Strona 15 z 103 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarko3City Zobacz posta
    Czy ten dziwnie tani 22' nadaje się tylko do wyświetlenia 2 stron naraz w wordzie czy też AMATORSKO można na nim zdjęcia z 350D wyświetlać?
    to 'tylko' Iiyama monitor 22" na matrycy TN w dobrej cenie..
    kiedys tez byly monitory (CRT) przeznaczone do zastosowan graficznych i trzeba bylo zaplacic za nie ponad 4k i byly takie do zastosowan 'domowych' dla zwyklych szarych uzytkownikow za 600zl.
    ta Iiyama to odpowiednik starego taniego CRTka (nie patrzac na cale) ale AMATORSKO to wyswietlac na nim mozna :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    to 'tylko' Iiyama monitor 22" na matrycy TN w dobrej cenie..
    kiedys tez byly monitory (CRT) przeznaczone do zastosowan graficznych i trzeba bylo zaplacic za nie ponad 4k i byly takie do zastosowan 'domowych' dla zwyklych szarych uzytkownikow za 600zl.
    ta Iiyama to odpowiednik starego taniego CRTka (nie patrzac na cale) ale AMATORSKO to wyswietlac na nim mozna :-)
    Mniej więcej się zgadza. Legenda Iiyamy powstała na bazie modeli Vision Master opartych o kineskopach Mitsubishi Diamondtron. Po zakończeniu produkcji renoma jakiś czas jechała rozpędem. Podobnie jak Sony, ale ta firma przynajmniej miała odwagę zaprzestać produkcji kiepskich LCD. A Iiyama? Po różnych dziwnych podrygach w stylu H1900, nie wiadomo czy dla zawodowców, czy amatorów, została kupiona przez Mouse Computer i klepie badziewie podobne do okołochińskiej reszty. Model o którym mowa to prosty monitor o duże przekątnej i równie dużych defektach obrazu. Najważniejsze to kąty widzenia oraz typowy zestaw świąteczno noworoczny, czyli nieciągłe gradienty, charakterystyka gamma w S i tym podobne. Do wyświetlania dwóch stron w Wordzie nadaje się znakomicie. :-)

Bardzo podobny model popełnił niedawno Dell i jeśli ktoś zamierza taki monitor kupić, to ten właśnie polecam.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-02-2007 o 20:33
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Napiszę od siebie ... miałem iiyame Vision master pro 454 19" ... teraz mam neca 20WGX2 PRO ... I ogólnie mogę stwierdzić, że pomimo obaw o przesiadkę na LCD za w miarę rozsądne pieniądze nie jestem rozczarowany. Jedyną rzeczą do której nie mogłem się długo przyzwyczaić to czerń która jednak świeci lekko. A odnośnie smużenia ... jestem bardzo zaskoczony bo nie widzę różnicy w porównaniu z CRT

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czerni w LCD nie ma bo tam z tyłu zawsze świeci lampa i zawsze się coś przebije. Lekarstwem są szerokie zakresy regulacji mocy podświetlenia.

A smużenie w dzisiejszych LCD prawie już nie występuje. Można zauważyć utratę ostrości przy ruchu, które na CRT .... też jest ;-).

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

podlacze sie do watku, bo nie ma sensu zakladac nowego, tez jestem na etapie zakupu LCD, a pytanie takie: co moge dostac najlepszego za 3500-4000zl brutto? glowne przeznaczenie to obrobka zdjec.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    co moge dostac najlepszego za 3500-4000zl brutto? glowne przeznaczenie to obrobka zdjec.
    Ciutkę trzeba dołożyć i wyjdzie Eizo L797.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

podlacze sie do watku, bo nie ma sensu zakladac nowego, tez jestem na etapie zakupu LCD, a pytanie takie: co moge dostac najlepszego za 3500-4000zl brutto? glowne przeznaczenie to obrobka zdjec.
    http://cortland.pl/go/_info/?id=2305...aaskbgirmbieq6

Odrobinkę droższy, ale naprawdę dobry. Mam go w pracy, co prawda z kalibratorem - wersja sporo droższa, ale jest to w końcu LCD, który w miarę dobrze oddaje kolorystykę. Mam jeszcze dwa inne monitory LCD w pracowni DTP i tamte to mniejsza lub większa porażka... Samsung to dno, Eizo jest w miarę, ale jednak do obróbki zdjęć nadaje się średnio. (nie piszę ogólnie o firmach, ale o tych monitorach, które mam w pracy - ceny oscylowały wokół 2k)
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Lacie 319 to jest dokładnie to samo co Nec SV1990. Tani, zawodowy, monitor graficzny. Niestety jak na profesjonalny monitor graficzny ma spore defekty podświetlenia, za głębokie cienie.

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Samsung to dno, Eizo jest w miarę, ale jednak do obróbki zdjęć nadaje się średnio.
    Co do Samsunga, to jest zupełnie zrozumiałe, ale co do Eizo niekoniecznie. Sądzę, że ma Pan monitor z jakiejś serii ogólnego stosowania. Stąd nie wytrzymuje konkurencji z monitorem graficznym.

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

hmmmmm dzieki - oba maja podobne parametry (LaCie ma minimalnie krotszy czas reakcji), roznica w cenie tez jest pomijalna. Czy jest cos jeszcze na co powinienem zwrocic uwage? macie cos jeszcze, co mnie przekona do konkretnego typu (wiem, ze draze temat, ale jestem laikiem w tej kwestii). Tom01-> czy uzywales tego modelu kiedys, czy polecasz go bo ma dobre parametry w stosunku do ceny? z gory dzieki za wszystkie porady

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

hmmmmm dzieki - oba maja podobne parametry (LaCie ma minimalnie krotszy czas reakcji)
    Parametry podane na papierze, takie jak kąty, jasność, czasy itp nie mają ŻADNEGO znaczenia przy wyborze monitora do większości zastosowań, a szczególnie do celów zawodowych graficznych, projektowych itp. Ma to znaczenie wyłącznie marketingowe.

Czy jest cos jeszcze na co powinienem zwrocic uwage?
    Przede wszystkim, i jest to warunek konieczny, monitor MUSI operować na szerszym niż 8 bitowy zapisie koloru. Z tego wynika cały szereg cech decydujących o przydatności w fotografii. Takich monitorów na rynku są promile, więc wybór jest dość łatwy.

Tom01-> czy uzywales tego modelu kiedys, czy polecasz go bo ma dobre parametry w stosunku do ceny?
    Zawodowo zajmuję się doborem monitorów i urządzeń peryferyjnych dla grafików, fotografów, detepowców, cadowców, lekarzy oraz zastosowań przemysłowych i wojskowych. W razie czego zapraszam na priv.

Poleciłem L797 bo to jedyny monitor na rynku poniżej 5 tys zł dający praktycznie to samo na ekranie i na maszynie. Zgodność ze standardem jest prawie idealna. Defekty wierności reprodukcji barw są na granicy ludzkiej percepcji. Defekty nierówności są dwukrotnie lepsze niż w konkurencyjnych Nec SV, Lacie 3**, Apple Cinemadisplay, Formac Gallery. Jest to odchudzona kopia monitora Eizo ColorEdge CG19, który znajduje zastosowanie jako podstawowy (minimalny) monitor np do wydawnictw. Porównanie z Nec'em SV1990 i Lacie 319 raczej jest nieporozumieniem. Do pełni szczęścia brakuje tylko kalibracji sprzętowej, czyli tego o co odchudzono CG19. Jest jednakże wyjście, gdyż API do tych monitorów posiada oprogramowanie sprzedawane z kalibratorem Lafot. Około 290Euro netto za komplet. Nie jest to oczywiście tak zaawansowane narzędzie jak oryginalny Colornavigator ale to jednocześnie znacznie więcej niż przysłowiowy rydz.

Strona 15 z 103 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów