Strona 76 z 103 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamBrzoza Zobacz posta
    a aprpos pytnia o gradienty. zrozumialem to jako przejścia tonalne miedzy kolorami,
    Przez przebarwienia należy rozumieć wycinkowe zaburzenia koloru, w wąskich zakresach, nie przekraczających 10-30 odcieni. Nie sposób tego zauważyć na innym gradiencie niż szarości. Z przebarwieniami mamy do czynienia, jeśli gradient zamiast płynnie szary wygląda np tak:

Ponadto, gradient zbudowany z 256 odcieni o stałym kroku ma go mieć w rzeczywistości na ekranie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-09-2007 o 13:38
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Krzywa korekcyjna, krzywą korekcyjną, gradient gradientem, ale proszę jeszcze zwrócić uwagę na gamuty monitorów.
    Zaryzykuję twierdzenie, że gamuty współczesnych monitorów LCD (nawet TF) są ogólnie podobne, a w każdym razie w miarę bezproblemowo wyświetlają sRGB. Wyjątek stanowią wyświetlacze laptoków, które są już piramidalną padliną, ale to osobny temat. W matrycy TF problemem nie jest raczej wielkość gamutu, a sposób jego reprodukowania.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Zaryzykuję twierdzenie, że gamuty współczesnych monitorów LCD (nawet TF) są ogólnie podobne, a w każdym razie w miarę bezproblemowo wyświetlają sRGB. Wyjątek stanowią wyświetlacze laptoków, które są już piramidalną padliną, ale to osobny temat. W matrycy TF problemem nie jest raczej wielkość gamutu, a sposób jego reprodukowania.
    Wlasnie o tym dyskutowalismy na IRCu. Mam w domu padake TN Balinei 19" i jej gamut jest mocno zblizony do tych zaprezentowanych Eizo i Samsungow i sporo przewyzsza gamuty CRT. Nie podjalbym sie jednak obrabiania na niej zdjec
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

BTW - oczywiście miałem na myśli TN - sorki za błąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Pamiętajmy jednak, że te wykresy pokazują przekrój bryłowego modelu koloru przy jasności 50%. Daje to w związku z tym tylko zgrubny, poglądowy obraz. Tym bardziej, że wyniki przy jasnościach bliskich 0 i 100% mogą być diametralnie różne od wniosków wyciągniętych z przytoczonych krzywych.
    dokładnie - ogądnąłem sobie profile w programie proflie_maker_pro_5.0 jako bryły w trójwymiarowym układzie współrzędnych RGB;
    wtedy dopiero jest szok...
    po oprofilowaniu eizo s2100 jego bryła w bardzo dużym stopniu pokrywa się z srgb
    można sobie porównac przy jasnościach bliskich 0 i 100% jaki zakres brył sie pokrywa
    we wspomnianym eizo s2100 w moim profilu przy
    - jasności 50% - monitor ma wiekszy zakres niz srgb w niebieskich i pomaranczach a mniejszy w czerwieniach i fioletach
    - jasnosci 4% brakuje troche niebieskich i fioletów
    - jasnosci 95% profil monitora ma weższy zakres zieleni-żółci niz srgb

i co z tego wynika?

info: jak porównałem profil monitora z profilem labu (fotonet.info) to przeżyłem drugi szok - profil labu został 'zjedzony' przez bryłe profilu monitora

@Tomek Urbanowicz - jak chcesz sie pobawić to podrzuce swój profil
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    info: jak porównałem profil monitora z profilem labu (fotonet.info) to przeżyłem drugi szok - profil labu został 'zjedzony' przez bryłe profilu monitora
    Raczej minilabu, co zresztą dziwnym nie jest. Minilab to urządzenie CMY o bardzo wąskim gamucie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

@pst
    Bardzo proszę
    Mój mail: tomurbanowicz@wp.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Raczej minilabu, co zresztą dziwnym nie jest. Minilab to urządzenie CMY o bardzo wąskim gamucie.
    nie wiem czy to jest minilab - jest to chyba coś większego niż np lab (pewnie mini) w jakimś markjecie
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    nie wiem czy to jest minilab - jest to chyba coś większego niż np lab (pewnie mini) w jakimś markjecie
    Mam na myśli minilab w odróżnieniu od modelu LAB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja też widziałem profil labu, ale może nie róbmy OT

Strona 76 z 103 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów