Strona 88 z 103 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    Rozróżniam pomiędzy 0,0,0 a 1,1,1. Świetny test !!!! Dzięki Tomasz za linka !
    jaki monitor?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    jaki monitor?
    EIZO ColorEdge CE210W oraz EIZO ColorEdge CG241W.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Nie sądziłem że na starym, wyjechanym LCD LG będzie tak dobrze.
    Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    Rozróżniam pomiędzy 0,0,0 a 1,1,1. Świetny test !!!! Dzięki Tomasz za linka !
    Proszę, podejdźcie do tych testów z odpowiednim dystansem. Ani one nie dowodzą, że monitor to padło, ani że genialny. Mają one na celu pokazać coś, czego nie widać w czasie normalnego użytkowania i nakierować na poszukiwanie newralgicznych cech. Kompleksowa ocena monitora to rzecz o wiele bardziej złożona. Ja np w tej chwili widzę różnicę 000, a 111 na laptopie z beznadziejną przestrzenią i wyjątkowo kiepskimi parametrami. I odwrotnie, Pst ma przebarwienia na monitorze na którym nie powinno ich być. Dużo zmienia też ustawianie punktów pracy monitora.

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Jak już bawimy się w testy, to jeszcze jeden:
    http://www.drycreekphoto.com/Learn/C...itor_black.htm

Analogiczny obraz testowy do analizy cieni jest w Nokia Test Monitor.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna Awatar waskowiak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tego monitora nie można skalibrować. Wykonał Pan profilowanie, a to jest spora różnica.

Nie neguję tego. Granica akceptacji jest płynna i zależna od osobistych preferencji. Do zgodności barwnej z wydrukiem można zmusić nawet bardzo tanie i bardzo kiepskie monitory. Warto jednak wiedzieć, że dzieje się tak przez znajdowanie, zazwyczaj bardzo wąskiego, wspólnego mianownika pomiędzy urządzeniami.

Monitor zasługujący na miano nadającego się do grafiki, nie ma tego typu ograniczeń lub ma je małe. Na monitorze symuluje się zachowanie printer'a, czy labu, a nie brutalnie obcina paletę w zakresach gdzie przekłamuje. Przykładem mogą być, ostatnio poruszane w wątku, kilka modeli Samsunga. Ich problemem było spore przekłamywanie w cieniach. Można na nich pracować, wielu ludzi pracuje, ale aby uzyskać jako taką zgodność, cienie trzeba uciąć.

Ogólnie potwierdzają się cechy podobieństwa do 2007WFP i 2407WFP, jak np złe podświetlenie. Przy tak dużym ekranie nie wystarczy zapakowanie kilku świetlówek, potrzebna jest elektroniczna stabilizacja lamp. Z kilku marek produkujących monitory od 24 do 30" tylko jedna (zgadnijcie która) ma taki wynalazek, zresztą objęty patentem i ciężko w tej kwestii w ogóle o jakiekolwiek porównania. Jednak wracając do HC, z kalibracją do sRGB, zdecydowanie coś jest nie tak. Defekty katastrofalne. Pomijam niebieski, bo to cecha wyświetlaczy tej rodziny, ale pozostałe wyniki pomiarów są beznadziejne. Nawet Benq mniej kłamie, a to tylko kilka prostych kombinacji barw podstawowych, jak np 0,128,128. Co będzie w delikatnych odcieniach? Masakra. Może to błąd procedury, choć ciężko mi określić sytuację kiedy takie odchyłki mogłyby mieć miejsce. Podejrzewam, że winę ponoszą za to specjalizowane układy sterowania wyświetlaczem, odpowiedzialne za kontrolę koloru. Wszystko wskazuje na to, że firma idąc po kosztach zastosowała tanie, dostępne w handlu, kontrolery Genesis wywleczone z techniki TV.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co do przytyków Dell versus Eizo, proszę zwrócić uwagę, że nawet Prad, który testuje bardzo ogólnie, przyznał najprostszej, biurowo-prezesowej odmianie 24" Eizo S2431W, oczko wyższą ocenę, niż najwyższemu modelowi Dell'a 2407WFP-HC.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Proszę o wykazanie związku pomiędzy gamutem a dokładnością przejść tonalnych.
    Nie wiem nie znam się dobrze na kalibratorach, jakiś klient przyszedł swego czasu z kalibratorem (chyba to był Eye-One Design LT) i stwierdził że dużo lepiej się kalibruje niż inne nawet nie wchodząc w tryb serwisowy tylko grzebiąc w zwykłym menu..... Nie wiem S2431W co prawda tylko 1000zł droższy od 2407WFP-HC ale jedna opinia to niewiele..

Ludzie co myślicie o monitorach QUATO, NEC czy FORMAQ oczywiście chodzi mi o drogie modele .... ?
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 09-10-2007 o 23:24

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    Nie wiem nie znam się dobrze na kalibratorach, jakiś klient przyszedł swego czasu z kalibratorem (chyba to był Eye-One Design LT) i stwierdził że dużo lepiej się kalibruje niż inne
    Mało treściwa opinia. Na poparcie "dużo lepiej niż innych" przydałby sie choć zrzut z wyników tej kalibracji? Niedawno publikowałem przykładowe pomiary i defekty monitorów tej rodziny. Są one spore, potwierdziły się również w "teście" podanym przez Czornego. Jak dotąd nikt nie wykazał nic bardziej optymistycznego.

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    Ludzie co myślicie o monitorach QUATO, NEC czy FORMAQ oczywiście chodzi mi o drogie modele .... ?
    A co tu myśleć? Jak jest konkretna potrzeba, można rozważać któryś z modeli w/w producentów.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-10-2007 o 00:36

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

przyszedłem do domu .. patrze .. wszystko jakieś takie jasne
    ustawiałem w adobe gamma tym suwakiem
    http://img402.imageshack.us/img402/6...board02se3.png co szare pole ma zniknąć na biało czarnych gęstych paskach
    i robiłem to na 2 sposoby:
    1)tak by widzieć 1 w obu przypadkach :
    http://www.simpelfilter.de/en/farbma...hitepoint.html
    http://www.simpelfilter.de/en/farbma...lackpoint.html
    wtedy miałem słaby kontrast i wszystko bardzo szarawe ale dzięki temu miałem już widoczna różnicę między 0,0,0 a 1,1,1
    no i widzę wszystkie w http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html
    2)tak by nie było różnicy między kwadratem z gammy a tymi paskami ...
    efekt .. kontrast ok .. ale wtedy coś mi sie pojawiało przy 9,9,9

jest jakaś złota metoda by to zrobić tak by było jedno z drugim ok?

ps.
    może jest 3 opcja .. czyli wcześniej miałem skalibrowany zbyt oczojebnie i teraz jest wszytko ok bo widzę każdy prostokąt http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html

ale MZ jest o wszystko za mało kontrastowe
    Ostatnio edytowane przez ukasus ; 10-10-2007 o 23:33
    Eos system

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Na oko tego dobrze nie ustawisz.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    przyszedłem do domu .. patrze .. wszystko jakieś takie jasne ustawiałem w adobe gamma tym suwakiem
    1. Co to jest za monitor?
    2. Monitorów LCD nie stroimy gamma korektorami!
    3. Tomek ma rację, na oko to chłop w szpitalu umarł. Znam przypadki ustawienia poprawnie monitora na oko, ale to z reguły było robione przez ludzi z nieprzeciętnym okiem i doświadczeniem w ciągu miesiąca lub więcej poprawek.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

Witam.

Próbowalam wybrac monitorek czytając opinie itd ale nie potrafię dokonac wyboru między dwoma modelami

Pierwszy
    Eizo S2000 -> b. fajny monitorek 14 bit...co jest duża zaletą. Ale jedyna wada to mam wrażenie za 20" moze byc troche za mały

Drugi

Eizo 2111W -> fajny bo duża przestrzeń na okienka z PSa czy Illustratora...no ale za to ma 10 bitów..

Prosze powiedzcie czy róznica w kolorach będzie znacząca itd? Zajmuję się fotografia , przez co retuszem , przygotowaniem zdjęć do druku , stocków .. zaczynam tez zabawe z Illustratorem.
    Ale będe mieć wkrótce coraz wiecej sesji płatych i potrzebuje czegoś dobrego a zarazem wygodnego.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    Eizo S2000 -> b. fajny monitorek 14 bit...co jest duża zaletą. Ale jedyna wada to mam wrażenie za 20" moze byc troche za mały

Eizo 2111W -> fajny bo duża przestrzeń na okienka z PSa czy Illustratora...no ale za to ma 10 bitów..
    S2111W jest znacznie bardziej zaawansowany technicznie, wszak to na jego podstawie robi się profi CE210W. Mniejsze błędy, szczególnie w cieniach, wynikające z wewnętrznej palety 14-bitowej, lepsze podświetlenie, znacznie lepszej klasy wyświetlacz. Jedyna jego wada to to, że jest mały. 21" format panoramiczny jest mniejszy niż 19". Wynika to z faktu, że wielkość postrzega się z wysokości ekranu a nie przekątnej.

Strona 88 z 103 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów