Pokaż wyniki od 661 do 670 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    No tak przy czym dotyczy to tylko monitorow z wyzszej polki. W tanszych siada elektronika, podswietlenie nie maja szansy dociagnac w idealnym stanie 40k godzin pracy.
    Napisałem przecież "dobre LCD". Widziałem tanie LCD w wieku kilku lat z poważną utratą kontrastu, przebarwieniami widocznymi gołym okiem oraz, co wydawało się niemożliwe na LCD, utrwaleniami obrazu.

No daj spokoj. Pokaz mi jeden monitor LCD (powiedzmy do 1000 zl) ktory w cieniach bedzie w stanie pokazac tyle szczegolow co te "zuzyte" crt za 200 zl i ktory zaoferuje jednoszczesnie tak ladna czern.
    Kiepski LCD zleje wszystko w czerń w zakresie 30% jasności, a zużyty CRT nie da czerni w ogóle tylko rozmydloną szarość z ukośnymi jasnymi paskami świadczącymi o przekroczeniu parametrów bloku wysokiego napięcia. Jak nie kijem to pałką.

Mysle ze spokojnie takie crt moga pociagnac wiecej. Nie jest to natomiast alternatywa na lata i zdaje sobie z tego faktu sprawe. LCD jest juz tak nieuchronny jak smierc i podatki.
    Fakty mówią inaczej. Przekładając na dni, trwałość takich CRT to może być pół roku.

Swieci natomiast bardzo mocno ... spokojnie da sie wyciagnac 180 Kandeli. Po oprofilowaniu jest bardzo dobrze. Mialem przy okazji 2 nie swoje wprawdzie panele do 1000zl (TN i PVA) i roznica na korzysc crt spora szczegolnie w cieniach.
    180cd/m^2 zmierzone? Jeśli tak, i jest monitor z kineskopem typu Diamondtron SB lub inny z dopiskiem Super Bright lub coś podobnego, to masz 60% zużycia kineskopu. Jeśli to normalny kineskop, to prawie na pewno masz podkręcone napięcie żarzenia. Dobrze też, gdybyś mógł podać punkt czerni przy 100% jasności.

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Akurat tak się składa, że znam kilku fotografów starej daty. Żaden z nich nie ocenia zdjęć na monitorze, interesują ich wyłącznie odbitki.
    O widzisz. Właśnie to mam na myśli. Swoją drogą, jeśli masz ochotę, pokuś się na pokaz na monitorze z oceną. Całkiem niedawno kalibrowałem stanowiska używane do korekty zdjęć typowo "dowodowych" w jakimś fotolabie. Panią fotograf (wiek ok 60 lat) nie interesowało zupełnie jakie sprzęt ma ograniczenia, skóra ma być naturalna i kropka. Podejście tego typu jest moim zdaniem właściwe. Ma być efekt, kult sprzętu to fanaberia.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-09-2007 o 14:33 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów