Strona 43 z 103 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers Zobacz posta
    ktos wie co mona dobrego kupic za 3500?
    Zależy do czego.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zależy do czego.
    Biorąc pod uwagę tematykę tego forum, to raczej można się domyślać do czego ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

No i właśnie o tym myślałem.

Do Eizo serii S, L, M kupno innego niż Lafota jest grubym błędem, ponieważ to jedyne oprogramowanie na rynku, które potrafi ten monitor skalibrować sprzętowo.
    Tom01, a dlaczego to tylko Lafot potrafi kalibrować Eizo ?
    A czegóż to brak Eye One Display 2, aby skalibrować Eizo ?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę tematykę tego forum, to raczej można się domyślać do czego ;-)
    Kilka razy proponowałem rozwiązanie, kierując się taką myślą i za 5 min kilku oponowało "a skąd wiesz że xxx chce monitor do foto"?

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Tom01, a dlaczego to tylko Lafot potrafi kalibrować Eizo ?
    A czegóż to brak Eye One Display 2, aby skalibrować Eizo ?
    Monitory Eizo, część Neców, Quato, profesjonalne Apple mają programowaną tablicę LUT oraz interface programistyczny do robienia tegoż przy współpracy z przyrządem kontrolnym. Przedmiotowe Eizo można kalibrować firmowym ColorNavigatorem, ale odmówi on współpracy z innymi seriami niż ColorEdge. Oprogramowanie Lafota jako jedyne na rynku ma API do wszystkich monitorów Eizo. O różnicy pomiędzy kalibracją (sprzętowa korekcja w monitorze), a profilowaniem (programowa korekcja karty graficznej) nie muszę chyba pisać. Było to niejednokrotnie poruszane na forum.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-07-2007 o 09:18 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Kilka razy proponowałem rozwiązanie, kierując się taką myślą i za 5 min kilku oponowało "a skąd wiesz że xxx chce monitor do foto"?
    ;-) No tak... jak ktoś chce się dowiedzieć czegoś o samochodach, to pisze pewnie na forum dla rowerzystów :-)
    Mój CRT'ek już powoli dożywa swoich dni i pewnie po wakacjach zacznę się psychicznie nastawiać na zakup LCD :-) Jestem totalnie nieprzekonany do czegokolwiek innego niż coś z serii ColorEdge od Eizo, ale niestety ostatnio budżet cienko piszczy ;-) Pożyjemy zobaczymy - pewnie się do Ciebie zgłoszę z hasłem CB i oczekiwaniem na forumowy rabat ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Jestem totalnie nieprzekonany do czegokolwiek innego niż coś z serii ColorEdge od Eizo, ale niestety ostatnio budżet cienko piszczy ;-)
    ColorEdge to monitory bliskie ideału, to fakt. Jednakowoż, kupując przez Internet tańszy co do którego mogą być wątpliwości, masz zawsze prawo zwrotu.

W okolicach 3,5 kpln godne uwagi są:
    Nec 2090UXi
    Nec 2190UXi
    Eizo S2000
    Eizo S2100
    Eizo S2111W

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Ostatnio spotkałem w ofercie kilku sklepów internetowych "eye-one display2 for eizo" droższe o ok. 30-40% od wersji nie "for eizo". Czyli mam rozumieć, że ta wersja specjalna "dla eizo" umożliwia jedynie tworzenie zwykłego profilu ?

I jeszcze jedno przeglądając różne informacje o LCD-kach trafiłem tu: http://www.egielda.com.pl/forum/inde...showtopic=8375

Interesuje mnie twoja opinia o tej mini dyskusji w sensie porównania monitorów NEC i EIZO na podobnym pułapie cenowym.

Domyślnie

godne uwagi:
    monitor: minimum 3500
    body: minimum 3500
    obiektyw: minimum 3500
    3500, 3500, 3500....
    onanizm sprzętowy 3500 nowe pokolenie fotoamatorów wydających fortunę na swoje zabawki.

a jaki monitor LCD do fotografii czysto amatorskiej za około 1500 ?
    dns vel fotomonter

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dns Zobacz posta
    godne uwagi:
    monitor: minimum 3500
    body: minimum 3500
    obiektyw: minimum 3500
    3500, 3500, 3500....
    onanizm sprzętowy 3500 nowe pokolenie fotoamatorów wydających fortunę na swoje zabawki.
    Nie rozumiem po co takie ironiczne podejście do sprawy. Każdy wydaje na co chce i ile chce (no i ile może) - nie widzę potrzeby "piętnowania" tych którzy wydają jakąś określoną kwotę. W tej całej zabawie liczy się SATYSFAKACJA i nie ważne jest czy ona wynika z faktu używania, jak to określiłeś, zabawki, czy też jedynie z faktu samego jej posiadania. To już prywatna sprawa każdego z nas i nikogo nie powinno to raczej obchodzić...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ostatnio spotkałem w ofercie kilku sklepów internetowych "eye-one display2 for eizo" droższe o ok. 30-40% od wersji nie "for eizo". Czyli mam rozumieć, że ta wersja specjalna "dla eizo" umożliwia jedynie tworzenie zwykłego profilu ?
    Różnica jest tylko w sposobie dystrybucji. Samo urządzenie i ma dokładnie takie same możliwości. Eye OneDisplay2 jest polecany jako podstawowy kalibrator do ColorEdge przy współpracy z ColorNavigatorem. Z własnym oprogramowaniem tylko profiluje.

Interesuje mnie twoja opinia o tej mini dyskusji w sensie porównania monitorów NEC i EIZO na podobnym pułapie cenowym.
    Kiedyś o tym pisałem. Generalnie Nec we wszystkich monitorach ma problemy z fatalnym podświetleniem i powtarzalnością egzemplarzy. Tańsze wersje mają zablokowaną możliwość sprzętowej kalibracji. Silną cechą Nec'ów (seria 90) jest nieprzeciętna ilość regulatorów. Można np ustawić przesunięcia fazy sygnałów RGB względem siebie, wymusić rozdzielczość obrazu np o 2 piksele różną od wynikającej z sygnału, zaplanować włączenia i wyłączenia monitora w zakresie tygodnia, zestawiać monitory w ściany z automatycznym podziałem miejsc i kompensacją ramek i wiele innych. Nie ma innych monitorów z tak bogatym zestawem regulacji. Przewidziane są najrozmaitsze warunki pracy, od biur po przemysł. Eizo jeśli porównać możliwości regulacyjne, są one skromne. Jaskrawość, wagi kolorów, lub temperatura i w zasadzie to tyle. Jednakowoż z uwagi na 100% powtarzalność znacznie lepsze dopracowanie nie ma po co czegokolwiek regulować. Wyjęty z pudełka nadaje się do pracy. Defekty obrazu jeśli są, to minimalne. Dodatkowo przewagą w dziedzinie tańszych modeli jest sprzętowa kalibracja i łatwość zdobycia oprogramowania do tego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dns Zobacz posta
    a jaki monitor LCD do fotografii czysto amatorskiej za około 1500 ?
    Odrobinkę trzeba dołożyć i wyjdzie Eizo S1921.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-07-2007 o 09:58 Powód: Automerged Doublepost

Strona 43 z 103 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów