :E)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Czy komuś udało się skalibrować lcd w tym laptopie ? (naturalnie HP żadnego softu nie daje :E)
    Ekran notebooka to kalibracyjny koszmar. Również Nec 1701 nie jest w tym względzie dużo lepszy. Można co prawda zbliżyć odwzorowanie barw na tych urządzeniach, ale bez czujnika się nie obejdzie.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ekran notebooka to kalibracyjny koszmar. Również Nec 1701 nie jest w tym względzie dużo lepszy. Można co prawda zbliżyć odwzorowanie barw na tych urządzeniach, ale bez czujnika się nie obejdzie.
    Czyli trzeba ciułać na porządny screen Na szczęście NECa używa moja dziewczyna i jej zdaniem jego oczojebne kolory są więcej niż ok

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A mnie ostatnio zaciekawił monitor hp w2207 22".
    Patrze na niego zza lady i muszę przyznać, że świeci bardzo przyjemnie. Cena też mocno kusząca, bo 1400zł za 22" jest bardzo atrakcyjną ceną.

Czy ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie z tym monitorem?
    Ślubna
    No i niestety N.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    A mnie ostatnio zaciekawił monitor hp w2207 22".
    Patrze na niego zza lady i muszę przyznać, że świeci bardzo przyjemnie.
    Ostatnio pojawił się wysyp tanich badziewnych 22". Świeci przyjemnie na wystawie bo tak jest projektowany. Nie nadaje się to do niczego poza giercowaniem i od biedy filmami.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, mam pytanie do Pana Tomasza. Otóż chciałbym kupić monitor lcd Eizo i waham się między kilkoma modelami tzn. nie wiem za bardzo, który z ich będzie najodpowiedniejszy do obróbki fotografii i czym się one ewentualnie różnią. Proszę o pomoc. Oto te modele, wzięłam je ze strony internetowej eizo:
    S1931
    S1961 (czy przewyższa 1931 tylko cieńszą ramką?)
    M1950
    L788
    S2031Wide

Bardzo dziękuję za rozwianie moich wątpliwości:-)

Strona 45 z 103 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów