Strona 72 z 103 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

maynard
    Guest

Domyślnie

Dziekuje za szybka odpowiedz. Rzeczywiscie cena nie gra roli. Chodzi mi o jak najlepsza wydajnosc i jakosc wyswietlanego obrazu.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maynard Zobacz posta
    Dziekuje za szybka odpowiedz. Rzeczywiscie cena nie gra roli. Chodzi mi o jak najlepsza wydajnosc i jakosc wyswietlanego obrazu.
    Zatem wybór dokonany. Profesjonalnych monitorów nie ma sensu stosować, gdyż ucierpi na tym obraz ruchomy, a z uniwersalnych, proponowane, są bezdyskusyjnie najlepsze.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

maynard
    Guest

Domyślnie

Jakie sa techniczne roznice pomiedzy Eizo S2411W a HD2441W? Czy ta roznica cenowa warta jest swieczki?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jakie sa techniczne roznice pomiedzy Eizo S2411W a HD2441W? Czy ta roznica cenowa warta jest swieczki?

HD2441W ma wejście HDMI, wsparcie dla specyficznych trybów HD, w tym FullHD 1080, audio przez USB i parę innych ciekawostek.

maynard
    Guest

Domyślnie

Rozumiem. Musze chocby z ciekawosci zapytac jeszcze o Della 2407WFP-HC. Roznica cenowa jest znaczna, choc matryca taka sama, jak dla Eizo S2411W. Czy to 3x wieksza rozdzielczosc czyni S2411W "szybkim" w dynamicznej grafice komputerowej?

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Już od dawna czytan ten wątek i z ciekawości przyglądnąłem się monitorom Eizo. Nie wątpię, iż prezentują wysoką jakość w odwzorowaniu obrazu, ale tak jak tańsze modele innych firm są napakowane imho niepotrzebnymi ficzerami.

Weźmy np. symulację zaburzeń postrzegania koloru. Nie będę pytał, do czego to ma służyć, bo z angielskiej strony Eizo wyczytałem, że protanopię i deuteranopię trzeba uwzględniać przy tworzeniu map, stron internetowych, kolorów świateł... Ale ile na świecie jest takich osób?? Ok, to też sprawdziłem ;-) Wg wikipedii na protanopię cierpi ok. 1% mężczyzn i 0,02% kobiet, a na deuteranopię tylu samych mężczyzn i 0,01% kobiet... czyli bardzo mało. Czy naprawdę te funkcje są przez wiele instytucji wykorzystywane?

Druga sprawa to gadżety podbijające kontrast, wyostrzające rozmyte fragmenty obrazu (?!) oraz masakryczny stosunek kontrastu sięgający nawet 3000:1 (mam nadzieję, że wynika z bardzo niskiego punktu czerni?). Czy można je wyłączyć przy obróbce fotografii? Przyznam, że powitałbym z otwartymi ramionami funkcję autoregulacji jasności, bo u siebie w dzień mam zwykle zbyt ciemno (przy jasności monitora na maksa), a w nocy za jasno (i muszę obniżać zwykle do zera, ale wtedy ciężko shopować). Btw mój monitor to Mag 900P (tylko proszę się nie śmiać :-P)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Rozumiem. Musze chocby z ciekawosci zapytac jeszcze o Della 2407WFP-HC. Roznica cenowa jest znaczna, choc matryca taka sama, jak dla Eizo S2411W. Czy to 3x wieksza rozdzielczosc czyni S2411W "szybkim" w dynamicznej grafice komputerowej?
    Dell 2407WFP-HC ma 8-bitowy kolor. Jak powszechnie wiadomo z tej cechy wynikają defekty obrazu. Proszę cofnąć się dwie strony do opisu 2007WFP, to praktycznie to samo.

Rozdzielczości są identyczne. Szybkość zależy od akceleratora ciekłych kryształów.

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Druga sprawa to gadżety podbijające kontrast, wyostrzające rozmyte fragmenty obrazu (?!) oraz masakryczny stosunek kontrastu sięgający nawet 3000:1
    To tylko tzw "kontrast dynamiczny", powstający jako złudzenie przy manipulacji jasnością w dynamicznych scenach. Przydaje się przy rozrywce.

Czy można je wyłączyć przy obróbce fotografii?
    Można wyłączyć.

(mam nadzieję, że wynika z bardzo niskiego punktu czerni?).
    Daj Boże, aby taki duży kontrast wynikał z niskiej czerni! Ale niestety nie ma tak dobrze, choć Eizo serii S ma tradycyjnie bardzo niską czerń. Problemem jest duży kontrast wynikający z wysokiej bieli.

Przyznam, że powitałbym z otwartymi ramionami funkcję autoregulacji jasności
    W większości modeli Eizo serii S jest. Podobnie w Nec'ach serii 90.

Weźmy np. symulację zaburzeń postrzegania koloru. Nie będę pytał, do czego to ma służyć, bo z angielskiej strony Eizo wyczytałem, że protanopię i deuteranopię trzeba uwzględniać przy tworzeniu map, stron internetowych, kolorów świateł... Ale ile na świecie jest takich osób?? Ok, to też sprawdziłem ;-) Wg wikipedii na protanopię cierpi ok. 1% mężczyzn i 0,02% kobiet, a na deuteranopię tylu samych mężczyzn i 0,01% kobiet... czyli bardzo mało. Czy naprawdę te funkcje są przez wiele instytucji wykorzystywane?
    Eizo produkuje też specjalistyczne monitory medyczne. Takie zagadnienia nie są zatem obce projektantom. Implementacja funkcji manipulującej obrazem, to mały koszt a marketingowo wygląda dobrze, no i dla tych 0,1% użytkowników (czyli 6 e6 populacji ludzkiej) to będzie jedyna słuszna firma. :-)
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-09-2007 o 19:20 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W najbliższym czasie chciałbym kupić monitor LCD z przeznaczeniem głównie do pracy w AutoCad i obróbce fotek. Po przeczytaniu wątku widzę, że na moje możliwości finansowe najlepszy będzie chyba Eizo S1931 (chyba, że dozbieram trochę kasy i szarpnę się na monitor o większej przekątnej z tej samej lini). Chciałbym jednak spytać o parę spraw tych co niedawno przesiedli się (najlepiej z CRT) na ten własnie model - widzę że kilka takich osób jest, więc bardzo liczę na waszą pomoc :

- jak jest z ostrością wyświetlanych zdjęć w porównaniu z CRT?
    - czy patrząc pod różnym kątem na poszczególne obszary monitora widzimy rózną jasność?do tej pory miałem do czynienia raczej z tanimi monitorami LCD, szczególnie w laptopach...na nich raczej nie da się poprawiać jasności i kontrastu zdjęć
    - jak jest z kolorystyką? czy nasycenie jakie ustawiamy na obserwowanym obrazie (mam na myśli korekcję zdjęcia np. w PS-ie) pokrywa się z tym co wyjdzie na odbitce?
    - czy monitor po wyjęciu z pudełka koniecznie wymaga kalibracji czy też oprofilowania, żeby w ogóle dało się coś na nim obrabiać? - moje wymagania nie są jakieś bardzo skrajne w tej dziedzinie chociaż na pewno kupię kalibrator ale raczej w trochę późniejszym terminie...

proszę szczególnie o opinie tych, którzy niedawno nabyli ten monitor a wcześniej pracowali trochę na CRT

aaa... i jeszcze jedno, czy LCD jest faktycznie zdrowszy dla oczu - może macie jakieś materiały na ten temat? (to jest jeden z najważniejszych powodów z jakich chciałbym przesiąść się właśnie na LCD)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    - jak jest z ostrością wyświetlanych zdjęć w porównaniu z CRT?
    Ostrość na LCD jest idealna. Kineskop z uwagi na kilka zjawisk fizycznych zawsze jest trochę nieostry.

- czy patrząc pod różnym kątem na poszczególne obszary monitora widzimy rózną jasność?do tej pory miałem do czynienia raczej z tanimi monitorami LCD, szczególnie w laptopach...na nich raczej nie da się poprawiać jasności i kontrastu zdjęć
    Każdy LCD ma węższą charakterystykę kątową niż kineskop. Jednakże przyzwoitej klasy monitory oferują rozsądne kąty widzenia, w których zmian kontrastu nie ma, lub prawie nie ma.

- jak jest z kolorystyką? czy nasycenie jakie ustawiamy na obserwowanym obrazie (mam na myśli korekcję zdjęcia np. w PS-ie) pokrywa się z tym co wyjdzie na odbitce?
    Jeśli monitor będzie odpowiedniej jakości i skalibrowany, tak.

- czy monitor po wyjęciu z pudełka koniecznie wymaga kalibracji czy też oprofilowania, żeby w ogóle dało się coś na nim obrabiać? - moje wymagania nie są jakieś bardzo skrajne w tej dziedzinie chociaż na pewno kupię kalibrator ale raczej w trochę późniejszym terminie...
    Każdy monitor, o ile zależy Panu na maksymalnej zgodności wynikającej z możliwości monitora, wymaga kalibracji. Dobre monitory nadają się do pracy po wyjęciu z pudełka, ale po kalibracji i jak jest różnica na plus.

aaa... i jeszcze jedno, czy LCD jest faktycznie zdrowszy dla oczu - może macie jakieś materiały na ten temat? (to jest jeden z najważniejszych powodów z jakich chciałbym przesiąść się właśnie na LCD)
    Jest zdrowszy od CRT w tym znaczeniu, że jest ostry i nie migocze.

Ciekawostka:
    Dobrze wiedzieć, że LCD pomimo dwóch pozytywnych, powyższych cech, może być znacznie bardziej uciążliwy niż kineskop. Wynika to z 3 do 5 razy większej znamionowej jasności ekranu. Komfortowy monitor musi mieć możliwość zredukowania jasności do takiego poziomu, jaki ma biała kartka papieru w tych samych warunkach oświetleniowych. Niestety, takich monitorów trzeba szukać "ze świecą".
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-09-2007 o 23:24

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Czepialstwo ? Co Ty politykiem jestes ze odwracasz kota ogonem ?

To niechlujstwo zwykle w Twoim wykonaniu nakazujace czytelnikowi domyslac sie co autor mial na mysli.

Przeczytaj takze to co napisales powyzej ... skladnia nie ma nic wspolnego z zasadami jezyka polskiego. Co to znaczy "że potrzeba jest dokonać pewnych ustawień w programie" ?

Przeczytaj ze dwa razy posta zanim wyslesz a "czepialscy" sie nie pojawia.

faktycznie, Forumowy mądrala do ciebie pasuje, a co do ustawień to jak pierwszy raz odpaliłeś np: PS to wrzuciłeś od razu fotki do obróbki. Czy może najpierw dokonałeś pewnych ustawień początkowych by móc pracować w "prawidłowej" przestrzeni korolów

Silent Planet sorki że w twoim temacie doszło do tak dziwnej dykusji ale niektórzy na forum to prawdziwi mondrale, sam pewnie często czytając posty doszedłeś do takich wniosków, niedługo dojdzie do tego, że będą wytykać brak przecinka w zdaniu ("poloniści ")
    Ostatnio edytowane przez 1507 ; 14-09-2007 o 11:53

Strona 72 z 103 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów