Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
To mam jeszcze lamerskie pytanieIle aktualnie wynosi praktyczna żywotność LCD wyższej klasy? Przeżyje (dając w miarę przyzwoity obraz) 5-10 lat?
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Trwałość:
- wyświetlacza 100 tys godzin, czyli 8 godzin dzienne przez 30 lat, lub 16 godzin dzienne przez 15 lat.
- podświetlenie 30 tys godzin do spadku o 50% przy założeniu eksploatacji na 100% jaskrawości czyli 8 godzin dziennie przez 10 lat lub 16 godzin dziennie przez 5 lat.
O ile trwałość samej struktury ciekłokrystalicznej jest prosta do wyliczenia, to podświetlenie wymaga wyjaśnienia. Producent podaje czas do utraty jasności o 50%. Jest to zakładane przy maksymalnej mocy lamp, co w praktyce nigdy nie występuje. Czas w funkcji jasności nie rozkłada się liniowo, ale można założyć że przy 50-60% mocy lamp wydłuży się co najmniej o połowę. Utrata 50% jasności jest poziomem około 125cd/m^2 co również jest jeszcze wartością pozwalającą na poprawną kalibrację.
Podejrzewałem, że nie polegają na automatycznym dostosowaniu jasności panelu do aktualnych warunków oświetleniowych. Ale sądziłem, że robią to ręcznie. Skoro jednak monitor po skalibrowaniu blokuje mentu, to jak korygują jasność kiedy pracują w dzień a potem wieczorem? Ponowna kalibracja?
Ten czujnik wydaje się więc nieporozumieniem przy tej klasie monitorze co Eizo S2100. Poza tym problem wciąż pozostaje gdy pracuje się w zmiennych warunkach - dzień i wieczór. Albo doświadczenie.
Z tym wiąże się jeszcze inne pytanie... czy kalibracja nie powinna odbywać się przy założaonej osłonie przeciwsłonecznej jeślii taką się stosuje?
Czujnik jest świetnym wynalazkiem. Pamiętajmy że Eizo seria S to monitory zastosowań ogólnych. Word, internet, filmy, zdjątka z wakacji, cad, programowanie, webmastering itp... Tylko zastosowania graficzne nie dopuszczają grzebania w monitorze, innym użytkownikom taki bajer to błogosławieństwo.
Nie ma większego znaczenia. Pod kalibrator i tak nie zaświeci niepożądane światło.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-04-2007 o 15:46