moda na wykresy - mam i ja ;-)
mój stary ~5 letni CTX 17'' na sony trinitron
niestety wykres taki mały bo nie potrafie zrobic większego
wcześniej pisałem że przy tym crt nie umiałem dociągnąć odpowiednio brightness ale to nie prawda
na tym crt nie potrafiłem dociągnąć contrastu tak aby sie znalazł na zielonym polu
a tu nowy nabytek 21.3'' eizo s2100
krzywe sa prawie proste ;-)
kuleje u mnie oświetlenie - bo mam stanowisko w sypialnii groszkowe uspokajające ściany
oraz żyrandol i trzy żarówy; stąd trochę za jasno i niska temp - ale to zmienie w krótkim czasie (po zmianie powinienem mieć ~6000k i ~65-70lux)
jedyne czego nie do końca zakumałm to luminancji - podczas kalibracji osiągnąłem cel 110candeli przy około 36% brightness - w podsumowaniu wychodzi ze luminancja osiągnęł 118,5candeli
natomiast pkt czerni wydaje sie być bardzo dobry
przy kalibracji również należało ustawić kontrast - wstyd przyznać ale nie umiałem znaleźć go w osd monitora... jedyną podobną ikoną było GAIN (ikona jako okrąg w połowie zaczerniony w połowie nie)
ale GAIN to wzmocnienie - po wybraniu tej opcji mogłem ustawić GAIN dla kazdego kanału RGB osobno
fabrycznie było na 100% - i tak zostawiłem; przy kalibracji eye one display 2 wskaźnik przy ustawianiu kontrastu był idealnie na środku zielonego pola
EDIT__________________________
dodam że nie instalowałem żadnego softu z załączonej plyty cd - przeglądnąłem tylko instrukcje monitora
wszystkie nastawy robiłem z poziomu osd monitora