Strona 29 z 103 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Dopiero zaczyna Awatar kook

Domyślnie

OT: widzę, że u Tom01 'Nikon user' zmienił się na 'Canon 30D user' i od razu buźka usmiechnięta
    5D 17-40/4 24/2.8 50/1.4 50/2.5 macro 135/2L 420EX S95

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kook Zobacz posta
    OT: widzę, że u Tom01 'Nikon user' zmienił się na 'Canon 30D user' i od razu buźka usmiechnięta
    Ha! Pstrykłem na próbę fotkę z ISO800 i zero szumu. Od razu świat jest piękniejszy z obu stron wizjera. :-)

Do tej pory walczyłem Nikonem D70. Fotografia reklamowa (dorabiam), gdzie szum i problemy z ostrością dawały mi się się konkretnie we znaki. Przecierpiałem w ten sposób prawie 2 lata i ponad 100 tys fotek dla hipermarketów, barów i tym podobnych.

30D nabyłem od kolegi z forum, więc zostało wśród swoich :-).
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-04-2007 o 20:44
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Rozglądam się za w miare dobrym LCD-kiem. Budżet to okolice 1500zł. Przeznaczenie - głównie obróbka cyfrowa.

Polecacie np:
    samsung 971P - obecna cena to 12xx zł.
    EIZO 19" S1931 - cena 17xx zł

Czy pomiędzy tymi monitorami jet duża różnica w jakości obrazu??

Czy w okolicy `1500zł są jeszcze jakieś LCD warte polecenia?
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergi Zobacz posta
    Rozglądam się za w miare dobrym LCD-kiem. Budżet to okolice 1500zł. Przeznaczenie - głównie obróbka cyfrowa.
    W okolicy 1500-2000 zł można kupić dobre monitory domowe, które będą się nadawały do amatorskiej obróbki fotografii. Naturalnie, obiektywnie rzecz ujmując będą obarczone najbardziej typowymi defektami jak brak detali w cieniach i światłach.

Polecacie np:
    samsung 971P - obecna cena to 12xx zł.
    Jeśli o mnie chodzi, zdecydowanie nie polecam. Nie polecam żadnych monitorów z 8 bitowym i węższym zapisem koloru na kanał. Defekty takich monitorów są znacznie poważniejsze i niemożliwe do skorygowania niż choćby najtańszych, niewiele droższych z kolorem 10 bitowym.

EIZO 19" S1931 - cena 17xx zł
    To dobry wybór. Najtańszy przyzwoity monitor na rynku.

Czy pomiędzy tymi monitorami jet duża różnica w jakości obrazu??
    Kolosalna.

Czy w okolicy `1500zł są jeszcze jakieś LCD warte polecenia?
    Nie.

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

takie konkretne odpowiedzi mi sie podobają , dzięks
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

W pracy jedziemy na 17" Philips 170B. Nie narzekam. Duży kąt widzenia, jasność w normie, kolory. Jak na potrzeby biurowo-domowe jest OK.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

A proszę mi powiedzieć czy warto na dzień dzisiejszy kupować monitor Samsunga 214T (kiedyś JanuszBody mi polecał ;-)), który obecnie (wg ceneo.pl) można by dostać za ~1800zł ? Pytam w takim sensie czy wyszedł może jakiś lepszy model w niewiele większej cenie etc.
    Zależało by mi na przekątnej ~21 cali (nie mniejszej) no i przede wszystkim miałby służyć obróbce foto :P

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    A proszę mi powiedzieć czy warto na dzień dzisiejszy kupować monitor Samsunga 214T (kiedyś JanuszBody mi polecał ;-)), który obecnie (wg ceneo.pl) można by dostać za ~1800zł ? Pytam w takim sensie czy wyszedł może jakiś lepszy model w niewiele większej cenie etc.
    Zależało by mi na przekątnej ~21 cali (nie mniejszej) no i przede wszystkim miałby służyć obróbce foto :P
    Sprawa jest cholernie prosta - jeśli chcesz coś naprawdę lepszego od Szajsunga, to musisz dołożyć drugie tyle.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Sprawa jest cholernie prosta - jeśli chcesz coś naprawdę lepszego od Szajsunga, to musisz dołożyć drugie tyle.
    To ja wiem i chciałbym tego uniknąć. Tyle, że ten monitor ponoć jest bardzo dobry do obróbki i wystarczający.

Poza tym mam pytanie, czy jest możliwość, że po podpięciu do laptopa on może mi nie działać?? Mam tylko laptopa i chciałbym wykonać taki właśnie myk. Tyle, że nie siedzę w temacie i może źle coś sobie wyobrażam.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A proszę mi powiedzieć czy warto na dzień dzisiejszy kupować monitor Samsunga 214T (kiedyś JanuszBody mi polecał
    Polecać można każdy monitor który się podoba polecającemu. Trzeba pamiętać jednak że to mocno subiektywna ocena, a polecający nie ma najczęściej dostępu do urządzeń i procedur pomiarowych, mogących obiektywnie poświadczyć z czym mamy do czynienia. Nie żebym Januszowi coś wytykał, broń Boże! Doświadczony użytkownik, jakim jest JanuszBody umie skorzystać z narzędzi i radzić sobie z ich ograniczeniami i to się chwali. Jednakowoż SM214T podobnie jak większość tanich LCD to produkt co najwyżej przeciętnej jakości, ze wskazaniem na słaby. Moim zdaniem nie warto pakować się w sprzęt tej klasy, jeśli w podobnych pieniądzach można mieć znacząco lepszy. A że mniejszy? No, cóż.... coś za coś.

Zależało by mi na przekątnej ~21 cali (nie mniejszej) no i przede wszystkim miałby służyć obróbce foto
    Najtańsze monitory przyzwoitej jakości, oferujące 1600 pikseli w poziomie, bo o to zapewne chodzi, to Nec 2090UXi i Eizo S2000. Ceny ok 3 tys zł.

Poza tym mam pytanie, czy jest możliwość, że po podpięciu do laptopa on może mi nie działać?? Mam tylko laptopa i chciałbym wykonać taki właśnie myk. Tyle, że nie siedzę w temacie i może źle coś sobie wyobrażam.
    1. Karta może nie dać trybu 1680x1050.
    2. Obraz na interfejsie analogowym może być nieostry. No, chyba że masz DVI.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 12:01 Powód: Automerged Doublepost

Strona 29 z 103 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów