Strona 39 z 103 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Obejrzałem sobie wczoraj dokładniej EIZO 1931, zdziwił mnie brak predefiniowanych ustawień (profili) dla filmu, tekstu, foto, etc. To w zasadzie ostatnio taki wygodny standard wśród LCD. Czy profile są dostępne w tym modelu a ja po prostu je przegapiłem czy też ich nie ma wcale?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Obejrzałem sobie wczoraj dokładniej EIZO 1931, zdziwił mnie brak predefiniowanych ustawień (profili) dla filmu, tekstu, foto, etc. To w zasadzie ostatnio taki wygodny standard wśród LCD. Czy profile są dostępne w tym modelu a ja po prostu je przegapiłem czy też ich nie ma wcale?
    Do wyboru są tryby: Custom, sRGB, Text. To opcje funkcji FineContrast.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Do wyboru są tryby: Custom, sRGB, Text. To opcje funkcji FineContrast.
    Bardzo dziękuję Tom01 za szybką odpowiedź - czy one są zaszyte gdzieś głębiej w menu czy też jest do nich dostęp dzięki naciśnięciu pojedynczego klawisza monitora?

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm... z kontekstu wynika że chodzi Panu o rozdzielczość, a nie częstotliwość.
    Rzeczywiście o to mi chodzi - przejęzyczenie. Ja toleruję 1600X1200 ale z monitora nie będę korzystał tylko ja i w tym problem. S1931 pracuje z rozdzielczością 1280x1024 czyli taką, którą większość akceptuje. Czy poniosę duże straty kupując ten model? Rozpatruję oprócz niego S2000, S2100 i S211W ze wskazaniem jak napisałem na ten ostatni. Głowne zastosowanie to fotografia, pisanie, czasem film, gry się nie liczą. W kilku niemieckich testach S1931 zebrał "sehr gut" czyli bardzo dobrze pozostałe dobry i bardzo dobry na zmianę. Lubię te testy bo zbliżone są do rzeczywistości. Jestem wieloletnim amatorem, nie zarabiam na fotografii róznica między dobrą "elkąl", a zwykłym "kitem" jest dla mnie wyraźna, lubię jakośc za rozsądną cenę.Jakie jest twoje zdanie?

Pozdrowienia, swnw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Hmm... z kontekstu wynika że chodzi Panu o rozdzielczość, a nie częstotliwość.
    Hmm... mój post, który wysłałem około pół godziny temu zniknął? W skrócie powtórzę. Moje typy to S1931, S2000, S2100, i ten ze wskazaniem S2111W. Kłopot polega na tym, że rozdzielczość 1600x1200 albo 1680x150 albo 1920x1200 jest nie dla wszystkich, a z monitora będę korzystał nie tylko ja. Eizo S1931 pracuje z rozdzielczością 1280x1024 prawie dla wszystkich akceptowalną.
    Czy poniosę duże straty wybierając pierwszy zamiast ostatniego? Kierując się właśnie rozdzielczością. Monitor będzie służył do fotografii, czasem filmy, trochę pisania i prac biurowych, gry wcale albo prawie wcale.
    Jakie jest twoje zdanie?

Pozdrowienia swnw.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 08-07-2007 o 17:48 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Moje typy to S1931, S2000, S2100, i ten ze wskazaniem S2111W. Kłopot polega na tym, że rozdzielczość 1600x1200 albo 1680x150 albo 1920x1200 jest nie dla wszystkich, a z monitora będę korzystał nie tylko ja. Eizo S1931 pracuje z rozdzielczością 1280x1024 prawie dla wszystkich akceptowalną.
    Czy poniosę duże straty wybierając pierwszy zamiast ostatniego?
    Zasadnicza różnica to obszar roboczy. Przy wyższej rozdzielczości jest miejsce na rozlokowanie pasków i palet narzędzi. Przy mniejszej, pozostaje mało miejsca na rzeczywiste pole, gdzie się pracuje. Wymaga to częstszego używania narzędzi powiększenia. Inna różnica wynika z stopniowana jakości i dopracowania szczegółów w modelach idących w górę danej serii. Modele flagowe mają np jeszcze lepsze podświetlenie, jeszcze mniejsze prawdopodobieństwo wad pikseli, defekty obrazu, regulacje itp niż modele podstawowe.

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienie. A od strony technicznej? To znaczy czy między nimi jest tak duża różnica jak w cenie? Z tego co wyczytałem chyba nie. Znajomy zasugerował mi dwa modele o których nawet nie myślałem Acer 2623W i BenQ FP241W, nie widziałem ich też na żywo. Podobno bardzo dobra jakośc obrazu i są bardziej telewizyjne - duże panoramy.Czy mogą sprawdzić się w fotografii?

Pozdrowienia swnw.

Teraz zauważyłem, że to mój setny post!

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienie. A od strony technicznej? To znaczy czy między nimi jest tak duża różnica jak w cenie? Z tego co wyczytałem chyba nie.
    Większość ceny to większy wyświetlacz, ale pomiędzy nimi jest widoczna różnica w jakości obrazu.

Znajomy zasugerował mi dwa modele o których nawet nie myślałem Acer 2623W i BenQ FP241W, nie widziałem ich też na żywo. Podobno bardzo dobra jakośc obrazu i są bardziej telewizyjne - duże panoramy.Czy mogą sprawdzić się w fotografii?
    Nie zajmuję się masówką. Mierzi mnie na samą myśl, że miałbym takie "coś" sprzedawać, doradzać i świecić oczami. Prywatnie nie toleruję tandety, rozwiązań skrajnie niskobudżetowych i prowizorek.

Monitor do fotografii musi mieć pewne cechy konstrukcji i z tańszych zapewnia jest tylko Nec i Eizo w niektórych modelach. Koniec wyboru. Bajery, parametry z sufitu nie mają innej wartości niż zdolność mydlenia oczu.

Początki nałogu

Domyślnie

Dosadne ale wartościowe, dziękuję. Które modele Nec'a porównywalne są z Eizo S1931 i Eizo S2111W gotów jestem zapłacić więcej za istotną różnicę.

swnw.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 10-07-2007 o 16:00

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Które modele Nec'a porównywalne są z Eizo S1931 i Eizo S2111W
    W ofercie Nec nie ma podobnych modeli. Ewentualnie do Eizo S1931 porównać można Nec 1990SXi, ale to monitor o odmiennej konstrukcji i nieco innych walorach.

Początki nałogu

Domyślnie

Zastanawiam sie jeszcze nad Eizo S1961 jest bardzo podobny do S1931 ale ma większy kontrast. Czy jeszcze coś za nim przemawia? Przeszukiwanie sieci niewiele daje bo jest o nim mało informacji, opinii użytkowników nie znalazłem Bardzo proszę o podpowiedź.

swnw
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 12-07-2007 o 16:53

Strona 39 z 103 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów