Strona 30 z 103 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    To ja wiem i chciałbym tego uniknąć. Tyle, że ten monitor ponoć jest bardzo dobry do obróbki i wystarczający.

Poza tym mam pytanie, czy jest możliwość, że po podpięciu do laptopa on może mi nie działać?? Mam tylko laptopa i chciałbym wykonać taki właśnie myk. Tyle, że nie siedzę w temacie i może źle coś sobie wyobrażam.
    Szajsung ma - jak to zwykle bywa - dwa łącza: DVI i VGA. Nie powinno być zatem problemu z jego podłączeniem do czegokolwiek. Oczywiście na VGA traci się odrobinkę na jakości obrazu.

Monitor nie jest bardzo dobry do obróbki, ale od biedy ujdzie. Możliwości regulacji czegokolwiek toto specjalnie nie ma...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 09-05-2007 o 12:11 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Szajsung ma - jak to zwykle bywa - dwa łącza: DVI i VGA.
    Ale nie wiadomo czy notebook ma. W dzisiejszych czasach na analogu można spodziewać się różnych dziwnych rzeczy, nie tylko "odrobinę pogorszenia". Szczególnie w wysokich rozdzielczościach, gdzie niejeden Matrox może wymięknąć. Znam przypadki, kiedy ludzie pokupowali dobre monitory, podłączyli do jakichś wynalazków i nie dało się na tym pracować.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ale nie wiadomo czy notebook ma. W dzisiejszych czasach na analogu można spodziewać się różnych dziwnych rzeczy, nie tylko "odrobinę pogorszenia". Szczególnie w wysokich rozdzielczościach, gdzie niejeden Matrox może wymięknąć. Znam przypadki, kiedy ludzie pokupowali dobre monitory, podłączyli do jakichś wynalazków i nie dało się na tym pracować.
    Napisałem "odrobinę", bo ilekroć wspominam o gorszej jakości na analogowym łączu dlaczegoś zaraz pojawia się 100 osób gotowych do upadłego udawadniać, że jakość jest identyczna i że nie widzą najmniejszej różnicy.

No cóż - nie wdając się w zbędne dywagacje, również doradzałbym podłączenie monitora przez DVI.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

No to kurde chyba se nie kupię. Bo nie mam DVI. Na dzień dzisiejszy nie uśmiecha mi się też wydawać 3000zł na monitor. No i do tego skrzynia PC.
    Ale wiem - to mój problem.
    A powiedzcie mi jeszcze czy w sytuacji kiedy planuje się już wydać taką kasę na monitor ma sens brać 19 cali w sensie wygody ?? Wiem, że lepiej oczywiście większy ale mimo wszystko.

EDIT: Sorki, nie zauważyłem że monitory które podał Tom01 są 20cali.
    Ostatnio edytowane przez Zielony ; 09-05-2007 o 12:38

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    No to kurde chyba se nie kupię. Bo nie mam DVI. Na dzień dzisiejszy nie uśmiecha mi się też wydawać 3000zł na monitor. No i do tego skrzynia PC.
    Ale wiem - to mój problem.
    A powiedzcie mi jeszcze czy w sytuacji kiedy planuje się już wydać taką kasę na monitor ma sens brać 19 cali w sensie wygody ?? Wiem, że lepiej oczywiście większy ale mimo wszystko.
    Możesz dokupić kartę PCMCIA z łączem DVI

Co do wielkości - wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Dla mnie priorytetem była powierzchnia robocza i rozdzielczość. Do edycji zdjęć nie jest to absolutnie konieczne - ale bywa wygodne. Programy graficzne i konwertery RAW często mają palety zasłaniające 3/4 powierzchni monitora, zostawiając małe poletko na którym zdjęcie jest wielkości wrzoda na d... W takich przypadkach zbawienna jest wysoka rozdzielczość, bo po prostu palety zasłaniają mniej powierzchni roboczej. Osobiście nie miałbym nic przeciwko 30"...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Wszystko pięknie tylko do monitora, który pracuje w rozdziałce nominalnej rzędu 1680x1050 trzeba jeszcze wypasionej karty graficznej. Jeśli będziesz pracował poniżej nominalnej wartości zrobi się pikseloza i cały misterny plan pójdzie się...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Wszystko pięknie tylko do monitora, który pracuje w rozdziałce nominalnej rzędu 1680x1050 trzeba jeszcze wypasionej karty graficznej. Jeśli będziesz pracował poniżej nominalnej wartości zrobi się pikseloza i cały misterny plan pójdzie się...
    Ja mam wypasioną kartę ATI Radeon - bez problemu pracuje w 1600x1200. Faktycznie, kosztowała majątek - całe 199PLN brutto...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Wszystko pięknie tylko do monitora, który pracuje w rozdziałce nominalnej rzędu 1680x1050 trzeba jeszcze wypasionej karty graficznej.
    Dokładniej potrzeba karty z pamięcią 8MB i pasmem 106MHz. Dzisiaj sprzedawane, każda bez wyjątku ma te parametry kilka razy większe. Pewnym ograniczeniem może być tylko nietypowa, z punktu widzenia sterownika, rozdzielczość w aspekcie 16x10.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

z naprawę porządnymi CRT jest już krucho....jak chciałem kupić 21' za jakąś rozsądną cenę tzn do 3000zł to puchy takie, że siwo...owszem, są monitory do grafiki, kalibrowane, cudowne, ale też cudownie drogie. Z drugiej strony pojawiają się już całkiem porządne panele LCD tyle że te naprawdę dobre to wydatek rzędy 3000 złociszy i więcej. A tak w ogóle to monitor monitorem...a karta grafiki to pikuś?...i pamięci RAM ze 2G przynajmniej, Intel CoreDuo i wtedy komputer hula i można sie bawić w zdjęcia i CS3

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    z naprawę porządnymi CRT jest już krucho....jak chciałem kupić 21' za jakąś rozsądną cenę tzn do 3000zł to puchy takie, że siwo...owszem, są monitory do grafiki, kalibrowane, cudowne, ale też cudownie drogie. Z drugiej strony pojawiają się już całkiem porządne panele LCD tyle że te naprawdę dobre to wydatek rzędy 3000 złociszy i więcej. A tak w ogóle to monitor monitorem...a karta grafiki to pikuś?...i pamięci RAM ze 2G przynajmniej, Intel CoreDuo i wtedy komputer hula i można sie bawić w zdjęcia i CS3
    Karta grafiki to pikuś. Ja mam taką za 199PLN (specjalnie kupiłem taką, bo nie ma wiatraka) i chodzi jak burza. Droższe mają jedynie mocniejszą akcelerację grafiki 3D. Natomiast Core2Duo + 2GB RAM - ooo, to już jak najbardziej.

Strona 30 z 103 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów