Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm jak mówisz że z Eizo by nie było problemu, to w takim razie o co chodzi, jeśli Tom01 cały czas mówi że do Eizo nadaje się tylko kalibrator Lafota za ponad 1k pln?
    350D

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    hmm jak mówisz że z Eizo by nie było problemu, to w takim razie o co chodzi, jeśli Tom01 cały czas mówi że do Eizo nadaje się tylko kalibrator Lafota za ponad 1k pln?
    Bo tomowi chodzi o sprzetowa kalibracje monitora czego spyder nie zrobi a ja mowilem o oprofilowaniu monitora co jest zupelnie inna czynnoscia.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Bo tomowi chodzi o sprzetowa kalibracje monitora czego spyder nie zrobi a ja mowilem o oprofilowaniu monitora co jest zupelnie inna czynnoscia.
    brrr a czym to się różni, tzn inaczej czy profilowanie wystarczy do średnio zaawansowanej obróbki

Cytat Zamieszczone przez tomasz urbanowicz
    Dokładnie jak McKane pisze: wydaje się że Spyder2 ma problemy z monitorami którego punkt nominalny czerni jest dość niski np. poniżej 0,2 cd/m2. Niestety nie miałem okazji przetestować innego modelu Spydera, ale przetestowałem Spydera którego miałem na monitorze 970P - totalna porażka (podobnie jak u mnie). Na innych monitorach z jaśniejszym punktem czerni było w miare OK.
    Dodam, że miałem przyjemność pracy z EyeOne Display2 - nim udało się bez problemu skalibrować mój monitor. Jednak w cieniach lepszy jest Lafot - ja postawiłem na Lafota, choć uważam że EyeOne jest OK (ma mniej możliwości zaawansowanych i ma mniejszą precyzję niż Lafot).
    Poza tym Spyder2Express nie pozwala na prekalibracje monitora - jedynie robi profil z zadanych domyślnych parametrów (których nie da się zmienić).
    a ten Eizo S1931 ma wyższą punkt czerni? i
    350D

gnz
    Guest

Domyślnie jaki monitor do DTP do 3500 pln?

witam
    mam pytanie odnosnie monitora lcd do DTP. rozwazam kupno Dell 2407-hc oraz Apple Cinema Display 23 ''. pracuje glownie w Photoshopie, Illustratorze i InDesginie. mozliwe jest jeszcze sprowadzenie Eizo S2431W z UK za ok 3600 pln. co byscie mi doradzili z tych 3 monitorow?

pozdrawiam

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Brałbym pod uwagę Eizo S2431 lub ew. Neca 2490WUXi, który jest już dostępny na rynku amerykańskim, więc i do nas powinien kiedyś trafić. W przypadku rzeczonego Nec-a możliwa jest sprzętowa kalibracja z korekcją wprowadzaną w tablicy LUT monitora, szerszy jest też gamut co pozwala pokryć przestrzeń ISOCoated. Zaletą Eizo powinno być bardziej równomierne podświetlenie i solidniejsze wykonanie.

ACD odradzam - jest maławy a jakość wyświetlanego obrazu nie rzuca na kolana. DELL-a nie widziałem, ale sądząc po wynikach testów nie należy się po nim spodziewać niczego zachwycającego.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-10-2007 o 22:53

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    W przypadku rzeczonego Nec-a możliwa jest sprzętowa kalibracja z korekcją wprowadzaną w tablicy LUT monitora,
    Nie sprawdzałem tego na przedmiotowym modelu, ale inne z tej serii od dłuższego czasu mają zablokowany trick pozwalający na kalibrację sprzętową.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie sprawdzałem tego na przedmiotowym modelu, ale inne z tej serii od dłuższego czasu mają zablokowany trick pozwalający na kalibrację sprzętową.
    Nie sprawdziłem tego empirycznie, ale dostępny w Europie program BasICColor display 4.1.6 (koszt 100Euro) ma możliwość sprzętowej kalibracji monitorów Nec serii 90, łącznie z edycją LUT monitora.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-10-2007 o 12:02

Uprawnienia umieszczania postów