Strona 8 z 103 PierwszyPierwszy ... 6789101858 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

PS.: Niet, nie tylko TN, ale na nich ma największe rozpowszechnienie

W każdym razie parę lat temu się zastanawiałem czy sobie nie sprawić LCD, i stanęło na Flatronie F720P, może i ma problemy z geometrią, ale ... dla takiego totalnego amatora, to ja wolę mieć problemy z geometrią niż 'pływające kolorki'.
    No i /me potrafi używać na 17'' 1600x1200 od czasu do czasu, a mi tu ludzie już przy mojej ulubionej 1280x1024 wysiadają ;p

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta

W każdym razie parę lat temu
    toż to całe epoki dla LCD ... parę lat temu to rzeczywiście były fatalne ....dziś za 2k pln można mieć coś wcale niezłego .....

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Dziś TN'ki mają takie wady jak miały (no są wyjątki oczywiście, ale ...). a i za 2k coś można mieć ciekawego gdyby tylko można było znaleźć coś co przy 19'' ma natywna 1600x1200, i skaluje obraz do nienatywnych tak jak CRT. (i nie kosztuje tyle ile kosztuje ...)

Domyślnie

TN dzisiaj to koszt ok 1kPLN a nie 2Kpln za to można mieć lepsze matryce ....

ja mam samsunga TN i jestem zadowolony ... wiem może to herezja ale z trudem patrze na CRT nawet Lacie 22" a mam 2 takie pod ręką (do poligrafii owszem lepsze odwzorowanie CMYK-a) ale ot tak do fotek ... nie sądze ...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    Dziś TN'ki mają takie wady jak miały (no są wyjątki oczywiście, ale ...). a i za 2k coś można mieć ciekawego gdyby tylko można było znaleźć coś co przy 19'' ma natywna 1600x1200, i skaluje obraz do nienatywnych tak jak CRT. (i nie kosztuje tyle ile kosztuje ...)
    No luuuuudzie! Przecież to już są jawne bluźnierstwa! Która to 19-tka CRT nadawała się do wygodnej pracy w 1600x1200 i kosztowała poniżej 2000PLN, bo ja sobie jakoś nie przypominam?

Domyślnie

no kolega Kaworu nawet na LG 17" twierdzi że 1200x1600 jest akceptowalne ....

jak bym dzisiaj kupował to napewno zastanowiłbym się nad tym HP 1600x1200 natywnie i 20" za 1800PLN to jest kuszące ....

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

No dla mnie 1600x1200 na 17'' właśnie akceptowalne jest, chociaż wiem, że to zabójstwo dla większości 'normalnych oczu' ( ale normalnie zwykłem stosować 1280x1024, bo z sofy inaczej literek nie widać ;p ) Już nie mówiąc o tym, że kiedyś miałem 14'' CRT marki Sampo, który potrafił pokazać 1024x768 przy 60Hz ale za to nic nie migotało, widać lata pracy w takich warunkach zahartowały wzrok ... ) nie, to na pewno nie tylko moje wrażenie, kumple obstawiali zawsze 75Hz, i bardzo się dziwili, ze to 60 )

O właśnie, właśnie, ten HP całkiem sensowny, będzie kiedyś pewnie 'secondary display' jak mnie już na niego stać będzie, a co do TN - a ja widziałem bardzo genialne monitory na tej matrycy, szybkie i pięknymi kolorami, mmm, piękne, jak i cena ...

A aktualnie matryce SIPS, te wszystkie MVA-podobne są całkiem logiczne do różnych zastosowań, gdyby tylko nie te małe rozdzielczości, ale to ja ja to jestem 'nienormalny', jak dla normalnego użytkownika, to znajdzie się parę sensownych modeli

Pełne uzależnienie

Domyślnie

TN się nie nadaje do pracy z "kolorem", zwłaszcza w wersji 16,2 mln kolorów.

MVA/PVA - bardziej, jednakże są to matryce wolniejsze od TN, mimo stosowania dopalaczy.

S-IPS - najlepszy kolor i stosonkowo niezła prędkość (czy szybciej niż MVA/PVA? Opinie są na tak). Lecz --- akutat HP LP2065 ma np. lekko fioletową czerń, która niektórym przeszkadza. Chodzą słuchy, że po 06.2006 jest on już na MVA a nie SIPS.

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie NEC 20WGX2 - opinie

chodzi o monitora NEC LCD20WGX2

http://www.nec-display-solutions.pl/...d=218&sec=main

monitory sa wysprzedawane i moglbym go mysle dostac w cenie 18/1900zl, ma wszystko to co chcialbym miec a portfel nie pozwala na wiecej. zastanawiam sie tylko nad ta powloka OptiClear. czy moze ktos mi cos wiecej napisac i podzielic sie swoimi wrazeniami? monitor nie bede wstanie fizycznie zobaczyc przed zakupem :/ bardzo mnie kusi z powodu Panoramy, Panelu itp. moglbym dolozyc z 200pln do Eizo ale bylaby 19" i bez panoramki do tego 200zl droga nie chodzi a NEC to firma jak dla mnie bez zastrzezen (nie jestem zainteresowany Samsungiem), Monitor oczywiscie dedykowany do fotografii, grafiki, plus ogladanie filmow.

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Jest matryca, wielkość ekranu, model i producent.

Prawie te same parametry(kontrast różnica 1000:1 panorama, 900:1 zwykły).
    W/g producenta oba mają PIVOT.

Czy PANORAMA, czy ZWYKŁY ekran?
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Strona 8 z 103 PierwszyPierwszy ... 6789101858 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów