Strona 13 z 103 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich.

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Wracajac do 2090UXi ktos wie gdzie go mozna w Wawie podotykac?:
    Takich monitorów raczej nie ma na wystawach. W kontekście zalewu rynku dalekowschodnią masówką to drogi towar. Sklepy sprowadzają je na konkretne zamówienia i rzadko gdzie ktokolwiek zaryzykuje rozpakowanie i dotykanie łapami.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 06-02-2007 o 16:19
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich.
    O witamy . To pewnie z toba rozmawialem i dalem sie przekonac do Eizo S2000.
    Na razie zakup jednak poczeka - po co wydawac prawie 4 tys zl jak 19" CRT Nec'a jeszcze sobie swietnie radzi.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sam zastanawiam sie nad Eizo 1931. Slyszalem, ze calkiem dobrze sie sprawuje do fotografii.
    Teraz uzywam samsunga 173P+ i wszystko jest pieknie, tylko zdjecia to wygladaja jakby ptaki os*aly. Obraz sklada sie z jakis dziwnych "plamek", ktore widac tylko na zdjeciach, co jest strasznie denerwujace.

Monitor polecam, ale nie do fotografii...
    Ślubna
    No i niestety N.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    O witamy . To pewnie z toba rozmawialem i dalem sie przekonac do Eizo S2000.
    Witam, witam. Niewykluczone że rozmawialismy :-)

Na razie zakup jednak poczeka - po co wydawac prawie 4 tys zl jak 19" CRT Nec'a jeszcze sobie swietnie radzi.
    Póki działa problem się odwleka. Proszę jednakże zauważyć, że degradacja kineskopu postępuje ciągle i jest to proces mało zauważalny w codziennej pracy. Należy przyjąć, że 2 letni kineskop świeci znacząco inaczej niż nowy, a 4 letni wykazuje poważne przejawy zużycia. Pomiary nie kłamią, a oczy tak. Oko jest tak wredne, że błyskawicznie aklimatyzuje się do obrazu. Najczęściej nie ma pod ręką kalibratora, lampy referencyjnej i wzorcowego wydruku żeby to wykazać a co najważniejsze uzmysłowić.

Praktyka wykazuje, że wymiana monitorów na przyzwoitej klasy nowe LCD każdorazowo powoduje zbieranie szczęki z ziemi. Jest to tym bardziej zaskakujące dla użytkowników, którzy do tej pory pracują na profesjonalnych CRT (Mitsubishi Diamond Pro, Iiyama Vision Master, Sony seria G) i są ich pewni. Do zakupu nowego LCD podchodzą niezmiennie jak pies do jeża, bardziej z konieczności niż fascynacji ciekłymi kryształami.

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Sam zastanawiam sie nad Eizo 1931. Slyszalem, ze calkiem dobrze sie sprawuje do fotografii.
    To monitor do zastosowań domowych i tyle należy od niego wymagać. To, że jest to chyba najlepszy monitor domowy na rynku, jest często polecany do zastosowań dla niego nie przeznaczonych. Barwy na tym monitorze wyczerpują klasyfikację "ładne".

Monitor do zastosowań graficznych musi mieć szerszy niż 8-bitowy zapis koloru na kanał. Wynika to z właściwości samego wyświetlacza, a konkretnie fizyki mieszania światła. Praktyka jest znacząco różna niż model teoretyczny i monitor musi mieć "z czego wybrać" aby podstawowa paleta 24 bitowa była względnie poprawna. Główna zaleta Eizo S1931 to 10-bitowa skala barw na kanał, dzięki temu dysponuje nieprzeciętną w tej klasie cenowej jakością gradientów i przebarwieniami. Jedynym monitorem o podobnych własnościach jest Nec 1990SXi. Do pełni szczęścia brakuje możliwości samodzielnej korekcji na bazie poszerzonej palety, tzw kalibracji sprzętowej. W tym jest pies pogrzebany. Fabryka ustawia to jako tako, tyle żeby zdjęcia z wakacji były ładne, ale nie pozwala na jakiekolwiek modyfikacje. Ma to sens, gdyż zastosowane wyświetlacze nie są selekcjonowane pod kątem grafiki, nie są mierzone na okoliczność równych odchyłek i podświetlenia na całym ekranie. Cała seria S ma odchyłki dochodzące do deltaE = 10 w przeciwnych narożnikach.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Należy przyjąć, że 2 letni kineskop świeci znacząco inaczej niż nowy, a 4 letni wykazuje poważne przejawy zużycia. Pomiary nie kłamią, a oczy tak. Oko jest tak wredne, że błyskawicznie aklimatyzuje się do obrazu. Najczęściej nie ma pod ręką kalibratora, lampy referencyjnej i wzorcowego wydruku żeby to wykazać a co najważniejsze uzmysłowić.
    Wlasnie dlatego daje mu jeszcze max ok 2 lata a w tzw miedzyczasie kupuje kalibrator bo i tak jest potrzebny.

Btw Tom... tu na tym forum nie "panujemy" sobie tylko sie kolegujemy. Dlatego nawet 16latek smialo pisze do 50latka per "ty", po kolezensku... taki zwyczaj internetowy, choc zauwazylem maniery pisania per Pan na forum mva.pl i musze przyznac ze dziwnie to wyglada dla nieprzyzwyczajonych.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Btw Tom... tu na tym forum nie "panujemy"
    Nie ma sprawy. Per "Ty" choć rozluźnia atmosferę, zachęca czasem do wycieczek osobistych, co nie bardzo mi się podoba. Chyba jestem starej daty.

wróbel
    Guest

Domyślnie

Ja też miałem dylemat przy zmianie CRT na LCD. Po długich nockach czytania, porównań, opinii itd. padło na Samsunga SM215TW. Skalibrowałem go Spyderem PRO i jest super. Przed kalibracją widoczna była troche różnica pomiędzy wydrukami, a ekranem po kalibracji problem znika.
    Drukarkę też mam skalibrowaną konkretnie pod używane papiery i atramenty.
    A komfort obrabiania fotek na panoramie 21 cali jest niesamowity.
    Zapomniałem jeszcze napisać że wyszedł mnie 2155,-
    Ostatnio edytowane przez wróbel ; 07-02-2007 o 14:24

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wróbel Zobacz posta
    padło na Samsunga SM215TW. Skalibrowałem go Spyderem PRO i jest super.
    Ten monitor ma typowe defekty przebarwień w szarościach, nieprawidłowo skompensowany rozkład jasności, mały zakres regulacji jasności, typowy w produktach Samsunga, regulatory wchodzące w "obcinanie matrycy". Niewykluczone, że do niewymagających zastosowań spełni oczekiwania, jednak nie można mówić, że nadaje się do koloru. Dodatkowo profilowanie, drastycznie zmniejsza dostępną paletę. Typowy monitor z niepełnym kolorem jest na to bardzo wrażliwy. Bardzo szybko pojawiają się nieciągłości w gradientach.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Jesli mozna w takim razie zasiegnac opinii...

Jak bys ocenil monitor LCD DELL 2405FPW. To duza kobyla 24" i dosc tania. W internecie mozna spotkac wiele sprzecznych opinii. Jedni sa zadowoleni. Inni narzekaja na np. zmiane tonalnosci w cieniach przy ogladaniu obrazu pod katem (rzeczywiscie zjawisko wystepuje bo sam sprawdzilem ale zeby to zobaczyc to trzeba odchylic dosc mocno glowe).

Drugie pytanie - jak bys ocenil (pod katem przydatnosci do obrobki zdjec rzecz jasna) Apple Cinema HD 23".

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Jesli mozna w takim razie zasiegnac opinii...

Jak bys ocenil monitor LCD DELL 2405FPW. To duza kobyla 24" i dosc tania. W internecie mozna spotkac wiele sprzecznych opinii. Jedni sa zadowoleni. Inni narzekaja na np. zmiane tonalnosci w cieniach przy ogladaniu obrazu pod katem (rzeczywiscie zjawisko wystepuje bo sam sprawdzilem ale zeby to zobaczyc to trzeba odchylic dosc mocno glowe).

Może nie jestem kolegą " z tak wiedzą na temat monitorów" ale tego della miałem przez kawałek czasu, i szczerze monitor jest dość dobry moim zdaniem ma bardzo dobra czerń, a zmiana tonalności to tak jak piszesz w normalnym użytkowaniu, bez stania na głowie itp jest wszystko gut i do obróbki zdjęć jak najbardziej się nadaje, tak na marginesie to ten dell był w całości zrobiony na podzespołach philipsa szczerze to nie wiedziałem ze kupując della kupuje philipsa monitor sprzedałem ponieważ poszedłem w stronę Eizo CE240W-K ale to już jest zupełnie inna bajka.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 08-02-2007 o 09:14

Strona 13 z 103 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów