Strona 81 z 103 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosz108 Zobacz posta
    Za GATEWAY 2185W matryca S-PVA,
    Matryca to czubek góry lodowej. Jest wiele znakomitych monitorów opartych, o wydawałoby się, beznadziejne wyświetlacze i tak samo wiele kiepskich, marnujących potencjał dobrego wyświetlacza. Przykładów jest mnóstwo, np Samsung 193P+ i Eizo S1931.

za Iiyamą cena za 2 letni ctr na dobrym kineskopie,
    Za cholerę nie wychodzi mi dwa lata miedzy lutym 2003 a wrześniem 2007.

Ten kineskop był nowoczesny 6 lat temu, a "dobry", to też już historia.

a ten trzeci ma ciekawe parametry:
    Wyssane z palca...
    "Parametry" są elementem walki marketingowej. Czym monitor tańszy tym parametry lepsze. Trzeba mieć tupet żeby podać kąty 178st dla matrycy TN. W rzeczywistości kąty do CR=10 w tego typu monitorach wynoszą max 45 st w pionie i niewiele lepiej w poziomie. Duży kontrast jest wynikiem wysokiej jasności i chyba dodatkowo jest pomnożony przez hipotetyczny, nikomu nie znany współczynnik "poprawiający". Ogólnie Belinea, ma w pełni zasłużoną opinię branżową, jednego z najgorszych szmelców w historii.

To dodam jeszcze dwa z matrycą S-IPS:
    Z tego zestawiania najlepszy jest Nec 20WGX2. O Dell 2007 pisałem kilka stron wcześniej. Proszę jednak zauważyć, że jeśli już wchodzi Pan w przedział cenowy ok 1600-1700 zł, zamiast dobrej 20-tki rozrywkowej, można już nabyć uniwersalną, dużo lepszej jakości 19-tkę klasyczną. I pomimo mniejszej przekątnej, będzie wizualnie większa.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-09-2007 o 09:33
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi, a także za wytrwałość z jaką pomagasz zainteresowanym od początku tego mega postu.
    I kolejne pytanie jaka to jest uniwersalna 19-tka?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

I kolejne pytanie jaka to jest uniwersalna 19-tka?
    Eizo S1921 i S1931.

Domyślnie

Mam dwa pytania do Tom01:
    1. czym różnią się S1921 SAG, SHB, SAB, SHG, SUB, SUG?
    2. jaki jest szaczunkowy koszt kalibracji zamawianego monitora?
    wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zeber Zobacz posta
    Mam dwa pytania do Tom01:
    1. czym różnią się S1921 SAG, SHB, SAB, SHG, SUB, SUG?
    Bylo juz pare razy w watku.
    Height adjustable (SH) ; ArcSwing 2 (SA) ; EzUp (SU) = typy podstawek.

Ostatnia literka to kolor Gray lub Black.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dostałem wczoraj zakupiony EIZO S1931
    Dzisiaj powiem krótko. To był b. dobry zakup.!
    Dziekuję Tom01 za tak wyczerpujace informacje, które przekonały mnie do kupna EIZO. Mam nadzieję, że po roku i ...zauroczenia będzie takie samo!
    Janusz

Domyślnie

Tom01
    Co powiesz o tym LCD?
    NEC MultiSync LCD1970NXp
    http://www.allegro.pl/item250816218_...fvat_raty.html

Czy może być alternatywą dla EIZO 1931 ?
    Poza tym nie rozumiem tego że w jednym poście piszesz że 1931 jest spaprany a w innym go polecasz.

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Dostałem wczoraj zakupiony EIZO S1931
    Dzisiaj powiem krótko. To był b. dobry zakup.!
    Dziekuję Tom01 za tak wyczerpujace informacje, które przekonały mnie do kupna EIZO. Mam nadzieję, że po roku i ...zauroczenia będzie takie samo!
    Janusz
    Miałem zamiar kupić Neca 2090Uxi, syn ma takie dwa na biurku, ale Tomek przekonał mnie do eizo. Kilka dni temu dotarł do mnie S2000, jestem bardzo zadowolony, neki syna przy nim wymiękają. Przyłączam sie do podziękowań dla Tomka.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Miałem zamiar kupić Neca 2090Uxi, syn ma takie dwa na biurku, ale Tomek przekonał mnie do eizo. Kilka dni temu dotarł do mnie S2000, jestem bardzo zadowolony, neki syna przy nim wymiękają. Przyłączam sie do podziękowań dla Tomka.
    Kolejna wypowiedz, ktora zasiala watpliwosci w mojej glowie. Wlasnie rozwazam zakup jednego z tych monitorow. Na poczatku, czytajac opinie uzytkownikow i po rozmowie z Panem Tomaszem (Tom01) bylem zdecydowany na Eizo, ale kiedy przyszedlem do sklepu sprzedawca (swoja droga bardzo kompetentny czlowiek) zdecydowanie odradzal mi jego zakup mowiac, ze Nec 2090uxi bedzie znacznie lepszym wyborem niz Eizo S2000 przy docelowych zastosowaniach (grafika, obrobka foto, itp.). Wstrzymalem sie wiec z zakupem do czasu kiedy w sklepie mial pojawic sie S2000 i szczerze mowiac dobrze, ze tak zrobilem. To co zobaczylem troche odbiegalo od moich wyobrazen. Kolory wydaja mi sie strasznie "sprane" a regulacja z osd niewiele pomagala. Moze kalibracja pozwolilaby na wyeliminowanie takiego efektu, a moze to cecha tego modelu? Tak czy inaczej za Eizo przemawia zdecydowanie odwzorowanie czerni i rownomiernosc podswietlenia. Nec na tym polu przegrywa z kretesem. Sam juz nie wiem co wybrac ??:

PS. Witam wszystkich, bo to pierwszy post na forum

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tom01
    Co powiesz o tym LCD?
    NEC MultiSync LCD1970NXp
    Czy może być alternatywą dla EIZO 1931 ?
    Do foto nie, to zupełnie inna konstrukcja i walory.

Poza tym nie rozumiem tego że w jednym poście piszesz że 1931 jest spaprany a w innym go polecasz.
    Nie bardzo tego rozumiem. Proszę przytoczyć konkretne przykłady, argumenty.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mbdsgn Zobacz posta
    Kolory wydaja mi sie strasznie "sprane"
    To popularne zjawisko. Normalny monitor, będzie robił wrażenie mało wysyconego. Nie dlatego, że to jego cecha, ale dlatego, że większość monitorów ma bardzo przekontrastowany obraz i na dodatek podbity w niebieski. Wydaje się wówczas bardzo jaskrawy i kolorowy. Prosty trick marketingowy z działu: "jak monitor ma się sam sprzedać".

PS. Nec serii 90 ma duży potencjał, ale równie duże wady. Głównie podświetlenie, jakość montażu, wysoki punkt czerni. Przy decyzji o zakupie dobrze jest rozważyć wszystkie wady i zalety, gdyż w przypadku Nec'ów determinują one pewien krąg zastosowań i co ważniejsze warunków w miejscu pracy. Nie można użyć Neca serii 90 do zastosowań i warunków uniwersalnych i oczekiwać takeigo komfortu w obrazie jak przy Eizo serii S.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2007 o 09:59 Powód: Automerged Doublepost

Strona 81 z 103 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów