Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    mam wyrzucić z drivers w Windowsie te wszystkie AdobeRGB, ProPhoto, WideGamutRGB, sRGB, etc? wyczyścić cały folder color?
    Niekoniecznie fizycznie. Ważne alby w "zarządzaniu kolorem" ustawień zaawansowanych ekranu nie było nic, co nie jest związane z tym monitorem.

prosze o podpowiedź, gdzie szukać, będzie mi łatwiej i co to są 'podobne PowerStripy' i gdzie ich szukać?
    Wszelkie oprogramowanie ingerujące w kartę graficzną. Szczególnie "gamma loadery" i programy do grzebania się w wagach kolorów podstawowych, jasności itp. Szukać trzeba oczywiście w zainstalowanych aplikacjach.

to czym są zmiany kontrastu na monitorze, które obserwuję, regulując kontrast?
    Regulator kontrastu to regulacja poziomu bieli. Regulacja jaskrawości to regulacja poziomu czerni. To definicja. Jest odwrotnie niż wynika z potocznego rozumienia jaskrawości i kontrastu. No i jaskrawość i jasność to nieco co innego. W monitorze CRT na te dwie wielkości można wpływać niezależnie, w monitorze LCD można regulować tylko poziom bieli i robi się to przez regulację mocy lamp. Jednak czerń zmienia się również w takim wypadku i w wyniku tego kontrast ekranu zmienia się odrobinę samoczynnie. Teoretycznie powinien być stały, ale jest pewną funkcją zmian jaskrawości. Dzieje się tak gdyż przez czerń ekranu zawsze przebija się jakaś ilość światła. Faktycznie regulator jaskrawości jest jednocześnie niechcący trochę regulatorem kontrastu. Z przyzwyczajenia ludzi wynika że zbędny w tym przypadku, regulator kontrastu to jest coś normalnego i korzystając z okazji podpina się pod to "obcinanie matrycy". Jest to pseudo-ratunek we wszystkich monitorach zbyt mocno świecących, ale geneza jest bardziej perfidna. Mając taki "regulator" można robić super jasne monitory ze słabą regulacją mocy podświetlenia, czyli bardziej oczojebne na wystawie i tańsze. "Obcinanie" czyli wstępne spolaryzowanie komórki LCD powoduje ze przepuszcza ona mniej światła, ale znacznie zubaża dostepną paletę, zwiększa czas reakcji, oraz, co najważniejsze rujnuje stosunki jasności.

dobra, przyznam, że nie wiem, jak to sprawdzić
    myślałam, że skoro działa, to się wykrywa :smile:
    We własnościach monitora ma być jego model. Jeśli pojawił się sam, znaczy działa.

troche zbyt lapidarnie jak dla mnie, obawiam się
    czy mógłbyć rozwinąć?
    Po poprawnym ustawnieniu monitora odchyłki dE średnio nie powinny przekraczać 3. Wynik obliczy program, który podałem wcześniej. Oczywiście niezbędny jest do tego kalibrator.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-06-2007 o 23:08
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów