OT: widzę, że u Tom01 'Nikon user' zmienił się na 'Canon 30D user' i od razu buźka usmiechnięta![]()
OT: widzę, że u Tom01 'Nikon user' zmienił się na 'Canon 30D user' i od razu buźka usmiechnięta![]()
5D 17-40/4 24/2.8 50/1.4 50/2.5 macro 135/2L 420EX S95
Ha! Pstrykłem na próbę fotkę z ISO800 i zero szumu. Od razu świat jest piękniejszy z obu stron wizjera. :-)
Do tej pory walczyłem Nikonem D70. Fotografia reklamowa (dorabiam), gdzie szum i problemy z ostrością dawały mi się się konkretnie we znaki. Przecierpiałem w ten sposób prawie 2 lata i ponad 100 tys fotek dla hipermarketów, barów i tym podobnych.
30D nabyłem od kolegi z forum, więc zostało wśród swoich :-).
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-04-2007 o 20:44
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Rozglądam się za w miare dobrym LCD-kiem. Budżet to okolice 1500zł. Przeznaczenie - głównie obróbka cyfrowa.
Polecacie np:
samsung 971P - obecna cena to 12xx zł.
EIZO 19" S1931 - cena 17xx zł
Czy pomiędzy tymi monitorami jet duża różnica w jakości obrazu??
Czy w okolicy `1500zł są jeszcze jakieś LCD warte polecenia?
5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress
W okolicy 1500-2000 zł można kupić dobre monitory domowe, które będą się nadawały do amatorskiej obróbki fotografii. Naturalnie, obiektywnie rzecz ujmując będą obarczone najbardziej typowymi defektami jak brak detali w cieniach i światłach.
Jeśli o mnie chodzi, zdecydowanie nie polecam. Nie polecam żadnych monitorów z 8 bitowym i węższym zapisem koloru na kanał. Defekty takich monitorów są znacznie poważniejsze i niemożliwe do skorygowania niż choćby najtańszych, niewiele droższych z kolorem 10 bitowym.
To dobry wybór. Najtańszy przyzwoity monitor na rynku.
Kolosalna.
Nie.
takie konkretne odpowiedzi mi sie podobają, dzięks
5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress
W pracy jedziemy na 17" Philips 170B. Nie narzekam. Duży kąt widzenia, jasność w normie, kolory. Jak na potrzeby biurowo-domowe jest OK.
A proszę mi powiedzieć czy warto na dzień dzisiejszy kupować monitor Samsunga 214T (kiedyś JanuszBody mi polecał ;-)), który obecnie (wg ceneo.pl) można by dostać za ~1800zł ? Pytam w takim sensie czy wyszedł może jakiś lepszy model w niewiele większej cenie etc.
Zależało by mi na przekątnej ~21 cali (nie mniejszej) no i przede wszystkim miałby służyć obróbce foto :P
To ja wiem i chciałbym tego uniknąć. Tyle, że ten monitor ponoć jest bardzo dobry do obróbki i wystarczający.
Poza tym mam pytanie, czy jest możliwość, że po podpięciu do laptopa on może mi nie działać?? Mam tylko laptopa i chciałbym wykonać taki właśnie myk. Tyle, że nie siedzę w temacie i może źle coś sobie wyobrażam.
Polecać można każdy monitor który się podoba polecającemu. Trzeba pamiętać jednak że to mocno subiektywna ocena, a polecający nie ma najczęściej dostępu do urządzeń i procedur pomiarowych, mogących obiektywnie poświadczyć z czym mamy do czynienia. Nie żebym Januszowi coś wytykał, broń Boże! Doświadczony użytkownik, jakim jest JanuszBody umie skorzystać z narzędzi i radzić sobie z ich ograniczeniami i to się chwali. Jednakowoż SM214T podobnie jak większość tanich LCD to produkt co najwyżej przeciętnej jakości, ze wskazaniem na słaby. Moim zdaniem nie warto pakować się w sprzęt tej klasy, jeśli w podobnych pieniądzach można mieć znacząco lepszy. A że mniejszy? No, cóż.... coś za coś.
Najtańsze monitory przyzwoitej jakości, oferujące 1600 pikseli w poziomie, bo o to zapewne chodzi, to Nec 2090UXi i Eizo S2000. Ceny ok 3 tys zł.
1. Karta może nie dać trybu 1680x1050.
2. Obraz na interfejsie analogowym może być nieostry. No, chyba że masz DVI.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 12:01 Powód: Automerged Doublepost