Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Widok wątkowy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Polecam NEC-a 1970NX - kosztuje ok.1500PLN, a jest wyposażony w świetną matrycę S-IPS. Osobiście pracuję na takim samym jak Janusz Body, Samsungu 214T (nb. opartym na niezgorszej matrycy S-PVA), ale wydaje mi się wręcz, że ten niepozorny NEC oferuje nieco lepszą jakość wyświetlanego obrazu.

Z uwagi na to, że dla mnie dobry monitor - to duży monitor z dużą rozdzielczością, rzuciłbym okiem na jego wersję 20" - NEC 2070NX, również na S-IPSie, ale już w rozdzielczości 1600x1200. Z tym ostatnim jednak nie miałem bezpośredniej styczności, więc nie daję gwarancji że jest równie dobry jak mniejsza wersja.

Osobiście uważam, że jak ognia należy unikać monitorów na matrycy TN - oglądałem kilka takich monitorów i ich jakość była TRAGICZNA!!! Nie są to tak ultraszerokokątne matryce jak PVA/MVA/S-IPS i jest to wyraźnie widoczne. Kolory wyświetlane są kiepsko. Nie chodzi mi tutaj o parametry, cyferki itp. marktingowe duperele - najlepiej postawcie sobie TN obok S-IPS to sami zobaczycie o co chodzi. Wg. mnie kompletnie nie nadają się do obróbki zdjęć!!!

Co do mitów odnośnie cudownej jakości monitorów CRT "ze złomu", to proponuję przestać się łudzić.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-10-2006 o 14:43

Uprawnienia umieszczania postów